Mette Frederiksen

Mette Frederiksen: Voldtægt er aldrig offerets skyld

Jeg vil bekæmpe overgreb og voldtægt med alle de redskaber, vi har, siger Mette Frederiksen til ALT for damerne.

Voldtægt er i mine øjne en af de alvorligste forbrydelser, man som menneske kan begå mod et andet menneske. Det er vold, overgreb og ydmygelse samlet i en handling, der efterlader ofret med ar både på krop og sjæl.

LÆS OGSÅ: “Jeg lå som en våd karklud og ventede på, det var overstået”

En voldtægt er så traumatiserende en oplevelse, at mange ofre føler, de selv bærer en del af skylden for voldtægten. Det gør det endnu mere grænseoverskridende at gå til politiet. Der kan gå lang tid, før offeret får forbrydelsen anmeldt. En del får det måske slet ikke anmeldt. På trods af overgrebets konsekvenser for offeret er det oven i købet en forbrydelse, der er svær at dømme. For der har som regel kun har været to til stede, da forbrydelsen blev begået: offeret og gerningsmanden.

LÆS OGSÅ: Man kan ikke blive voldtaget af sin partner – eller kan man?

Danmark er et fantastisk land og et meget frit land. Men vores frihed er betinget af, at vi respekterer hinandens frihed. At mænd og kvinder er ligestillede. At et nej er et nej. Vi kan ikke tolerere, at der stilles spørgsmålstegn ved den helt fundamentale del af vores samfund, at mænd og kvinder er ligestillede. Vi kan ikke stille os tilfredse med, at kvinder ikke kan føle sig trygge i nattelivet. Og vi må ikke acceptere, hvis antallet af voldtægter ikke falder.

Jeg vil bekæmpe overgreb og voldtægt med alle de redskaber, vi har. For det første vil jeg gerne straffe voldtægt hårdere. Der er en høj strafferamme for voldtægt i dag, men den gennemsnitlige domfældelse er markant lavere end den højeste strafferamme. Og mange sager ender med meget lave straffe. Det er ikke godt nok. Voldtægt er et forfærdeligt overgreb, og skal straffes som sådan. Regeringen kan derfor også godt regne med Socialdemokratiets støtte til den strafskærpelse, de har fremlagt.

For det andet skal vi have hævet forældelsesfristen. Vi ved, at der er en del sager, hvor offeret ikke får anmeldt forbrydelsen med det samme. Tiden går, og det er kun til fordel for gerningsmanden. Derfor vil jeg gerne stille gerningsmanden til ansvar i længere tid. Forældelsesfristen skal forlænges. Måske skal den helt fjernes.

Straf kan dog ikke stå alene. Vi er nødt til at se på hele indsatsen, og om vi kan blive bedre til at forebygge voldtægt. Forebyggelse og straf hænger selvfølgelig sammen. Jo hårdere straf og jo længere forældelsesfrist, jo større er sandsynligheden for, at potentielle gerningsmænd bliver afskrækket. Det er dog nok de færreste gerningsmænd, der har normalstraffen for voldtægt i tankerne, når de overfalder og voldtager et andet menneske. Og alt for mange voldtægter når slet ikke til domsfældelse og strafudmåling.

Vi skal hele vejen rundt om problemet, hvis vi skal forhindre det. Derfor bad jeg kort tid før folketingsvalget Justitsministeriets embedsmænd om at afdække alle dele af problemet med voldtægt. Jeg er glad for, at min efterfølger som justitsminister har taget tråden op og følger op på det arbejde. Det er et spørgsmål, vi må stå sammen om på tværs af partier i Folketinget.

Jeg tror især, at vi skal have afdækket, hvorfor der ikke er flere voldtægter, der bliver anmeldt og fører til dom. Det handler nok til dels om den måde, man bliver modtaget på af myndighederne og i systemet. Om man føler sig tryg. Mange kvinder kan måske også have behov for at snakke med nogen om, hvad det er, de har oplevet, før de anmelder forbrydelsen.

Ofrene skal i hvert fald vide, at vi står på deres side. Det er så vigtigt, at vi alle sammen får sagt, at en voldtægt eller et forsøg på voldtægt aldrig kan være offerets skyld. Derfor støtter jeg også Alt for Damernes kampagne #AldrigDinSkyld.

LÆS OGSÅ: Voldtægt er ALDRIG offerets skyld

LÆS OGSÅ: #aldrigdinskyld samler danskere i kampen mod voldtægt

LÆS OGSÅ: Derfor skal vi tale højt om voldtægt