Kristine Høeg curves ahead

Kristine Høeg: Vi vil ikke kaldes ”store piger”

Kristine Høeg er en af stifterne bag onlinemagasinet ”Curves Ahead” for plus size-kvinder, som skal hjælpe kvinder over størrelse 44 ud af teltet,ned i et lækkert outfit og ud i livet medoprejstpande.

Hvad gør du, hvis du er en ”stor pige” og ikke kan finde det samme lækre modetøj, som den størrelse 34-kjole, forsidemodellen har klemt sig ned i? Og hvad kalder man det egentlig uden at ramle ind i det store fyord? Stor? Tyk? overvægtig? Kristine Høeg er en af damerne bag det spritnye online modemagasin curvesahead.dk, der er sat i verden for at få kvinder over størrelse 44 til at ranke ryggen og klæde sig i sæsonens trends. Men kan man godt være tilfreds med sin krop, selvom man er størrelse 50?

Vi har stillet den modebevidste journalist 10 hurtige spørgsmål om overvægt, plus size-mode og idealkroppe.

Hvorfor har I startet Curves Ahead?

Fordi ingen af de gængse modemagasiner viser tøj til kvinder over størrelse 42-44. Når jeg sidder og bladrer et af de eksisterende modemagasiner igennem, er der intet af tøjet, jeg kan gå ud at købe. Jeg kan købe tilbehør, smykker og skønhedsprodukter – men prøv at forestille dig, at alt det lækre, du ser, ikke findes til din krop. Det bliver man ret træt af i længden. Tværtimod er alt for mange plus size-kvinder gemt væk i det, vi kalder telttøj – løse, uformelige gevandter, hvis eneste formål er at skjule kroppe. Men hvorfor skal man skjule sin krop, bare fordi den er større end størrelse 44? På vores site kan du som plus size-kvinde kigge på alt tøjet og vide, at det hele findes i din størrelse.

Hvordan kom I på idéen?

Både Camilla og jeg er selvstændige og er ofte ude at holde foredrag eller møder med vores kunder. Det er derfor ekstremt vigtigt, at vi fremstår professionelle og velklædte. Og jeg ser hverken professionel eller troværdig ud i leggins og en oversized striksweater, som desværre udgør meget af det plus size-tøj, der fås herhjemme. Derfor køber jeg  alt mit tøj i England og USA, hvor plus size ikke er fyord, og hvor selv de store, etablerede designere også har pluslinjer. En dag kiggede Camilla og jeg på hinanden og talte om, at vi da umuligt kunne være de eneste danske kvinder, der har brug for tøj, der er on-trend i store størrelser. Og vores baggrund fra magasinbranchen var der ikke langt til tanken ’så laver vi da selv det magasin, vi mangler’.

LÆS OGSÅ: 4 kendte mænd: Her er vores største kropshemmeligheder

Hvad er jeres mål med Curves Ahead?

Vi vil have de danske plus size-kvinder ud af telttøjet. Vi vil vise dem, at de ikke behøver at være usynlige og gemme sig væk, at de er så meget mere end størrelsen på deres krop, og at de også kan klæde sig efter deres personlige stil – i stedet for at gå klædt i det, der nu lige passede henne i butikken. For desværre er meget af det danske plus size-tøj ens – ofte basisvarer, og meget meget sjældent på linje med det, der er sæsonens tendenser. Hvem er det dog, der har tænkt, at plus size-kvinder er ligeglade med, om deres tøj er aktuelt?

Hvorfor har vi brug for et magasin til tykke kvinder? 

Ingen af de eksisterende modemagasiner har inkluderet os i deres målgruppe. Og der er en stor gruppe af kvinder, der ikke bliver taget seriøst som kunder – hverken af magasinbranchen eller af modebranchen. Vi vil give dem et sted, de føler sig hjemme, og hvor de ved, at det er dem, det handler om.

Hvad må man kalde plus-size-piger, og hvad er fyord?

