Spændingshovedpine: Derfor er motion og afslapning oftest langt bedre end piller
Spændingshovedpine er meget udbredt og både ubehageligt og smertefuldt. Se her, hvordan du kommer smerterne til livs – helt uden medicin.
Spændingshovedpine er noget, vi er mange, der fra tid til anden lider af. Det er nemlig den mest almindelige form for hovedpine – mere almindelig end migræne.
"Spændingshovedpine kan være ekstremt smertefuld, selv om den ikke er lige så invaliderende som migræne. Mange mennesker har det dog værre, end det lige ser ud til, og det påvirker både søvnen og livet generelt," siger Mattias Linde, overlæge og professor i neurologi.
Nogle mennesker mærker spændingshovedpine som en hovedpine, der sniger sig ind på en og bliver værre i løbet af dagen. Andre vågner op med en mat fornemmelse, der mærkes i hele hovedet og nogle gange ned i nakken. Smerten kan ofte sammenlignes med en tung blyhætte eller en rem om hovedet. Men selv om det hedder spændingshovedpine, så har det faktisk ikke altid noget med spændte muskler at gøre.
"Nyere forskning har vist, at ikke alle, der får spændingshovedpine, har spændte muskler. Det er mere kompliceret end det, og spændingshovedpine involverer en slags falsk signal fra vores sensoriske nervesystem i hjernen," siger Mattias Linde.
Nogle mere berørte
Spændte muskler ser dog stadig ud til at have en vis betydning. Især hos dem, der er mere tilbøjelige til at få hovedpinen.
"Undersøgelser viser, at hvis de klemmer kæben let sammen i en halv time, starter hovedpinen ofte. Hvis man er tilbøjelig til at få hovedpine, bliver man påvirket af muskelspændingen og får mere ondt," siger Mattias Linde.
Men der er selvfølgelig mange årsager til, at spændinger opstår og skaber hovedpine. Når den samlede belastning er så stor, at man får smerter, er det vigtigt at finde ud af, hvad der er årsagen til problemet.
Det kan være alt fra stress, søvnmangel, træthed, mental sundhed, dehydrering, kæbespændinger til dårlig belysning. Mange mennesker tager en pille som et "quick fix", men hvis smerterne er hyppige, mener Mattias Linde, at man bør gennemgå sit liv.
"Jeg forstår godt fristelsen til at tage smertestillende piller for at slippe af med smerterne. Men risikoen er, at man udvikler medicinoverforbrugshovedpine. Smerterne er et signal om, at der er noget, der slider på dig, og det bør du lytte til det."
Motion er bedre end piller
I første omgang anbefaler Mattias Linde forebyggende og ikkemedicinsk behandling. Pulstræning, mindfulness, afslapningsøvelser og kognitiv adfærdsterapi har i undersøgelser for eksempel vist sig at være effektive mod migræne og spændingshovedpine.
"Gør noget, du nyder. Afslapning er lige så vigtigt som selve træningen. Alt, hvad der får dig til at slappe af og føle dig mere harmonisk, er godt mod spændingshovedpine."