Lus

Lus: Glemmer du (også) at tjekke dit barns hår?

Lus er her, der og allevegne. Sæsonen for lus virker til at vare hele året, og det er der en god grund til. En undersøgelse viser, at rigtig, rigtig mange forældre glemmer at tjekke deres børns hår og hovedbund.

Faktaboks

Sugelus (Anoplura) er blodsugende snyltere på forskellige pattedyr. Hver enkelt luseart har tilpasset sig et bestemt ’værtsdyr’ og kan kun leve på det.

Lus – de små blodsugende parasitter, som kribler og krabler i vores hovedbund – lever en kongetilværelse for tiden.

Som forældre med barn i institution ved du sikkert alt om, at hvor nemt det er at blive angrebet af lus. Børnene tumler i puderummet, og der skal ikke mere end et lidt leg tæt leg eller et læn ind mod hinanden til, før lusene lystigt kravler videre fra ét barnehoved til det næste.

En af de største årsager til, at lusene (stadig) lever et liv i sus og dus, er forældrenes glemsomhed. Det er ifølge Videnskab.dk tendensen i en større undersøgelse, som biolog, ph.d. og luseekspert Kim Søholt Larsen har lavet sammen med et internationalt forskerhold.

LÆS OGSÅ: Så er det lusetid

Resultaterne er på nogle punkter nedslående:

“Det er nogle ærgerlige tendenser, vi ser. Tallene tyder på, at forældrene glemmer at tjekke for lus, og så mistror de i øvrigt hinanden for ikke at tage problemet seriøst nok,” siger Kim Søholt Larsen til Videnskab.dk.

Lus: Forældrene har ansvaret

Hvad p… skal vi gøre ved de lus?

Tættekammen er din ven – og lusenes fjende!

Kim Søholt Larsen mener, at løsningen på problemet ligger i, at lusetjek bliver en del af helt almindelig børnehygiejne på linje med bad og tandbørstning.

“For 50 år siden var det heller ikke normalt at børste tænder to gange om dagen. For mig at se handler det om et normskifte. Tættekammen skal simpelthen have en fast plads derhjemme, hvor den ligger, så man bliver husket på det,” siger han.

Karl-Martin Vagn Jensen er enig i, at lusekammen skal være fast og flittigt brugt inventar i et hjem med børn. Han forventer dog ikke, at vi nogensinde kommer helt af med luseplagen.

LÆS OGSÅ: Test: Har du styr på børnesygdommene?

“Der er så mange andre vigtige ting i livet end lus, som for eksempel sund mad og tandpleje. Det er vigtigt, at man minder folk om, at nu er det tid til at være ekstra opmærksomme, men man kan aldrig nogensinde stille alle danske børn op på en række og sige: ’Så, nu kommer vi af med det her én gang for alle’.”

Kilde: Videnskab.dk

LÆS OGSÅ: Blog om børnesygdomme: Nu kommer krybene

LÆS OGSÅ: Lus: Glemmer du (også) at tjekke dit barns hår?