Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
Søvn fylder meget i småbørnsfamilier. Især når der er mangel på den. Men hvor meget bør dit barn egentligt sove i forskellige aldre for at have det godt, og hvad kan du gøre for at hjælpe det på vej?
Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 29. november 2017. Efter aftale med søvnekspert Mikael Rasmussen er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.
Der er én ting, som ligger næsten alle småbørnsforældre på sinde, men som i virkeligheden er et fåtal forundt: Søvn! Med barnet fødes nemlig også mange bekymringer og spekulationer forbundet med dets søvn – hvor meget skal baby sove? Hvor korte lure er egentligt lange nok? Kan barnets lure koste på nattesøvnskontoen? Hvor meget bør børnehavebarnet sove, og hvad med søvn og indlæring, når vi når skolealderen? Og hvornår kommer de trætte, trætte forældre egentligt til at sove fredsommeligt igen? Kort sagt: Hvor er manualen?
Det korte svar er, at normalen for børns søvnbehov er enormt bred, og derfor findes der ikke ét facit. Det første råd derfor er at stoppe med at tænke dit barns søvn ind i kasser.
Dit barn har svaret
"Vi vil alle sammen gerne have nogle retningslinjer at støtte os opad, men børn er så forskellige, og søvnbehov kommer med så store individuelle forskelle, at det ikke altid giver mening at søge kasserne. Det handler i bund og grund om, at man ser på sit barn. Er det velfungerende? Trives det? Har det det godt? Hvis det har det godt og fungerer godt, skal man ikke være bekymret. Så får barnet den søvn, det har brug for", siger Mikael Rasmussen, der er søvnvejleder og foredragsholder om søvn, stress og trivsel.
Så når flere af veninderne fortæller, at deres børn sov igennem, da de var omtrent otte måneder gamle, kan du altså hverken sætte kryds i kalenderen eller tænke, at dit barn ligger uden for normen, når det ikke sker. På samme måde kan du heller ikke bruge mødregruppen som kompas for, hvornår det er tid til at gå fra to til én middagslure eller helt at sløjfe den. Dit barn har oftest svaret til dig.
"Grundlæggende skal små børn have lov til alt at sove alt det, de vil, uden man skæver til kasser. Derfor vil jeg meget nødigt sætte rammer om, hvornår et barn skal sove hvor meget lur, og jeg vil anbefale forældre at gå til det på samme måde. Man bør i hvert fald afholde sig fra at tænke strate-gisk i at korte lure af eller springe dem helt over, fordi man forsøger at spare op til natten. Sådan fungerer det ikke", siger Mikael Rasmussen.
LÆS OGSÅ: Søvn: Hvor mange lure skal en 1-årig sove?
Du kan se, om dit barn sover nok
I de senere år er man blevet mere påpasselige med at tale i normaler omkring børns søvn, for de ér bare ret forskellige, og kassetænkningen skaber ofte flere grublerier end ro. Man skal i stedet prøve at tænke mindre på, hvad normalen er, og kigge mere på, hvad ens barn udtrykker, forklarer søvneksperten:
"De fleste forældre kender godt fænomenet, at hvis barnets sengetid skrider for meget, så kan man se en form for hyperaktivitet, eller at filmen lettere knækker for barnet. Børn bliver nemlig mere udadreagerende, når de er i søvnmangel. De bliver mere hyperaktive og kan også godt blive lidt aggressive. Og så får de sværere ved sociale samvær med andre børn og ved at koncentrere sig. Søvnmangel vil kunne aflæses på barnet", siger Mikael Rasmussen.
Øv dig i at aflæse baby
Det gælder også for det helt lille barn, selvom tegnene på søvnmangel, som alt andet, kræver at for-ældre og baby lærer hinanden at kende.
"En baby har til gengæld kun én måde at vise det på, og det er ved at græde, og det gælder det hele: Om det er sult, søvn eller hvad det måtte være. Og der skal man øve sig at tolke og aflæse sin baby", siger Mikael Rasmussen.
