Når øjet er betændt
De fleste børn oplever at få øjenbetændelse en eller flere gange. Det er irriterende, men ufarligt. Her fortæller børnelægen dig, hvad du kan gøre, hvis dit barn er ramt.
Store tykke tårer, rødt, hvor der skulle være hvidt, gule klumper af pus, klistrede øjenlåg. Det er alle typiske symptomer på, at dit barn har fået øjenbetændelse. Men før du bliver panisk og styrter til lægen, så tag det roligt – langt de fleste tilfælde går hurtigt over igen, og i nogle tilfælde kan du oven i købet selv behandle dit barn.
Øjenbetændelse kan overordnet skyldes virus, bakterier eller allergi. Det første er det mest almindelige.
– Langt de fleste infektioner i øjet skyldes virus og opstår hos børn, der er forkølede I forvejen, siger Annebeth Rosenvinge, der er speciallæge I børnesygdomme.
Start behandlingen selv
Hvis der kun er lidt gult sekret (‘pus’) I øjenkrogen, hvis øjet ikke er rødt, og hvis dit barn i øvrigt ikke virker påvirket, kan du til en start prøve at behandle det selv ved at skylle barnets øje med saltvand. Du kan dyppe en vattot i saltvand og rense med den, eller du kan gå på apoteket og købe små ampuller med sterilt saltvand.
Læg barnet ned, åbn øjet med to fingre, og dryp så saltvandet lige midt ind i øjet, lige som du ville gøre med øjendråber. Det er ikke rart, men det er hurtigt overstået, og– måske vigtigst – det gør ikke ondt.
– Barnet vil protestere mod at blive holdt fast, men selve saltvandet vil ikke genere, for det er den sammensætning, barnet har i øjet i forvejen, siger Annebeth Rosenvinge.
LÆS OGSÅ: Rask nok til institution
Saltvandet kan i mange tilfælde rense ud, så ‘forkølelsen i øjet’ ikke udvikler sig, og dit barn ikke behøver at få øjendråber.
Og så en tur til lægen
Hjemme fra institution
– Institutionerne modtager ikke børn med tegn på øjeninfektion, og de sender dem hjem, hvis de ser, at et barn har bare en smule pus i øjet, siger Annebeth Rosenvinge.
Øjenbetændelse er nemlig uhyre smitsomt. I institutionen smitter betændelsen for eksempel ved, at et barn med betændelse gnider sig i øjnene, leger med noget legetøj, hvorefter et andet barn kommer og leger med legetøjet – og gnider sig i øjnene. Så det er ikke svært at regne ud, hvor hurtigt hele Gul Stue kan få røde øjne.
LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme
LÆS OGSÅ: Sådan klarer I skoldkopper
LÆS OGSÅ: Snot og forkølelse – hvad er fup og hvad er fakta?