Søvn: Hvor mange lure skal en 1-årig sove?
Hvad gør du, hvis din lille tumling på et år kun sover én middagslur - men til gengæld er møgtræt om eftermiddagen? Få eksperternes gode råd.
Når de små tumlinger starter i vuggestue, er der mange, som kort efter går fra at sove til middag to gange om dagen til kun at sove en gang. Men overgangsfasen kan være rigtig svær, og vi har derfor taget denne klassiske søvnudfordring med til eksperterne.
I vores eksempel er der en pige på 14 måneder, som har en helt fast rytme om natten, hvor hun sover fra kl. 19-06, og det går fint med at putte hende. Men i vuggestuen vågner hun tit fra sin lur på grund af larm fra andres leg. Hjemmefra er hun vant til støj, men ikke lige ved siden af barnevognen.
Hun bliver puttet kl. 12 som de andre børn, men sover kun en time. Hun er meget træt, når mor eller far henter hende og kan tit være omklamrende fra eftermiddag, til hun skal sove om natten. Inden for den sidste måned er hun også blevet mere bestemt, og når hun er så træt, bliver hun irriteret og kan ikke overskue så meget.
Jeanette Wegge-Larsen, sovecoach
Du har ret i, at hun aldersmæssigt er nået til et tidspunkt, hvor en enkelt lur bør være alderssvarende. Men jeg vil give dig ret i, at en time er lige i underkanten. Jeg ville mene, at halvanden time eller mere ville være bedre for at sikre, at hun er udhvilet og har energi og overskud også resten af dagen. Når hun ikke har energi nok resten af dagen, handler det sikkert om, at hun har fået for vane at vågne ved en let opvågning.
LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan lærte Noah at boble igennem
Derfor vil det være en god ide at hjælpe hende til at lære at sove hen over den lette opvågning i stedet. Når man vil arbejde med lurene, er det vigtigt først at se på, hvordan hun falder i søvn til luren, og hvis hun fint kan ligge og falde i søvn selv, når hun bliver puttet (som det lyder som om), så har hun ihvertfald de bedste betingelser for også at lære at sove hen over de lette opvågninger.
Dette kan gøres på to måder. Enten hjælper I hende videre i søvnen, umiddelbart inden hun vågner op, så I ubevidst kan hjælpe hende til at få brudt vanen med at vågne op, inden hun er udhvilet. Så gå derud og vip eller tril lidt med vognen fem-ti minutter, INDEN hun vågner, og indtil hun er kommet forbi den lette opvågning.
LÆS OGSÅ: Én lang lur, tak!
I kan se, når hun har den lette opvågning. Enten bevæger hun sig, glipper med øjnene, eller vejrtrækningen bliver mere uregelmæssig. Bliv ved, indtil hun er tilbage i dyb søvn. På den måde kan man arbejde med at bryde vanen ubevidst.
Alternativt kan I træde til, så snart hun rører på sig, laver lyde eller lignende, og så hjælpe hende videre ved at trille eller rokke med vognen – igen indtil hun atter sover tungt. Ved begge teknikker trapper I så denne hjælp væk over tid, så hun ender med at kunne klare opvågningen selv eller med et minimum af hjælp.
Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske og forfatter
De fleste børn vil, når de er mellem 12-18 måneder gamle, begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Og overgangsperioden er naturligt ofte svær. Det betyder, at man er nødt til at være fleksibel, så nogle dage skal denne pige have lov til at sove to lure, og andre dage skal hun have lov til kun at sove en lur. Helt afhængigt af, hvad hun viser behov for fra dag til dag.Det vil være rigtig godt, at hun kommer op til samme tid hver morgen, så dagen starter ens. Dette giver større sandsynlighed for, at hun vil sove middagslur til samme tid hver dag, og derved skabes bedre rytme. Det lyder, som om at rytmen ofte skrider i løbet af dagen, og det vil hjælpe, hvis de nu kan arbejde på faste stå op- og sovetider, ligesom hun skal tilbydes mad til fast tid hver dag. Det vil alt sammen påvirke hendes indre ur og dermed fornemmelse for, hvornår hun er træt og føler sig parat til at sove.
LÆS OGSÅ: Søvn: Isabella sov kun korte lure
Der kan være mange grunde til, at hun vågner efter blot en time. Måske bliver hun vækket af uro og lyde i institutionen, måske har hun brug for lige at fornemme, hvor hun er, at hun ikke er alene, at de voksne passer på hende, måske er hun lidt stresset af alt det nye, hun oplever i vuggestuen og har svært ved at kapere alle oplevelserne. Om natten sover hun 11 timer fra 19-06, og det er rigtig godt. Vi kan godt blive enige om, at det ville være ønskeligt, hvis hun derudover kunne sove to timer til middag, men det ved hun jo ikke. Lige nu lyder det, som om at hun skal vænne sig til kun at sove en lur og også vænne sig til at være i vuggestue hver dag. Og jeg tænker, at tiden her også må arbejde lidt for familien.
Marian Petersen, søvnforsker
Det lyder, som om den lille har fået en god og sund søvnrutine i forbindelse med søvnen om natten. Den er guld værd at have lært fra helt lille. Vaner/erfaringer, der læres som lille, har meget lettere ved at hæge på end dem, vi lærer senere i livet.
Hvis den lille selv kunne bestemme, tænker jeg, at hun ville vælge en lur to gange i løbet af dagen. Der sker så meget nyt, og der er så meget at lære, og det er mens vi sover, at alt nyt bliver lejret i hjernen. Et barn på 24 måneder har optimalt brugt 13 måneders søvn for at have den fulde mulighed for indlæring – intellektuelt og fysisk. Desværre er virkeligheden ikke altid optimal i forhold til behovene. Det skal dog nævnes, at småbørn er nysgerrige og ikke sover længere end de har behov for – tænk hvis de gik glip at noget.
LÆS OGSÅ: Middagslur – sådan kvitter I den
Når en lur på en time i løbet af dagen er virkeligheden, så må nattens søvn eventuelt forlænges. Det vil naturligvis gå udover tiden til samvær i hverdage, men vil givetvis give den lille en mere glad eftermiddag. Tiden for at blive lagt ændrer sig over tid, så nogle gange skal barnet lægges tidligere som toårige, end da de var et år.
LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual
LÆS OGSÅ: Bedre søvn – nu!
LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan får du junior til at sove længe