Hvis dit barn sover mindre end gennemsnittet, men er glad og tilfreds og trives, er der med andre ord ikke noget sundhedsfagligt problem i, at purken ikke har det store sovehjerte, selvom det kan være frustrerende fra et forældreperspektiv.
LÆS OGSÅ: Sådan gør du, når det tager to timer at putte
Hjælp dit barn til bedre søvn
Har dit barn svært ved at falde i søvn om aftenen eller sover uroligt om natten og forstyrrer husfre-den, så er der dog måder at skabe et godt udgangspunktet for kvalitetssøvn – måske kan du prøve nogle af dem.
"God søvn kræver faste sengetider og faste, beroligende ritualer omkring sengetid. For børn handler det om at få ro på en times tid inden sengetid med et bad, at læse en bog, synge nogle sange, få nattøj på og at hygge sig sammen – nærvær er nøgleordet. Og det er i princippet helt de samme behov for det lille barn og det store barn", siger Mikael Rasmussen.
Vi kan nemlig ikke med vores vilje lægge os til at sove, hvis ikke vores kroppe, hjerner og nervesystemer er klar til det. Og den klargøring har børn brug for sine forældres hjælp til at nå – også selvom det ikke er et lille barn.
"Det vil altid være forældrenes opgave at stille rammerne for den gode søvn, og det er det helt op til barnet bliver 18 år egentligt. Det er det allerbedste, man kan gøre for sit barn, så man skal endelig hænge i", forklarer Mikael Rasmussen.
God søvn sikrer nemlig ikke bare udhvilethed, trivsel og vækst, men også indlæring samt fysisk og psykisk helbred.
"Det vigtigste er, at forældrene gør en indsats for at skærme barnet for skærme: Ipads, telefoner og computere i hvert fald en time inden sengetid, og det er vigtigt fordi, at man skal hjælpe sit barns nervesystem til at falde til ro", siger han.
Søvn
-
Kronik: Nej, børn er ikke blevet dårligere til at sove
-
Søvn: Sådan gør du, når det tager to timer at putte
-
Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
-
Hvad er night terror? Og hvordan hjælper du bedst dit barn?
-
Kære mor og far, sådan takler I jeres søvnunderskud
-
Op klokken 5: Sådan hjælper du dit barn til at sove længere
-
Babys søvn: 5 klassiske søvnproblemer - og bud på løsninger
-
Samsovning: Er det en god idé?
-
Derfor vågner din 2-årige stadig om natten
-
Hektisk hverdag: Sådan hjælper du dit barn med at finde ro
-
Gode råd til en rolig puttetid
-
Derfor er faste sengetider vigtigt for dit barn
-
Kaos ved puttetid? Sådan hjælper du kærligt dit barn med at falde i søvn
-
Fra tremmeseng til juniorseng: Sådan bliver det en god overgang
-
13 ting, jeg har prøvet for at få mit barn til at sove
-
13 råd: Sådan får du mere søvn, mor
Lyset fra skærmene påvirker nemlig melatoninproduktionen så søvnighed enten udskydes eller søvnkvaliteten forringes, samtidig med at interaktionen med mediet stimulerer nervesystemet i stedet for at berolige det. Det er ikke sikkert, du kan se det på hverken dit barn eller dig selv, men det forringer kvaliteten af søvnen betragteligt.
"Det kan lyde hysterisk, men det har en katastrofal betydning for søvnkvaliteten at bruge skærme op mod sovetid. Og dårlig søvn har konsekvenser. På kort sigt vil koncentration, læringsevne og sociale kompetencer nedsættes af det, og på lang sigt vil man være langt mere tilbøjelig til at få de store livsstilssygdomme. Søvnhygiejneråd nummer ét for både børn og voksne er derfor: Gear ned og slap af en time inden, du skal sove og læg mobil og tablet langt væk", siger Mikael Rasmussen.