Find din gnist

Find din arbejds-gnist

Drømmer du også om at blive meget gladere i hverdagen og føle, at det, du foretager dig, giver rigtig meget mening? Så bliv inspireret af Henning Davernes nye bog ”Find din gnist” og ALT for damernes journalist, Marie-Louise Truelsen, der selv havnede på rette arbejdsmæssige hylde ved at finde frem til sin indre gnist.

Jeg fandt min gnist for ti år siden. Min arbejdsmæssige gnist. Og siden har jeg ikke set mig tilbage i forhold til, hvad jeg laver. Jeg skriver. Og skriver. Og jeg møder nogle af Danmarks mest inspirerende mennesker. Mennesker, som er de bedste på deres felt. Mennesker, som har gennemgået en udvikling. Mennesker med fantastiske historier. Jeg er heldig. Men jeg er måske også heldig med vilje. For jeg opsøgte min gnist. Jeg gik efter den.

Henning Daverne er en af Danmarks bedste meditationslærere, og hans tredje bog er netop udkommet. ”Find din gnist – en guide til meningen med dit liv” hedder den, og den handler om, hvordan vi alle har en gnist et eller andet sted, vi skal bare finde den og få den til at brænde. Fordi jeg kender Henning gennem mit arbejde, spurgte han mig, om jeg ville medvirke i bogen og fortælle min historie. Og jo, selvfølgelig, hvis det kan inspirere andre.

Her får du lige den korte version:

Jeg er uddannet jurist og har arbejdet som jurist i 12 år. Jeg tog uddannelsen, fordi den ”kunne føre til så meget”, som mine forældre sagde, men egentlig havde jeg allermest lyst til at skrive. Journalisthøjskolen lå dog alt for langt væk fra mit hjem – syntes jeg dengang – og derfor søgte jeg aldrig ind. Jeg gjorde jurastudiet færdig, fandt min mand, fik et godt arbejde, fik børn, og tiden gik. Da børnene blev lidt større og ikke havde det samme behov for mig 24/7, kunne jeg dog mærke, at jeg ikke kunne blive ved med at lave noget, som jeg ikke brændte for. Min gamle skrivetrang meldte sig igen, jeg undersøgte mulighederne for at tage noget uddannelse og begyndte på Journalisthøjskolen ved siden af mit job. Samme øjeblik, jeg trådte ind i klasseværelset, kunne jeg mærke, at det var hér, jeg hørte til. Jeg kunne mærke den gnist, som Henning Daverne taler om i sin bog, lige midt i solar plexus, og det var en berusende følelse. Da jeg havde et halvt år tilbage af min uddannelse, sagde jeg mit job som jurist op og blev freelancejournalist. Et job, jeg elskede helt ind i min sjæl. Mit engagement smittede, og derfor fik jeg masser af arbejde, og jeg knoklede på. En af mine gode kunder var ALT for damerne – mit yndlingsblad siden jeg var 16-17 år – og en dag ringede artikelredaktøren og spurgte, om jeg ville komme til samtale på et fast job som skrivende. Det er nu fem år siden, og jeg mærker stadig dagligt ilden brænde i mig hver eneste dag, fordi jeg laver lige præcis det, som jeg altid har drømt om at lave. Og som jeg elsker at lave.

LÆS OGSÅ: "Mit arbejde skal give mening"

Find dine talenter

Godt for dig, tænker du måske, men hvordan finder JEG min gnist? Hvordan finder JEG ud af, hvad der er det rigtige for mig? Ifølge Henning Daverne skal du først finde ud af, hvad du er god til. Hvad er dine talenter? Hvilke evner og ressourcer har du? Hvad fortæller andre, at du er god til? Skriv dine talenter ned. Det kan være evner, du allerede gør brug af, eller mere skjulte og uudnyttede talenter. Nogle af de ord, du kan sætte på kunne f.eks. være intelligent, formidler, modig, kreativ, inspirator, venlig, spirituel eller noget helt ottende.

Men hvad er gnisten så egentlig? Det er svært at definere, men Henning Davernes bud på en definition er, at gnisten giver dig følelsen af at lave noget meningsfyldt. Følelsen kommer indefra og ikke udefra. Det er den bevidsthedstilstand, du har, når du er dig selv, og når du lever i samklang med din sjæl. I samme grad, som du er i kontakt med gnisten, får du en følelse af lykke, frihed og meningsfylde. Den eneste klare definition er dog din egen oplevelse, som du sidenhen kan genkende, når du oplever gnisten igen. Gnisten er et ideal, fordi den kalder dig til at være noget, som du dybt ønsker, men som du sjældent husker i din travle hverdag. Den er et minde, fordi du kun virkelig længes efter noget, som du kender i forvejen. Den er noget, som du selv har erfaret og derfor ved eksisterer, og som du kan vende tilbage til. I gnisten er du til stede i nuet – der er ingen fortid og ingen fremtid. Når du er i den tilstand, føler du noget særligt i din krop. Du ved, hvad du godt kan lide, og hvad du tænder på.

