Er du så bange for at føde, at det påvirker din glæde ved graviditeten?
Du er ikke alene, og vi har bedt om moralsk opbakning fra to jordemødre.
LÆS OGSÅ: Så ondt gør det at føde
Åh, den søde ventetid! Du tager billeder af maven, spekulerer over navne og udvælger omhyggeligt bittesmå bodyer. Men måske går du også og har lidt ondt i maven. Ikke af plukveer eller tyngde, men fordi du er bange. Skidebange, faktisk.
For fødslen. Du har hørt tilstrækkeligt med beretninger fra veninder og bekendte til at vide, at en fødsel ikke er det lyserøde mirakel, man ser på film. Rent logisk giver det jo heller ingen mening, at noget så stort skal presses ud af noget så småt. I takt med at terminen rykker tættere på, fylder angsten mere, og det begynder at slå skår i din glæde ved at være gravid.
Jordemor og coach Mette Clay Holm sætter ord på hvorfor:
– Den enorme forandring, en graviditet er – kropsligt og psykisk – gør dig sårbar. De ting, du normalt kan holde fra livet, kommer tættere på. Du skal igennem noget, du ikke ved hvad er, og det er der et stort kontroltab forbundet med, forklarer hun.
Bekymringer, som ‘er der plads til mig på fødegangen? Får jeg en sød jordemor? Får jeg den smertelindring, jeg vil have? Hvad hvis de ikke har det badekar, jeg gerne vil i? Kommer jeg til at briste i mit allerhelligste? Hvad hvis der sker mit barn noget?’ kører måske i ring. Ingen af de forhold har du mulighed for at kontrollere, og det er ifølge Mette Clay Holm ofte det, der giver regulær fødselsangst.
LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?
Fluepapir for skrækhistorier
Skræmmende fødselsberetninger fra dit netværk kommer tæt på, og det kan være svært at distancere dig fra dem og tænke ‘det sker ikke for mig’. Du er i et felt, du intet aner om, og er derfor fluepapir for gode, men især dårlige oplevelser.
– En enkelt dårlig beretning kan være nok til at gøre dig angst. For nogle bliver det så skrækindjagende, at de ikke kan styre tankerne, siger Mette Clay Holm.
Hun har mødt alle de følelser, som fødselsangste bærer rundt på:
Frygt: ‘Stik af! Hvordan kan jeg komme ud af det her?’
Fortrængning: ‘Hvis jeg ignorerer mine følelser og lader, som om det ikke sker, forsvinder ubehaget’.
Bekymring: ‘Hvordan skal det hele gå?’
Vrede (som dækker over sårbarhed): ‘Hvorfor fanden skal jeg også igennem det her? Det er uretfærdigt!’
Du græder måske eller føler fortvivlelse og afmagt. Måske oplever du desuden, at du ikke bliver mødt, når du prøver at åbne op over for din jordemor eller beder om specielle hensyn ved fødslen.
– Hvis du får at vide, at ‘nu må vi se, men vi kan godt skrive det i din journal’, føler du dig måske afvist og klapper i, og det giver mere utryghed, mener Mette Clay Holm.
Hun anbefaler derfor, at du forklarer din jordemor, præcis hvordan du har det. Insisterer på, at du har et særligt behov, og på at blive taget alvorligt.
– Der kan være prestige i at være stærk, og det kan opleves som svaghed at være bange for at føde. Men min erfaring er, at noget af det mest helende er at få sagt det højt, siger Mette Clay Holm.
LÆS OGSÅ: 19 super råd til en god fødsel
Tag kæresten med til jordemor
Jordemor og ph.d.-studerende Katja Schrøder forstår godt, at det kan være vanskeligt at få taget hul på et emne som fødselsangst, når du sidder over for en jordemor, du måske aldrig har set før.
– Der er helt klart nogle gravide, som smutter igennem systemet uden at få den nødvendige hjælp. De ser måske tre-fire forskellige jordemødre og når aldrig dertil, at de får sagt ‘jeg er godt nok nervøs for det her’, siger hun.
– Du tør måske ikke sige det højt, fordi du sidder over for en ny jordemor hver gang og måske fornemmer, at hun har travlt. Du når ikke at etablere et tillidsforhold, forklarer Katja Schrøder.
Hun understreger, at fødselsangsten ofte først kommer op til overfladen i løbet af de første samtaler med jordemoren – fordi du måske har haft held til at lægge låg på den ved at fortælle dig selv ting a la ‘det her har millioner af kvinder gjort før mig, så det er ikke noget at være bange for’.
Men det er vigtigt, at du har modet til at fortælle om dine tvivl. Det er en god ide at tage din mand eller kæreste med til konsultationen, dels for at dele oplevelsen, selvfølgelig, dels for at være to til at sørge for, at I får snakket om det, der ligger dig på sinde. Hvis du føler dig sårbar og bange, kan det være svært at få sagt, hvordan du i virkeligheden har det. Din partner kan være med til at sikre, at I ikke går derfra, før jordemoren har lyttet og forstået, hvad der er på spil for dig.
