Sonja Richter

Sonja Richter går i karbad: "Når jeg går herfra, er huskelisterne ikke længere vigtige"

Engang måtte mange tage på badeanstalter for at få bad. I dag har de fleste danskere en bruser derhjemme, men det forhindrer ikke, at man kan tage i byen og bade – nu blot for velværets skyld. Mød Sonja, der tager karbad, når hun skal koble hjernen fra.

Første gang Sonja krøb ned i et karbad i den historiske badeanstalt, Sofiebadet, havde hun svært ved at slappe af. Det, hun kalder "abehjernen“, kørte. "Jeg har slet ikke tid til det her,“ sagde den til hende – samtidig med, at hun i tankerne både var langt tilbage i tiden og langt fremme med huskelister inde i hovedet. Men der var også en anden – indre – stemme, der blandede sig: "Prøv nu at slappe lidt af. Du har booket en tid her og betalt for det, så kan du ikke bare gå efter 10 minutter“, sagde den. Den lyttede Sonja til, og i dag vælger hun at synke ned i det varme vand én til to gange ugentligt, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

"Så ligger jeg der med lukkede øjne i 40- 60 minutter – uden musik eller andre former for stimuli. Jeg ligger bare i vandet og trækker vejret. Efter sådan et bad er hjernen slukket, og jeg har det bare rart i kroppen. Når jeg går herfra, er huskelisterne ikke længere så vigtige. Jeg slapper bedre af, sover bedre … jeg har det bare bedre", siger Sonja.

Det var en healer, der for et års tid siden fik hende i gang med at tage karbade. Hun foreslog, at hun supplerede behandlingerne hos hende med saltbade. Da Sonja ikke har badekar i sin lejlighed, fandt hun frem til Sofiebadet.

Om Sofiebadet

Sofiebadet blev opført i 1909 som en brusebadeanstalt, hvor københavnerne kunne tage bad. Det oprindelige bad blev lukket i 1997, men er siden genopstået som et spahus med karbade, sauna, dampbad og tyrkisk hamam. Endvidere kan man få massagebehandlinger. Sofiebadet drives af Foreningen Sofiebadet, der også afholder koncerter og udstillinger på stedet. To gange om ugen kan hjemløse frit bade i Sofiebadet. Priserne varierer, men eget karbad til en person koster 350 kr. Og eget karbad to personer ved siden af hinanden koster 700 kr.

Læs mere på sofiebadet.dk

Hun forklarer, at hun nogle gange vælger at putte sæbe, der skummer op, i badevandet. Men for det meste bruger hun epsom salt, der har en udrensende virkning. 

"Salten kan godt give mig lidt hovedpine. Det er tegn på, at der faktisk bliver renset ud. Så sørger jeg for at drikke en masse vand," siger Sonja.

LÆS OSÅ: Majbritt går i klangbad: "Klangene fjernede min hovedpine. Det var magisk"

Oftest er hun alene i Sofiebadet, men det sker også, at hun tager en veninde med. Så vælger de en kabine med to karbade, der står ved siden af hinanden. Som regel køber de en kop te eller en is i Sofiebadets café og tager med derind.

"Ikke for at tage noget fra psykologerne, men man kan virkelig få vendt sine tanker, sorger og bekymringer, når man sidder der i hvert sit badekar med bobler og en is i hånden. Samtidig er det virkelig hyggeligt. Jeg har haft flere veninder med herhenne. Alle har spurgt, hvornår vi skal gøre det igen", siger Sonja.

Hun fremhæver, at der altid er en rolig atmosfære i Sofiebadet.

Sonja Richter, 47 år

Skuespiller. Bor i København. Tager karbad i Sofiebadet på Christianshavn minimum en gang om ugen, når hun er hjemme. Arbejder hun andre steder, forsøger hun at finde noget lignende.

LÆS OGSÅ: Trine slap af med søvnløshed: "Jeg gik rundt i en konstant tåge og var ked af det"

"Hernede kan jeg trække stikket fra en verden, hvor vi har et stressniveau, der ligger meget højere, end det burde", siger Sonja.