I mine øjne er ’store piger’ ekstremt nedladende. Pige er noget, vi holder op med at være, når vi fylder 18 år. Derudover synes jeg, det er et begreb, der er med til yderligere at marginalisere plus size-kvinder. I forvejen bliver vi i så mange sammenhænge fortalt, at vi helst skal gemme os derhjemme; de fleste butikker med plus size-tøj er på nettet, de butikker, der har plus size-tøj, gemmer det ofte væk i de fjerneste, mørkeste butikskroge, tøjet er veritable telte, der er ingen tykke kvinder, vi kan spejle os i – hverken i medierne eller i underholdningsbranchen. I det hele taget er det, som om verden helst så tykke kvinder være usynlige. Og hvis du ikke har hørt andet hele dit liv, er det svært at tro, at du gerne må være lækker og tiltrække dig opmærksomhed. Og når du så samtidig bliver kaldt for ’stor pige’, så får du jo lige frataget den allersidste værdighed som voksent menneske.Vi kalder os selv for plus size-kvinder eller tykke kvinder. Men i det hele taget er det da mærkeligt, at vi skal identificeres efter vores størrelse. Vi er jo ’bare’ kvinder.

LÆS OGSÅ: Mathilde Norholt: "Lad os nyde både store og små kurver"

Hvad er dine holdninger til idealkroppen, som den er ”dikteret” i dag?

Jeg synes, at jeg oplever i min nære omgangskreds, at det mere er begyndt at handle om at have en stærk krop frem for en tynd krop. Det, synes jeg, er positivt. Men jeg tænker tit på, hvad vores samfunds ekstreme kropsbesættelse  gør ved de kommende generationer. Tænk bare på alle træningsbillederne og løbetursbillederne i din news feed på Instagram og Facebook. Hvad lærer kost- og træningsbesatte mødre deres døtre om selvværd og krop? Og når jeg ser de der historier om, at ’man skal have hul mellem lårene’ eller ’bikini-bridgen er det hotteste i denne sommer’, så bliver jeg simpelthen så ked af det på de unge pigers vegne.

Gør du dig nogle tanker omkring det farlige ved overvægt og det at ”hylde” tykke kvinder?

For det første hylder Curves Ahead ikke tykke kvinder – vi yder blot en service, så de kan finde noget lækkert tøj, der er on-trend. På samme måde som de gængse modemagasiner vel heller ikke vil mene, at de hylder tynde kvinder. Hvad skulle alternativet i øvrigt være – skulle vi sidde nøgne derhjemme, indtil vi er blevet tynde nok til at må komme ud i verden igen? Vi er jo nødt til at have tøj på, og jeg synes egentlig ikke, det er horribelt gerne at ville klæde sig lækkert. Når det så er sagt, så jo, så kan overvægt være farligt. Præcis som undervægt kan. Problemet er jo desværre, at vi stadig læner os op ad den indstilling, at tynde mennesker er sunde og tykke mennesker er usunde, men det handler jo om, hvordan du bruger din krop.

Hvordan har du det med din egen krop?

Jeg har det fint med min krop. Jeg bevæger mig meget – cykler og går byen rundt – og når jeg er på arbejde, er jeg typen, der hellere går op og taler med en person på næste etage end at sende en mail. Jeg er stærk, og min vægt har altid været meget stabil.

LÆS OGSÅ: "Jeg blev chokeret over, hvor meget de hader deres krop"

Hvilken del af din krop er du mest glad for?

Jeg elsker mine øjne, min hud, mine læber, mine bryster (især i den rette bh), min talje og mine ben. Og så har flere mænd sagt, at jeg har fine tæer. Det ved jeg nu ikke, om jeg er ubetinget enig i.

Hvordan skal man klæde sig, hvis man er kurvet?

Man skal i hvert fald ikke tro, at man skal gemme sine kurver væk. Telttøj får dig bare til at se større og uformelig ud. Begynd med at finde din rette bh-størrelse. Når du har en bh i den rette størrelse, sidder barmen perfekt og dækker ikke for din talje. Så er fundamentet i orden. Og alle kvinder har en talje – uanset størrelse. Og taljen er oftest det smalleste sted på overkroppen, så det er den, du skal markere. Du vil øjeblikkeligt se mere feminin og smal ud. Og så er det vigtigt at være opmærksom på længden på tøjet. En overdel, der skærer dig midt på hoften eller låret, vil ofte skære dig det bredeste sted. Og der, hvor du bliver skåret over visuelt, er også der, hvor dit eget og andres blikke falder.

LÆS OGSÅ: "Det skønne ved kvinderollen er at..."

Kristine Høeg

Kristine Høeg er 41 og bruger str. 50 i tøj. Hun er uddannet journalist og har tidligere erfaring fra magasinbranchen, hvor hun både har arbejdet på ALT for damerne og Woman. Det er også der, hun har mødt sin partner, Camilla Momme, som hun har startet ”Curves Ahead” med.