Suzy Wengel:”Dit blodtryk, kondital og din fedtprocent forbedres, når du går”
Du kan møde kvinden bag Sense-konceptet Suzy Wengel på walk-ruten i Odense til ALT for damernes Kvindeløb. Er du nybegynder, kan du teste, hvilken gå-type du er for at finde din indre motivation. Og husk at en lille gåtur også har ret, for det handler om at nyde roen og nærværet.
Hvorfor er gåture en god ting, og hvad gør det ved os?
”Der er god evidens for, at gåture gør os mere sunde. Vores blodtryk, fedtprocent, puls og kondital går den rigtige vej ved at vi bare går. Det kan være gåture, som er fem-otte km lange, men mindre kan også gøre det. Det kommer jo meget an på det udgangspunkt, man har.
”Jeg har kontakt med alle typer af mennesker i det daglige. Hvis man har en stor krop, vil der være stor belastning ned gennem alle led, og des flere kræfter kræver det også at bevæge sig. Så gåture kan være en hård fysisk aktivitet. Man fraråder fx svært overvægtige at løbe, fordi det overbelaster deres knæ. Så gang er helt klart et godt sted at starte.”
”Det er meget et spørgsmål om, hvem man er og hvad ens udgangspunkt er rent fysisk. Man skal starte med det, man kan og ikke føle nogen form for skyld og skam over, at man ikke kan gå 10 km, hvis det er tilfældet.”
Hvad gør gang ved os rent mentalt?
”Det afhænger af, om du gør det alene eller sammen med andre. Alene kan du få ro, afstresning og fordybelse i en god podcast eller god musik. Når vi går med andre eller i mindre grupper, har man også roen og nærværet i relationen med andre og de gode samtaler, man kan få sammen. Uanset om man er alene eller ej, er naturen med til at fylde dig med energi.”
”Hvis man fx er stresset, er gang også en mere mild motionsform, fordi man ikke presser kroppen yderligere. Det skaber derimod balance og ro at gå.”
Hvad er planen med dine sensere til årets kvindeløb?
”Vi skal ud på walk-ruten på 5 km, og det gør jeg, fordi jeg dermed er mere i øjenhøjde med folk. Vi kan have en samtale uden at vi bliver meget forpustede, som vi ville blive, hvis vi løb. Så for mig er det vigtigere at gå for at kunne opleve nærværet. Vi går selvfølgelig i et raskt tempo.”
Hvornår begyndte du selv at gå?
”Det har jeg efterhånden gjort i mange år. Jeg er generelt meget lystorienteret, så i perioder kan det ændre sig, og man lærer med tiden sin krops behov at kende. I en periode gik jeg til og fra arbejde, og det tog måske 45 min. Tidligere var det sådan, at hvis jeg ikke gjorde tingene af lyst, kunne jeg være tilbøjelig til at smide det hele væk og føle, at det var ligegyldigt.”
”I dag er jeg kommet ud af tankegangen om ’alt eller intet’. Nu gør jeg det, fordi jeg ved, at det gavner mit velvære. Det er aldrig godt at overgøre tingene og gå mere, end man kan. Især hvis man gerne vil tabe sig, kan motion pludselig være skyld i, at du får lyst til at spise mere. Så det handler om at finde den rette balance.”
Hvor ofte er du selv ude at gå?
”Det varierer. I nogle perioder er det flere gange om ugen, og i andre perioder er det kun en gang i løbet af en uge. Motion er mange ting. Jeg er oppe at stå ved mit hæve-/sænkebord flere gange i løbet af en arbejdsdag og går hellere efter tingene selv, end at sende andre ud efter det. Det er faktisk ligeså vigtigt, som den fysiske aktivitet, man planlægger.”
”Jeg har aldrig dårlig samvittighed, hvis jeg ikke kommer ud at gå, og mange af de ting, jeg foretager mig i hverdagen, indbefatter at gå rundt hele tiden.”
Hvor foretrækker du at gå?
”Jeg er så heldig at bo tæt på vandet, og stranden er lige overfor. Tit tager jeg børnene med, for det er en god måde at komme i snak med dem på. De slipper iPad ‘en og jeg slipper telefonen, hvilket er ligeså vigtigt. Vi får set mange naturfænomener, og vi smutter sten henover vandet. Faktisk kan vi godt lide at gå tur lige inden det bliver mørkt, for så kan man være heldig at se pindsvin.”
Hvornår på dagen er det mest optimalt at gå?