Lad dig ikke nøje
Hvis din jordemor ved, at du er udfordret, har hun mulighed for at give dig ekstra konsultationer eller lave en såkaldt fødeplan for dig, understreger Mette Clay Holm.
En fødeplan er en aftale, som tager højde for dine ønsker og har til formål at skabe tryghed: Du ved, at når din fødsel går i gang, så ligger der en køreplan, uanset hvem der skal varetage den.
Planen kan indeholde en aftale om en tidlig epidural, eller hvornår der gribes ind med vestimulerende drop eller kejsersnit. Den kan indeholde en aftale om igangsættelse eller tage højde for, at du ikke ønsker, at der ikke er studerende til stede ved fødslen, eller at du foretrækker, at der kun er kvinder på stuen, at du vil være tildækket og så videre. Kort sagt alt det, der er vigtigt for dig, og som kan imødekommes fra professionel side.
Fødeplanen skal være kort og præcis, så den jordemor, der tager imod dig, hurtigt kan danne sig et overblik.
Men alt det kræver, at du åbner munden! Hvis det er svært, kan en privat jordemor også være en god ide. Hun er professionel og har al nødvendig viden om det, du er bange for, og du kan spørge, så meget du har brug for. Tre konsultationer kan være givet godt ud, for det handler trods alt om et af de vigtigste øjeblikke i dit liv.
Uanset hvad du vælger, så stå fast på dine behov, og lad dig ikke nøje.
Gå til fødselsforberedelse
Begge jordemødre anbefaler desuden, at du går til fødselsforberedelse, hvis du er angst for begivenheden. Forberedelsen giver dig en bevidsthed om dig selv, din krop og dit intellekt, og jo mere du kan forene de tre, des bedre rustet er du.
– Til fødselsforberedelse får du viden om, hvad der kommer til at ske, hvilket giver overblik og en følelse af indre kontrol. Du får desuden konkrete værktøjer, du kan bruge under fødslen. Jo bedre forberedt du føler dig, des bedre kan du berolige dig selv, forklarer Mette Clay Holm.
Ifølge Katja Schrøder er den fødselsforberedelse, der tilbydes i det offentlige, dog ofte meget vidensorienteret.
– Det handler meget om, hvad du kan få af smertelindring, hvor lang tid en fødsel tager, hvornår du skal henvende dig på fødegangen og så videre, siger hun.
– Hvis du er angst for at føde, kan du sandsynligvis have stor gavn af den type privat fødselsforberedelse, der går dybere ind og forklarer, hvordan du rent kropsligt arbejder med og håndterer fødslen, forklarer hun.
– Ved at forberede dig kropsligt, undgår du bedre den flugtreaktion – følelsen af at ville ud af det her og væk – som du ellers kan opleve, når veerne melder sig.
Og så er det slut med at google. Styrker det dig at læse om nogen, der var i fødsel i 48 timer? Styr din nysgerrighed, og vælg dramaet fra. Vælg, hvilke historier der skal fylde i din graviditet, og vælg dem fra, der ikke styrker dig.
Tag ansvaret tilbage
Tal også fødslen igennem med din kæreste, både for at afklare, hvordan du gerne vil have, at den forløber, og for at han ved, hvordan han bedst støtter dig. De psykiske rammer er altafgørende, så du skal føle, at din kæreste er med dig.
Benyt dig også gerne af greb fra mindfulness, råder Mette Clay Holm. Ud over at bruge din vejtrækning aktivt så prøv at visualisere, hvordan en rar fødsel ville være. Har du visualiseret, hvordan du gerne vil have det, er det mere sand-synligt, at du får det sådan, mener hun.
Læs mere om fødsel
-
Så lang tid tager en fødsel
-
Av! Her er alt, du skal vide om veer
-
Gravid: Sådan genkender du en plukve
-
Sådan lokker du baby ud
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
10 tegn på at fødslen så småt er i gang
-
Blødning under graviditet: Det skal du være opmærksom på
-
Guide: Find den bedste barnevogn til din baby
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
Huskeliste: Det skal du købe inden baby kommer
-
Verdens nemmeste trick til en bedre fødsel
-
Do’s and dont’s før, under og efter din graviditet
Hvis du ‘tager ansvaret tilbage’, som Mette Clay Holm siger, er der god mulighed for, at du ikke alene kan dæmpe, men helt eliminere din fødselsangst.
– Jeg har flere eksempler på gravide, der får følelsen af kontrol tilbage og slipper angsten. Når du har forberedt dig og visualiseret fødslen, føles den ikke som så ukendt land, siger hun.
– Du kan selvfølgelig ikke visualisere de fysiske rammer nøjagtigt, men du har dig selv, din viden, din kæreste og din vejrtrækning, så tag fat i alle styrkerne omkring dig.
LÆS OGSÅ: Sådan styrer du din fødselsangst
LÆS OGSÅ: Sådan forbereder du dig mentalt til fødslen
LÆS OGSÅ: 7 metoder: Bliv forberedt til din fødsel