Av, min mave! – fra amning til skemad

Av, min mave! – fra amning til skemad

Tom ble og grædende baby. Det sker ofte, at babyer får maveproblemer ved overgang til flaske eller skemad.

Faktaboks

  • Ammebørn får ikke hård mave. For meget luft i maven kan være irriterende for den lille og resultere i gråd, men der er ikke noget at være bekymret for. Kun hvis baby har helt hård afføring i små knolde eller kugler, er der tale om forstoppelse.

  • Flaskebørn kan få hård mave. Prøv at skifte mærke i modermælkserstatning til en, der er lettere fordøjelig end de almindelige (for eksempel Nan Ha). Supplér med kogt vand imellem flaskerne for at give mere væske til systemet. Hvis der stadig er problemer, så giv lidt Lactulose i flasken.

    -Normalt opstår hård mave ved overgang til fast føde. Forebyggende kan du gøre overgangen fra bryst til skemad så glidende så mulig. Supplér eventuelt grøden med lidt abrikosmos eller anden fiberrig frugtmos. Tilbyd ofte dit barn vand. Også imellem måltiderne.

    -Lactulose er et ufarligt præparat, du kan bruge ved forstoppelse. Det skal ofte gives i større mængder og i længere tid, end det fremgår på flasken. Som tommelfingerregel skal behandlingen fortsætte lige så længe, som forstoppelsen har stået på.

Waahhhh. Wahhh! Baby græder, trækker benene op under sig og bliver helt rød i hovedet. Efter overgangen til skemad bliver der længere og længere mellem bleer med stort, og som forældre bliver I mere og mere bekymrede.

Både læger og sundhedsplejersker kender til, at det fylder meget i småbørnsfamilier, når barnet har forstoppelse. Den lille er ofte utrøstelig, og intet synes at hjælpe. Både overlæge Anders Pæregaard og sundhedsplejerske Anne Rørbæk kommer dog med nogle gode råd.

Børn med forstoppelse fylder en del på hospitalernes børneafdelinger, og Anders Pæregaard vurderer, at ganske mange børn får problemer, når de bliver introduceret for skemad.

LÆS OGSÅ: Opskrifter: let mos og grød til baby

„Vores hypotese er, at nogle småbørn lærer at holde afføringen tilbage, når de får hård mave. Hvis de gør det gennem længere tid, er afføringsrefleksen ikke så effektiv mere,” forklarer Anders Pæregaard, der mener, det er vigtigt at sætte ind med behandling, hvis børn har hård og knoldet afføring, og de græder, når de skal af med den.

En ond cirkel

„Det er tydeligvis noget, der præger hele familien, fordi symptomerne ikke bare er hård mave, men at barnet græder og er bange for afføring. For når der endelig kommer noget ud, er det ubehageligt. Og en ond cirkel er startet.”

Den mest effektive behandling er at bruge lægemidlet Lactulose ved forstoppelse. Og du skal ikke være bange for at bruge meget af det.

„Ved langvarig forstoppelse er det nødvendigt med langvarig behandling. Det er noget pjat at tro, tarmen bliver doven af det,” siger Anders Pæregaard.

Når de fleste bleer er tomme, og den smule, der kommer, er små hårde kugler, kan synderen – foruden skemad være modermælkserstatning. Brystmælk stimulerer naturligt tarmens indhold af gunstige bakterier, der er med til at holde afføringen syrlig og lind, og ammebørn har derfor sjældent problemer. Men modermælkserstatning kan for nogle børn give problemer med fordøjelsen.

LÆS OGSÅ: Råd mod forstoppelse

„For flaskebørn kan det hjælpe at skifte mærke i modermælkserstatning. Nogle er lettere fordøjelige end andre. Desuden kan lidt kogt vand være en god idé. Der er intet energi i det, så det tager ikke appetitten, men giver ekstra væske til systemet,” siger Anne Rørbæk.

Mavemassage

Måske er det bare en prut

Det må baby spise

Gradvis overgang

Du kan heldigvis forebygge lidt. Den store synder er mavens tilpasningsevne ved overgangsmad, og derfor kan en planlægning af barnets kost i de allerfleste tilfælde forebygge, at barnet får rigtig hård mave.

„Generelt handler det om ikke at gå for hurtigt frem, når du laver kostændring for dit barn. Hvis du ammer, skal du helst lave en gradvis nedtrapning af brystmåltider og dermed gradvis optrapning af flaske eller skemad. Det er mest hensigtsmæssigt for både mor og barn,” uddyber Anne Rørbæk.

Hun mener, det er vigtigt, at vi hele tiden ser på vores børn, og hvad de er parat til, frem for at have for travlt med kostforandringerne.

Anders Pæregaard opfordrer desuden til, at børn får et godt forhold til det at komme af med det, de nu skal. Når de en gang selv skal til at sidde på potte eller toilet, er det godt tilbage med numsen, fodstøtte for afslappet siddestilling og masser af tid. Indtil da kan du bedst hjælpe din baby med at vælge den rigtige mad og modermælkserstatning. Og husk, at vand imellem måltiderne er en god vane at få indført tidligt.