Alternativ metode lover forældre mere søvn
I USA og flere europæiske lande vinder metoden 12 hours sleep by 12 weeks frem. Men det dur ikke at tro, at der findes én metode, der virker for alle. Forældre skal i stedet følge deres egen mavefornemmelse, mener eksperter.
Mørke rande under øjnene, der ser opgivende frem for sig. Smerter i alle lemmer og en indre stemme, der jamrer: ”Jeg har brug for søvn. Nu!”.
Det er følelser og tanker, som langt de fleste småbørnsforældre – og måske i særdeleshed mødre – kender alt for godt. Derfor kan det nok også lyde fristende at finde en metode, der kan give nattesøvnen tilbage hurtigst muligt. Og det garanterer metoden “12 hours sleep by 12 weeks”.
Metoden er beskrevet af Suzy Giordano, der er kendt som ”baby-coach” og er blevet udnævnt til guru inden for området af den amerikanske avis Washington Post. Hun giver en helt konkret guide til, hvordan man i løbet af 12 uger kan give sit barn en søvnrytme og vænne det til at sove 12 timer i træk ved langsomt at trække tiden mellem måltiderne og derved også få baby til at spise mere på én gang.
Det kan for mange danske forældre lyde fristende, men også grænseoverskridende at styre det lille barns rytme via et skema. Og når flere udenlandske forældre ser det som en udmærket løsning at vænne baby fra de mange små natmåltider på dén måde, skyldes det i høj grad kulturforskelle.
LÆS OGSÅ: Søvn skal læres til baby
Det mener Helen Lyng Hansen, der er syge- og sundhedsplejerske og har skrevet bogen ”Helens bog om børn og søvn”. Men under alle omstændigheder er det de færreste forældre og børn, der kan få metoden til at fungere, mener hun.
– Man kan godt opleve, at nogle små børn sover 10-12 timer i træk, men det er meget sjældent. Derfor er det rigtig vigtigt, at forældre ikke tror, det er normalen. Så kan de nemlig føle, at de ikke udfylder forældrerollen godt nok, hvis de ikke kan få metoden til at fungere, siger Helen Lyng Hansen. Hun understreger, at der er mange gode grunde til at denne metode ikke bør foretrækkes.
Se på det enkelte barn
I stedet for at kaste sig over en formel på søvn og mad, er det en god idé at se på det enkelte barns trivsel, mener Helen Lyng Hansen. Der kan være nogle familier, hvor en bestemt mad- og søvnmetode fungerer, men er der problemer med at skabe udholdelige nætter, skal man som udgangspunkt i stedet kigge på andre parametre. Man er ifølge Helen Lyng Hansen nødt til at se på hele barnets rytme – har barnet en hensigtsmæssig rytme i forhold til sin alder, hvor meget mad det får i dagens løb, om det bliver overstimuleret og hvornår og hvor mange timer, det sover i løbet af døgnet.
Familievejleder Lola Jensen mener heller ikke, at den amerikanske metode som udgangspunkt rammer rigtigt. For med “12 hours sleep by 12 weeks” handler det ikke kun, som med andre metoder såsom ”Godnat og sov godt” og ”Pick up put down” om putning og søvn. Nu er det også måltiderne, der skal styres. Og det synes Lola Jensen ikke er hensigtsmæssigt.
– Vi ved meget lidt om følgerne af metoden. Et scenarie kunne for eksempel være, at fordi barnet skal vente længe imellem hvert måltid, spiser det utålmodigt og hiver dermed mere luft ind, når det endelig får mad, og da vil vi pludselig få undersøgelser, der viser, at flere børn får koliklignende symptomer, siger hun.
Derfor er Lola Jensens anbefaling helt enkel:
– I stedet for at google sig frem til nye metoder, der lover bedre nætter, skal man som forælder acceptere, at hvert barn har sit søvn- og madmønster, og hver familie skal derfor finde sin egen metode.
– Alle de skønne mødre derude skal turde stole på, at de sagtens selv kan mærke, hvad der er bedst for deres eget barn, når det handler om at få nætterne til at fungere, slutter hun.
LÆS OGSÅ: Sådan får du mere søvn, mor
LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du
LÆS OGSÅ: Søvn: Hvor mange lure skal en 1-årig sove?