Veronica tester LCHF: “Den største udfordring var at droppe kulhydrater”
For 25-årige Veronica Grøndahl var det svært at undvære de kulhydrater, hun normalt snacker i løbet af dagen. Særligt frugt savnede hun.
TEST AF 7 DAGE PÅ LCHF KUR
DAG 1:
“Æggene til min morgenmad er egentlig lækre og mætter godt. Jeg savner derfor ikke min daglige portion havregryn (endnu). Til frokost kan jeg mærke, at jeg har lyst til rugbrød, fibre – nogle af de grove kulhydrater, som jeg normalt spiser en del af. Min træning i dag består af 30 minutters cardio på løbebånd. Til aften sørger jeg hovedsageligt for at spise salat og godt med kød og passer lidt på med rodfrugterne, da de er ret kulhydratholdige. Denne form for diæt lægger meget op til, at jeg skrotter stort set alle kulhydrater og især de hurtige og let forbrændte (raffineret sukker, hvidt brød, pasta etc.), men også juice, søde frugter og honning. Selv om jeg nu går all in på kuren, ved jeg med mig selv, at jeg aldrig ville kunne undvære frugt.”
DAG 2:
“Jeg savner umiddelbart frugt og det sukker, jeg lige får ved en håndfuld rosiner, dadler, lidt chokolade eller en banan. Jeg træner puls/styrke og er en anelse svimmel under træningen. Ellers har jeg det samme energiniveau, som jeg plejer at have.”
DAG 3:
“Mit energiniveau er højt hele dagen, og jeg har det super. Jeg spiser væsentligt mere fedt og kød, end jeg normalt gør, men jeg tror automatisk, at jeg spiser mindre portioner, fordi jeg hurtigere oplever mæthed. Jeg har lige skulle vænne mig til at bruge så meget fedt i tilberedningen, for eksempel steger jeg mit røræg i smør, hvor jeg normalt ville koge æggene eller stege dem i lidt olie. Sødmælken i kaffen er også en ny ting, og det kunne jeg sagtens vænne mig til – det smager jo sindssygt godt! Jeg dyrker senere 90 minutters bikram yoga.”
LÆS OGSÅ: Jane Faeber om LCHF: “Fokusset på, at du hele tiden skal spise et eller andet forsvinder”
DAG 4:
“Til morgen laver jeg chiagrød fra bogen Mæt og slank med LCHF (chiafrø, kokosmælk, kokosfibermel, lidt vanliljepulver og en smule mælk (mandelmælk) med et enkelt jordbær skåret i tern. Min træning består af halvanden times HIIT og 60 minutters stram op.”
DAG 5:
“Jeg har holdt mig til retningslinjerne for en LCHF-kost, men her til aften er jeg ude at spise, så jeg spiser både lidt brød og sortbetis til dessert. I ugens løb gør jeg mit for, at der kommer en masse fedt ind i kosten. Jeg spiser for eksempel jordbær med mandelsmør.”
DAG 6:
“Til frokost forsøger jeg mig med en omelet med frisk timian, en rød peber, spidskålssalat med feta og en halv avocado. Kuren går fint, men jeg har lyst til noget sødt efter min aftensmad, og jeg læser i LCHF-bogen, at et lille stykke chokolade går an som dessert, så det nupper jeg. Jeg dyrker 90 minutters bikram yoga.”
DAG 7:
“Det er sidste dag på LCHF-kost, og jeg laver et blødkogt æg og spiser en avocado, rød peber og vesterhavsost til morgenmad. Jeg har ikke spist helt lige så meget fedt som nogle af opskrifterne i bogen lagde op til, men jeg har udeladt kulhydrat i syv dage, og det tænker jeg var det vigtigste. Fidusen er vel også, at du ikke overstiger kaloriebehovet og derved tager på?”
EFTER KUREN:
“Jeg var vildt sulten især de første par dage, og på førstedagen havde jeg også en del hovedpine. Derefter følte jeg egentlig, at jeg fandt en god balance i måltiderne mellem grøntsager, kød og en ny form for fedtkilde (smør, mayonnaise, feta og olie). Til min store overraskelse havde jeg samme energiniveau til træning, som jeg plejer. Udfordringen for mig var et spørgsmål om tvivl såsom 'har jeg ikke spist nok eller burde jeg være mæt nu?' Vægten siger akkurat et kilo lettere på kurens syvende dag. Det er jo ikke alverden, men jeg havde nu heller ikke forventet et kæmpe vægttab, når kuren kun stod på i syv dage og bestod af en kost med primært fedt og kød. Det tager også længere end syv dage at få kroppen over i et stadie med udelukkende fedtforbrænding, som jo er målet med denne kost. Jeg blev også hurtigt vant til at gå efter de retter, der er nemme at lave, og det bliver i længden en smule kedeligt. Den største udfordring var bestemt at droppe de kulhydrater, som jeg normalt snacker i løbet af en dag – jeg elsker frugt, blandt andet æbler, bananer og rosiner. Det har nu alt i alt været spændende at prøve LCHF, men jeg er også glad for at kunne spise havregryn og frugt igen og ikke tænke over, om der er kulhydrater i alt, hvad jeg spiser.”
Hvad mener eksperterne om kuren?
Tidligere var vi fedtforskrækkede, men nu lader det til, at “det er smørret, der gør’et”. Tilmed er kulhydraterne udskældte – især i en Low Carb High Fat-kost. Men er det nu også så fedt at skrue godt op for fedtet? Eksperterne giver dig svaret i denne artiklen.