Skriv dagbog

Ifølge Henning Daverne er det en god idé at begynde at skrive dagbog, hvis du gerne vil finde din gnist. Bare nogle linjer hver dag, mere behøver du ikke. Skriv ned, hvad du har været taknemmelig for i løbet af dagen. Find tre til fem ting og skriv dem i dagbogen. På den måde træner du din taknemmelighed, og du begynder at lægge mærke til de gode ting i dit liv. Begynd også at notere oplevelser af synkronisitet. Synkronisitet kender du måske fra oplevelsen af, at du har taget telefonen for at ringe til en, og i samme øjeblik ringer den person til dig. Eller hvis du i en periode interesser dig for noget bestemt eller søger svar på noget, kan du opleve, at du pludselig ser og hører noget om dette alle steder. Som den gravide, der ser gravide maver og barnevogne overalt. Når du er ved at finde din gnist, kan du bruge den vejledning, der ligger i synkronisitet. Jo tætter du kommer på gnisten, desto flere synkroniske tilfælde vil du bemærke. Man kan sige, at det er gnistens ledetråde. Synkronisitet kan godt være udfordrende for vores traditionelle tankegang, fordi vi har lært, at alt skal kunne vejes og måles, men hvis du lader dig guide af synkronisitet, vil dit center flytte sig fra din mentale identitet til din spirituelle identitet: Gnisten.

I orkanens øje

Følg den vejledning, der er i de synkroniske tilfælde. Opsøg f.eks. den person, du føler en indre tiltrækning mod og forpligtelse til at opsøge. Da jeg selv var ved at finde min gnist og min fremtidige levevej, kørte jeg engang en meget lang tur igennem den værste snestorm til et foredrag med Pernille Aalund, som jeg kunne mærke, at jeg bare skulle opleve. Da foredraget var overstået, gik jeg op til hende og sagde, at hvis hun en dag skulle lave noget, hvor hun fik brug for en journalist, måtte hun endelig sige til. Jeg gav hende mit kort, og dagen efter kontaktede hun mig, fordi hun lige præcis på det tidspunkt var ved at starte et nyt blad op, hvilket hverken jeg eller andre anede. Vi holdt et møde, og jeg fik fem opgaver på mit glatte ansigt. Fordi hun kunne mærke min gnist, tænker jeg i dag.

Når du er i din gnist, er du den bedste udgave af dig selv. Du føler, at du er i et flow, hvor du bruger færre kræfter, men opnår mere. Henning Daverne beskriver det som at være i orkanens øje. Du er omgivet af kraftig aktivitet, men indeni føler du total ro og harmoni. Det er i denne tilstand alle optimale præstationer sker. Det kan være en sportspræstation, men det kan også være, du opnår et godt resultat på jobbet eller får udviklet et fantastisk forhold til et andet menneske. Du føler, at du smelter sammen med den aktivitet, du er i gang med, og du føler, at du overgiver dig til noget større. Og hvem vil ikke gerne have den følelse? 

LÆS OGSÅ: Sådan fik jeg mit drømmejob

Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev, og hold dig opdateret på artikler, opskrifter og konkurrencer på hjemmesiden

Kom i kontakt med din gnist

Træk vejret ind gennem næsen, hold vejret lidt og giv slip. Spørg så dig selv:

Hvad har givet mening og næring til mit liv?

Hvornår har jeg været mest entusiastisk og fuld af livsenergi?Hvornår er jeg i flow – helt absorberet i det, jeg laver – i en sådan grad, at jeg glemmer tid og sted?

Hvad føler jeg, at jeg bare ikke kan lade være med at gøre i mit liv?

Prøv at komme i tanke om tre situationer fra dit liv, hvor du følte, du var i kontakt med din gnist. Hvor du følte dig opløftet, entusiastisk, fri og havde en følelse af lykke koblet med mening. Hvor du var dit bedste selv, og hvor andre mennesker måske endda følte sig draget af din udstråling og havde lyst til at få antændt deres gnist i varmen fra din.

Kilde: "Find din gnist – en guide til meningen med dit liv".