”Der er ingen regler. Kroppen er indrettet sådan, at den selv finder ud af, hvornår den skal forbrænde – det er et intelligent system, der kører helt af sig selv. Det er helt underordnet, hvornår du går – så længe det passer ind i din hverdag.”
Sundhedsforsker og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund står bag ”Gå-bogen”, og i den nævner hun, at gåture efter man har spist er særligt godt. Hvad mener du om det?
”Der er ingen tvivl om, at hvis vi taler om fordøjelse, er peristaltikken i tarmene glad for at blive aktiveret. Og det bliver den jo egentlig af alle former for bevægelse. Kigger man på det rent fysiologisk, vil en gåtur efter et måltid sætte gang i processen.”
Hvad er dit bedste råd til nybegynderen?
”Det er vigtigt at teste tingene af: er du mest til at gå alene, eller er man mere til at gå sammen med andre? Jeg husker, at da jeg lyttede til min første podcast, blev jeg egentlig overrasket over, at man kan kombinere to ting på én gang og finde det afslappende.”
”Det kan også være du bliver motiveret af at skulle mødes med andre for at gå. Som nybegynder er det vigtigt at finde ud af: hvad er jeg for en gå-type? Er jeg den, der går alene, eller den som hellere vil gå i grupper? Spørgsmålet er også, hvad der er bedst for dig, så du kan holde fast i det? Men det må aldrig gå hen og blive et direkte krav. Du skal kunne acceptere, at en kort gåtur er nok. Der er intet krav om, at du skal gå indtil, det begynder at gøre ondt.”
Hvad er den mest effektive form for gang?
”Da jeg fx havde født, gik jeg en tur med barnevognen, og nu er det de 12 km, jeg tilbagelægger, når jeg går 18 huller på en golfbane. Når jeg spiller golf, er jeg typen, der spurter fra det ene hul til det andet. Mange glemmer nok, at man får gået meget, når man spiller golf. Igen handler det selvfølgelig om dit udgangspunkt, men som regel er en rask gåtur en god ide. Man går for at få pulsen op og deler måske sin gang op i intervaller. I virkeligheden handler det om at sætte sig nogle små mål uden at overgøre det, for det kan nemt dræbe motivationen.”
Hvad giver det dig at være med på Walk-ruten til kvindeløbet?
”For mig handler det om at møde folk i virkeligheden. I hverdagen kommunikerer jeg meget med folk over de sociale medier, hvor jeg har over 142.000 medlemmer i den lukkede gruppe, jeg har på Facebook, og det er vældig hyggeligt, men endnu bedre, når jeg møder dem i virkeligheden.”
”Jeg glæder mig til at se, hvem der dukker op og høre, hvad de har at sige. At gå i en tæt, samlet flok og lytte til de samtaler, der er rundt omkring, og de erfaringer folk har, er virkelig inspirerende”
Hvor mange gange skal man gå i løbet af en uge førend det batter?
”Alt der er mere, end det du gør nu, er godt. Kigger vi på den evidensbaserede forskning, er en gåtur på omkring 5 km med til at gøre en forskel i forhold til blodtryk, puls osv. Men mindre kan også gøre det for andre – det afhænger igen af dit udgangspunkt. Folk med fx type 2-diabetes har godt af at få rørt sig uanset hvad, for det at være fysisk aktiv påvirker din insulinfølsomhed.”
”Bare det at du kommer i gang og ud at gå, uanset varighed og længde, vil have en positiv effekt.”
Hvordan oplever du kvindeløbet?
”Nu har jeg været med i snart fire år, og stemningen er noget helt særligt. Inden starten går, står man med en forventning om, at nu bliver det hårdt og svært, men det har overrasket mig hver gang, at det er overstået i løbet af ingen tid, og det er vildt fedt. Der er forventningsglæde og grin over hele linjen, og folk er generelt meget glade. I walk-gruppen er vi meget observante på hinanden og vil gerne hygge os samtidig med at vi motionerer. Modsat er løbere måske mere fokuserede på en tid og et resultat i sidste ende, men det er slet ikke vigtigt for den gruppe, jeg er med i.”
”Jeg er meget opmærksom på fællesskabet, og hvordan folk har det. Og så selvfølgelig hvilke lækre ting der er med i årets goodiebag.”
Mød Suzy Wengel til årets kvindeløb i Odense i Sense-teltet. Husk: Du kan stadig nå at tilmelde dig Danmarks hyggeligste kvindeløb.