Skal jeg være bange for at gå sukkerkold?

Skal jeg være bange for at gå sukkerkold?

Se om du behøver at være nervøs for, at dine sukkerdepoter bliver tømt.

Af Christina Bølling

Nej, ikke hvis du er sund og rask. For taler vi om den form for "sukkerkold", du oplever klokken 16 om eftermiddagen, og som får dig til at gå i dine kollegers skuffer for at finde et stykke chokolade eller en pose vingummier, er det nemlig på ingen måde slemt for dit helbred, fortæller professor, overlæge og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, Bente Klarlund.

– Når det kommer til ganske almindelige raske mennesker, der ikke har diabetes, er jeg slet ikke sikker på, at begrebet sukkerkold eksisterer, forstået som et kritisk lavt blodsukker. Raske mennesker, der ikke har sukkersyge, får ikke pludseligt lavt blodsukker, siger hun og forklarer, hvordan det så kan være, at sukkertrangen pludselig kan føles så intens.

– Det kan meget vel være, at folk føler, at de har brug for chokolade, men jeg tror mere, at det handler om, at de har brug for den belønning, som det udløser i hjernen, når de spiser det. For hvis man målte deres blodsukker, ville det ikke være uden for normalområdet. Og det ville det heller ikke være, hvis de ikke havde spist siden om morgenen eller siden dagen før, siger hun og fortæller, at selv efter at have gennemført store sportspræstationer vil man som rask have et normalt blodsukkerniveau – omend i den lave ende.

– Hvis man løber et maraton, kan man opleve, at man på et tidspunkt går "sukkerkold", fordi glykogendepoterne (sukkeret, red.) i musklerne bliver brugt, og at kroppen så i stedet begynder at forbrænde fedt, og så er det, man oplever, at man har ramt muren, fordi kroppen kun kan yde 50 procent, når det sker. Men det er ikke noget, der er kritisk for ens helbred, siger hun.

LÆS OGSÅ: Lider du af uro i benene? Så mangler du måske dette i din kost

LÆS OGSÅ: Hvorfor larmer min mave?

LÆS OGSÅ: 5 fejl kvinder begår, når de vil være sunde