Hjælp, mit barn vil ikke spise!
Hvis det kniber med at lokke junior til at spise bare en bid eller to, så læs med her. Med lidt nænsom coaching kan dit barn blive en sej superspiser.
Har du stået i timevis i køkkenet og kogt mos, grød og grønsagspure til dit lille pus, der stædigt nægter at smage? Eller har du droppet dine principper og serveret fritter foran fjernsynet og lokket med søde belønninger, hvis bare din tumling vil tage en enkelt bid? Så er du ikke alene.
Enhver mor vil bare gerne se sit barn spise, og selvfølgelig bliver du så bekymret, at du vil gøre hvad som helst, hvis trolden takker nej til al næring eller kun vil indtage Mariekiks. For bliver han nu syg? Får han vitaminer og mineraler nok? Og vil han nogensinde lære at spise (andet end junk)?
LÆS OGSÅ: Får dit barn nok at spise?
Det er drønhårdt for hele familien, når måltiderne er gået i så stram en hårdknude, at den virker uløselig – men det kan godt lade sig gøre at få bugt med madproblemerne, siger ergoterapeut Ninasofie Rasmussen, der yder førstehjælp til familier med børn, der ikke vil spise. Hun deler her ud af sine erfaringer til dig, der står midt i madkampen.
Hvorfor vil mit barn ikke spise?
Det er et godt spørgsmål, som er svært at svare på. Der behøver dog ikke at være noget galt med dit barn, selv om han ikke vil spise, siger Ninasofie Rasmussen.
“Der er selvfølgelig børn, der vægrer sig mod at spise, fordi de er syge eller har haft ubehagelige oplevelser med sondemad og medicin. Men ofte skyldes det en form for psykisk magtkamp mellem dig og dit barn, fordi du kan komme til at presse den lille til at spise, når du bliver bekymret over hans (manglende) madindtag,” forklarer Ninasofie Rasmussen.
Måske er I bare kommet skævt ind på spisningen, fordi overgangen fra mælk til mos var svær. Eller måske har den lille haft problemer med at tage på som ganske spæd, og lægerne har råbt vagt i gevær og trigget alarmklokkerne i dit moderhjerte, så du ikke kan lade være med at fokusere på, hvad den lille får i maven.
LÆS OGSÅ: Test: Hvor sunde er dit barns madvaner?
Uanset hvad er du selvfølgelig bekymret, irriteret og måske endda vred på den bette, fordi han nægter at overgive sig og spise maden.
Mad kan fylde for meget
Det kan være frygteligt frustrerende, at August og Josefine fra vuggestuen kaster mad i hovedet, mens din lille prut snerper munden sammen. Måske åbner den lille røver endda gladeligt munden for pædagogerne og guffer makrel og karrysuppe i sig, mens han hjemme laver ballade, hvis ikke menuen står på franskbrød morgen, middag og aften.
Det er ikke bare frustrerende, det er tarveligt, for hvorfor kan de få dit barn til at spise, når du ikke kan?
Det er ikke unormalt at blive så desperat, at du vil gøre hvad som helst lige fra proteindrikke til aftensmadskage og Mc- Donald’s – bare for at få et eller andet i ungen. Men jo mere du kæmper, desto værre kan spisesituationen blive.
LÆS OGSÅ: Derfor skal dit barn spise selv
“Mad kan komme til at fylde for meget i jeres hverdag. At alt er fokuseret på at lokke et par bidder i junior, skaber så stort et pres på barnet, at det i sig selv ødelægger appetitten. Små børn er ikke dumme – de finder lynhurtigt ud af, at de kan få mor og far til gøre og give dem hvad som helst, når de nægter at spise,” siger Ninasofie Rasmussen.
Lær dit barn at spise igen
Hvis du nærmest frygter næste måltid, og dit barn nægter at samarbejde, kan løsningen være at starte helt forfra.
“Du kan skabe et nyt udgangspunkt for måltiderne ved at slette dine forestillinger om, hvad dit barn kan lide og ikke lide, og hvordan han vil reagere, når han bliver sat ved bordet. Du skal finde reset-knappen hos jer begge og vende tilbage til det første rigtige måltid. Ved at starte forfra kan du gøre dit til at fjerne presset på dit lille pus om at skulle spise, og så kan det måske blive rart at sætte sig til bords igen.”
