Skemad

Guide: Din babys første skemad

Det er en stor dag, når dit barn skal smage sit første rigtige måltid mad. Vi guider til, hvordan du kommer i gang på det rigtige tidspunkt – og på den gode måde.

Der er meget stor variation i, hvor meget mad små børn mellem fire og ni måneder spiser – lige fra antallet af måltider om dagen til mængden, de sætter til livs.

Du kan ikke afgøre, om dit barn får for meget eller for lidt mad, ved at se på, hvor meget der forsvinder fra tallerkenen.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn får nok at spise, så se på vægten og humøret! De vigtigste indikatorer er nemlig, at dit barn trives og vokser, som han skal.

Og så skal du i øvrigt vide, at det er meget sjældent, at en baby får for meget eller for lidt mad. Hvis du bare ikke kan få dit barn på seks måneder til at åbne munden for skeen eller er i tvivl om noget andet omkring kosten, så tal med din sundhedsplejerske.

Vi har spurgt Dorte Fischer, der er sundhedsplejerske i Rudersdal Kommune og er medforfatter til bogen Babykalenderen om, hvordan du bedst går fra amning til skemad.

Fra mælk til mos og grød

Amning: Babys første nat uden mælkAv, min mave! – fra amning til skemadVi tester grønsagsmosBabys udvikling: Fra første smil til første ordTest dig selv: Find rytmen med din babyVi tester grødForstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

Fra mos og grød til familiens mad

Familiens mad – hvornår er det tid? Fra dit barn er omkring otte måneder, kan det gradvist begynde at spise familiens mad, hvis den ikke er for salt eller kraftigt krydret.  Mos maden med en gaffel, eller kom det i blenderen med lidt modermælkserstatning, hvis han ikke kan få den groft mosede mad ned.

Udvid repertoiret

Dit barns mave er nu klar til lidt større udfordringer, så nu kan du introducere grød med gluten, som for eksempel havregrød, og du kan supplere mosen med lidt kogt kød.

Lad dit barn selv have en ske i hånden, når du mader ham – så bliver det pludselig meget sjovere at spise.

Succes er nysgerrighed

Husk, at din succes som kok ikke afhænger af, hvor meget dit barn spiser, men om han er i godt humør og nysgerrig på maden, når han spiser.

Det er også fint, hvis han flytter maden rundt mellem tallerkenen, håret og hænderne. Så kan du jo snige et par skefulde ind i mellemtiden.

Flere måltider

Det er ved at være tid til flere fulde måltider og til så småt at begynde at servere dem på faste tidspunkter.

Hold pauser

Det kan være sin sag for dit barn at tygge og synke mad i små hapser. I modsætning til dengang I startede med grød og mos, nytter det ikke at øve hver dag, hvis din trold kløjs i rugbrødshapserne eller grønsagsternene.

Sker det, er det fordi hans fysiologiske udvikling simpelthen ikke klar til mad i bidder endnu. Så drop projektet, og prøv igen om en uge.

Mor hjælper til

Selv om dit barn selv griber ivrigt ud efter de små tern af kogte grønsager, er det vigtigt, at du stadig hjælper til med at få maden indenbords – for måske går det meste af tiden med at tage maden ud af munden og kigge på den frem for rent faktisk at spise den.

Hvis det kniber lidt med at få maden indenbords, så slut gerne af med at blende en lille portion, som du mader ham med. Så du er sikker på, han ikke går sulten fra bordet.

Det fælles familiemåltid

Du glæder dig sikkert til, at I kan sætte jer til bords og indtage et rigtigt familiemåltid sammen. Men det er ikke sikkert, dit barn kan vente til klokken 18 med at spise.

Giv ham lidt at spise et par timer før familiens måltid, og lad ham så sidde med lidt små stykker mad sammen med jer andre. Så begynder han også at få fornemmelsen af, hvad et fælles måltid er.

Galt i halsen

Undgå at dit barn får maden galt i halsen ved udelukkende at give ham små stykker mad at spise. Hold også øje med ham, især når han spiser brød. Mange børn samler lidt brød i ganen ligesom en lille hamster, og sådan en klump kan godt sætte sig fast.

Husk at tilbyde vand eller mælk indimellem.

Undgå ‘hård’ mad

Dit barn må ikke få hårde fødevarer som gulerodsstave, æblebåde, skorper og lignende, før han er tre år gammel, fordi den slags mad lettere kan sætte sig fast i halsen.

Så kog grønsagerne – eller riv dem, hvis du synes, han skal smage dem rå.

Fingermad er fantastisk

Fristende grønne ærter og søde gule majskerner er sjove at fange – og alle tiders til at øve pincetgrebet! Det udfordrer finmotorikken – og hjælper dit barn med at lære at spise selv.

Kørekort til ske

Først når et barn er omkring 15 måneder, har det så meget styr på sin motorik, at det kan dreje håndleddet og føre skeen eller gaflen op til munden på perfekt vis. Så ros for ethvert forsøg på at ramme plet – og hjælp til så meget du kan, ved at made dit barn imellem forsøgene og ved at lade dit barn sidde med til bords og lære af, hvordan I andre gør.