Sådan er det at være "tabermand"
Vi jubler over den selvstændighed, vi kvinder har fået. Og det både når det gælder økonomi og levering af sædceller. Men ude i Vestjylland sidder Michael, som også gerne vil have børn. Og en kæreste. Men han og de andre tabermænd får ikke mulighed for at reproducere sig selv. De er taberne i den nye samfundsorden.
Anders, 43 år, mekaniker, single og har to børn. Bor i Herning.
– Hvad er en taber? De mennesker, der læser og læser og ikke får noget arbejde, er rigtig kloge, men i den sammenhæng, hvem er så egentlig taberne? Jeg har taget en håndværkeruddannelse og haft fast arbejde i 25 år. Det er håndværkerne, der har bygget samfundet op, og dem mangler vi. Så det kan det ikke nytte noget, at vi står med en masse kontorfolk, som ikke kan finde ud af at bruge hænderne.
– Jeg har to børn og vil ikke være dem foruden. Men jeg synes ikke, at man skal have børn for at være en rigtig mand. Min alder gør, at det er svært at finde en kæreste. Ligeså snart man nærmer sig de 40 år, er der et problem. For hvor skal man finde hende? Jeg har forsøgt på datingsider, men kvinderne får rigtig mange henvendelser, mens mændene ikke får svar på deres breve.
LÆS OGSÅ: Kan rige mænd få en hvilken som helst kvinde?
– Jeg kan støde på kvinder, som jeg tror, er uopnåelige, fordi jeg tænker negativt om mig selv. Men det skal jeg lade være med. Jeg synes ikke, at det handler om uddannelse og penge. Men mange gange skal man have det rigtige udseende, for at kvinderne bliver interesserede. Jeg er også selv blevet mere kræsen med alderen. Selvom jeg har børn, så mangler kontakten til kvinder. Og går der langt tid uden, bliver man tosset i hovedet. Det er ikke rart for nogen parter at skulle være alene for længe.
– Finder jeg en kvinde, er jeg der 100 procent, og der er ikke nogen krumspring. Kvinder vil have modspil, men ikke modstand. Og hvad er nu det? De vil gerne vise, at de er selvstændige, men samtidig skal man deles om opgaverne. Jeg tror, at det kommer helt automatisk. Min ekskone klarede al rengøring, mens jeg klarede hus, have og biler. Ikke fordi jeg ikke ville gøre rent, men det var bare nemmest på den måde.
LÆS OGSÅ: Manu Sareen: Manderollen er under pres
Michael Bek Madsen, 38 år, selvstændig bager, single, bor i Hvidbjerg ved Struer.
– Jeg mener, at man er lige godt stillet uanset, om man er bager, tømrer eller murer. Man behøver ikke at have gået på universitetet for at bo her i Vestjylland. Vi er håndværkere, og det er lige så fint. Jeg synes ikke, at mændene på landet skal oppe sig for at følge med kvinderne. Jeg kan sagtens se, at kvinderne flytter ind til byerne, så de har forretningslivet lige ved døren. Men ude på landet har vi luft og skøn natur, og det kan mange mænd godt lide. Vestjylland er et område, hvor der bliver produceret en del, og vi har store forretninger.
– Jeg har haft en kæreste, som jeg boede sammen med engang, men det gik ikke. Så jeg har prioriteret at være alene. Jeg vil hellere arbejde og udføre mit håndværk. Jeg har ikke fravalgt børn. Jeg kan godt lide børn, men jeg har ikke fundet den, jeg kunne få dem med. Kvinder går efter en mand, der er der hver morgen og i weekenden. Det kan en bager ikke præstere. Det er jeg blevet fravalgt på nogle gange, og jeg er ikke den eneste. Jeg har vænnet mig til det nu. Det er jo ikke mig, der er noget galt med. Det er mit arbejde. Jeg synes også, at der er nogle fordele ved at være bager. Bl.a. har jeg jo en god løn.
– Jeg har to forretninger i dag. Jeg begyndte fra nul og har arbejdet mig op og bevist, at jeg sagtens kan selv. Jeg stod på gaden med en pose tøj, efter jeg gik ned med en anden bagerforretning. I løbet af fem år fik jeg vendt det og har en omsætning på næsten 12 millioner. Men nu er vi jo i Vestjylland, og så praler man ikke.
LÆS OGSÅ: Her er, hvad mænd vil have