“At spise sammen handler om meget mere end at få mad i maven, det skal også være en hyggelig tid sammen for familien, og den del af måltidet kan du arbejde på at få tilbage ved at lære den lille at spise – helt forfra,” forklarer Ninasofie Rasmussen.
LÆS OGSÅ: Hvad er god bordskik?
Måske kommer din lille trold aldrig til at spise som en hest – men han vil helt sikkert med tiden opdage, at verden er fuld af lækker mad.
Kan mit barn tage skade?
Kom godt i gang
Måske er I kun nået til at skulle videre fra mælk til mos, men du vil gerne forsøge at forebygge problemer med spisning. Her får du 5 tips til at komme godt i gang.
1. Vær tålmodig
Det kan tage tid at lære den lille at spise rigtig mad, og der er stor forskel på, hvor hurtigt børn forstår, hvad man skal gøre med maden.
2. Skab sult
Det er en balancegang at introducere måltidet, når barnet er lidt sulten uden at være gasblå i hovedet af sult – men det er netop det bedste tidspunkt at give det første måltid på.
3. Spis med alle sanser
Dit barn har brug for at vide, hvad han putter i munden, så han er tryg ved det. Ja, det sviner, men lad den lille røre ved og lege med maden for at finde ud af, hvad det er.
4. Hav tillid
Selv om dit barn er lille, kan han sagtens selv mærke, hvornår han er mæt. Hav tillid til, at han spiser det, han har brug for.
5. Inddrag barnet i måltidet
Lad dit barn være med til at lave mad. At sidde med plastikskåle og skeer og få klistrede fingre af bolledej skaber en god stemning og gør barnet nysgerrigt.
10 gode råd: Sådan starter I forfra
Undgå at tale om maden
Lad i en periode være med at tale om maden. Kommentarer om, hvor lækkert, det er, og hvor meget eller lidt den lille spiser, er med til at lægge pres på dit barn.
Få bugt med bekymringerne
Hvis du er bekymret for, om dit barn får næring nok, så tal med din læge, sundhedsplejersken eller en diætist om, hvordan du beriger barnets mad med vitaminer.
Gør maden tilgængelig
Lav ‘madstationer’ der, hvor dit barn leger, så han har adgang til mad og selv kan tage, når sulten melder sig – også når det ikke falder sammen med familiens måltider.
Dyrk nysgerrigheden
Væk dit barns nysgerrighed ved at servere maden i skåle med låg – det kan gøre ham nysgerrig efter at smage på indholdet.
Skab hygge
Ingen har lyst til at spise i en kampzone, så gør måltidet hyggeligt. Sid sammen, og tal om dagens oplevelser i stedet for at rette al fokus mod barnets tallerken.
Sæt barnet et nyt sted
Sætter du dit barn for bordenden, så han er under konstant ‘overvågning’? Det kan hjælpe med nye pladser.
Leg med maden
Det er frustrerende at se maden blive mast i en lille hånd, men det er sådan, dit barn lærer om konsistenser, strukturer og temperaturer, og det er en vigtig del af at lære at spise.
Gå selv på opdagelse
Børn gør, hvad vi gør – sjældent hvad vi siger. Udforsk selv maden; mærk risene eller laksen mellem hænderne, og spis med fingrene. Det inspirerer barnet til det samme.
Gå langsomt frem
Tag en klat mos eller grød, placer den på dit barns læber, og se hans reaktion. I den første lange periode handler det mere om at sanse maden og blive tryg ved at putte den ind i munden end om at spise den.
Sæt gang i sanserne
Intet fremmer sulten bedre end at bruge sin krop og sine sanser. Få gang i appetitten med blandt andet gynge- og flyveture, inden I skal spise – det sætter også gang i fordøjelsen.
LÆS OGSÅ: Derfor er dit barn kræsent
LÆS OGSÅ: Opskrifter: 5 børnefavoritter – på den sunde måde
LÆS OGSÅ: Lækre opskrifter til morgenbordet