Parforhold: Jeres sovestilling viser, hvordan I har det

Parforhold: Jeres sovestilling viser, hvordan I har det

Eller gør den? Vi ser nærmere på ny undersøgelse om, hvad fem sovestillinger egentlig siger om vores parforhold.

Det kan være farligt at sove for lidt, og der er masser af myter om, hvor meget eller hvor lidt man skal sove. Men kan selve din sovestilling også ligefrem gøre dig klogere på, hvordan dit parforhold fungerer? Det hævder en undersøgelse på baggrund af 2.000 britiske pars sovevaner. 

Men hvad afslører de fem sovestillinger egentlig om vores parforhold? Det har vi bedt ekspert i kropssprog og nonverbal kommunikation Christel Seierø om at komme med sit bud på. Hun er desuden forfatter og selvstændig coach:

1. Ryg mod ryg - adskilt

- Som hovedregel flytter vi mennesker os ofte med fronten hen mod dem, vi godt kan lide, ligesom vi drejer overkroppen hen mod folk, når vi taler med dem, hvis vi synes om dem. Er I et par, der ligger i hver sin side af sengen med ryggen til hinanden, kan det indikere manglende intimitet og nærhed i forholdet. Det kan dog også være tegn på, at I som par ønsker jeres eget "space" i forholdet og har behov plads omkring jer.

LÆS OGSÅ FRA FIT LIVING: Test dig selv: Hvilken sextype er du?

(Artiklen fortsætter under billedet)


27 procent af de engelske par sover ryg mod ryg med afstand mellem sig.

2. Ryg mod ryg - samlet


23 procent af de adspurgte par sover ryg mod ryg.

- Det kan give tryghed at have nogen i ryggen. Måske fordi et gammelt instinkt har lært os, at en bar ryg er forbundet med faren for angreb. Derfor vil den person, der ligger tættest på en dør eller et vindue ofte have det største behov for at sove ryg mod ryg. Denne sovestilling kan være et tegn på, at I både har behov for intimitet, fysisk kontakt og jeres eget rum i parforholdet.

3. Skeen


18 procent af parrene sover i ske.

Forholdet er præget af en høj grad af intimitet og nærhed. I er meget tæt forbundne med hinanden og I har et stort behov for tryghed. Typisk vil det være den største og den mest dominerende, der ligger bagerst i skeen.

4. Kærlighedsknuden


8 procent af de adspurgte par sover sammenfiltret i en knude.

- Denne sovestilling har den højeste grad af intimitet. Her er der tale om et forhold, hvor tryghed ikke blot er noget den ene part giver den anden, som tilfældet er ved skeen, men hvor tryghed skabes i fællesskab. Parret har et stort behov nærhed og beskytter hinanden gensidigt ved at filtre deres kroppe sammen.

5. Hovedpuden


3 procent af parrene sover med hovedet placeret på den andens bryst.

- Forholdet vil typisk være præget af, at kvinden med hovedet på brystet søger tryghed hos den anden. Manden ligger med brystet blottet på ryggen, og kvinden er beskyttet ved at have fronten ind mod ham.

Fortvivl ikke

Måske overvejer du nu, om du og din partner sover for langt fra hinanden. Hvis det er tilfældet, så fortvivl ikke. Vi har taget en snak med sexolog og forfatter Sara Skaarup, der nuancerer billedet af sovestillingernes betydning, for hun mener ikke, at det er overraskende, at parrenes fortrukne stilling er at ligge hver for sig. Om det siger hun:

- Det er oplagt at konkludere, at et par der sover langt fra hinanden er et dårligt sted i forholdet. Afstanden mellem jer behøver dog ikke at betyde, at I har skændtes, eller at I føler jer "disconnected". Nogle gange har man bare brug for plads omkring sig. Det er der ikke noget galt i.

- Mange tænker nok lidt romantiseret, måske især singler, at kærester sover tæt sammenslynget om natten. Dette studie viser dog, at de fleste i forhold faktisk foretrækker eget selskab eller begrænset kontakt under søvnen.

Tænk på, hvad I laver inden I sover

For Sara Skaarup er det ikke så vigtigt, hvordan vi falder i søvn, men hvad vi laver sammen inden øjenlågene klapper i:

- Man kan være udmærkede kærester om dagen, selvom man overvejende passer hver sit, når man sover. Vigtigere for forholdet er det, hvad man laver, lige inden man siger godnat. Man skal gerne være forbundet med sin partner og have fysisk kontakt, allerhelst elske.

Vi behøver derfor ikke at gå så meget op i vores sovestilling, mener Sara Skaarup:

- Vi skifter jo alligevel stilling mange gange hver nat, og vi ved reelt ikke med sikkerhed i hvilken positur vi tilbringer flest timer– vi sover jo.

Derfor læser vi artikler om gode og dårlige tegn i vores parforhold

Artikler om tegn på gode og dårlige parforhold er nogle af de mest læste på mange websites. Men hvorfor er vi så interesserede i af at læse om det? Det har vi spurgt ph.d.-stipendiat Anna Sofie Bach om. Hun forsker i parforhold, køn og kærlighed.

- Umiddelbart hænger det sammen med, at vi i dag lever i et selvhjælpssamfund, hvor vi dagligt bliver bombarderet med nye opskrifter på det perfekte liv. De problemer vi har, skal diagnosticeres. Og det samme gælder for vores parforhold, siger Anna Sofie Bach. 

Hun mener ligeledes, at interessen er opstået som led i vores kulturelle fortælling om parforholdet som noget man aktivt skal arbejde for at få til at fungere.

Der er dog ingen grund til at male fanden på væggen, når du læser de mange tegn på det gode og dårlige forhold, ifølge Anna Sofie Bach.

- Husk at der også er et underholdningselement i det, når du læser disse guides. Så pas på med at stampe problemer op, som ikke er der, siger hun.

Der kan nemlig være en helt lavpraktisk grund til, at vi ikke sover så tæt sammen som tidligere, påpeger hun:

- Sengene er blevet større og vi behøver ikke varmen på samme måde som i gamle dage.

Om undersøgelsen

Den engelske psykolog Corrine Sweet har på vegne af sengefabrikanten Dreams, foretaget en ny undersøgelse af 2000 britiske pars sovevaner. Resultatet har ført til en kåring af de fem mest populære sovestillinger.

Christel Seierø er enig i, at undersøgelsen af sovestillinger - og andre undersøgelser af den type - skal læses med et gran salt.

- De ovennævnte sovestillinger skal selvfølgelig ses som en del af en større helhed. Selvom man sover med stor afstand og med ryggen til hinanden, kan man sagtens have et intimt og nært parforhold. Husk derfor også at se på samværet, kommunikationsformen og kropssproget i de vågne timer, lyder opfordringen fra eksperten i kropssprog.

LÆS OGSÅ: Debat: Slip din mand fri

LÆS OGSÅ: Hvor godt kender du din partner?

LÆS OGSÅ: Lyver du over for din partner?