Så længe kan dit barn klare at være i institution

Så længe kan dit barn klare at være i institution

Hvor længe har børn godt af at være i institution? Hvornår skal de hentes? Og er det bedst at hente på et fast tidspunkt hver dag? Få svarene fra børneeksperterne her.

Faktaboks

Praktiske råd
  • Aflever ikke barnet senere end klokken 9
  • Stress af, før du henter barnet
  • Planlæg og køb ind til en uge ad gangen – UDEN børn
  • Hent nogenlunde samme tid hver dag
  • Lad evt. en bedsteforælder eller barnepige hente tidligere, end du selv kan
  • Vær realistisk mht. hvornår du henter – så presser du hverken dig selv eller de andre forældre (så kan du jo altid overraske, hvis du pludselig kan hente tidligere)

”Hvornår henter du mig, mor?” Av, spørgsmålet sætter sig lige i den dårlige samvittighed. For det bliver nok lidt sent, igen i dag. På sedlen skriver du klokken 15.30, selv om du inderst inde godt ved, at det bliver svært at nå. Men alle de andre forældre har skrevet klokken 15.30 eller før, og så føles det jo ikke så rart at være den sidste, der henter…

LÆS OGSÅ: Dit barn har godt af at gå i institution

Er det med at nå børnehaven i ordentlig tid efter arbejde en af de største stressfaktorer i dit liv? Og har du prøvet at undskylde dig med, at du jo ikke kan have et rigtigt arbejde, hvis du skal hente børn klokken tre hver dag?

Velkommen i klubben af forældre med dårlig samvittighed…

Bliv tilfreds

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har arbejdet med børnehavebørn i mange år. Hun har et helt enkelt råd til stressede forældre:

"Bliv tilfreds! Eller lav om på omstændighederne," siger hun.

"Hvis du har et barn, der ikke kan klare de lange dage i institution, så må du prioritere anderledes. Det er simpelthen nødvendigt, hvis dit barn ikke trives," siger hun.

Men hvordan ved man, hvor mange timer ens barn kan være i børnehave og samtidig have det godt?

"Man kan ikke stille fælles regler op for alle børn. Så man må se på sit barn og spørge sig selv, om det fungerer", siger Margrethe Brun Hansen.

”Er barnet træt og udkørt, når I kommer hjem? Er barnet glad? Virker barnet ked af at være adskilt fra jer forældre? Tag pædagogerne med på råd. Spørg hvordan dit barn trives i børnehaven. Og hold øje med de tegn, der kan være på mistrivsel – hvis barnet klynker meget, bider negle eller tisser mere i bukserne end normalt for eksempel."

En hård arbejdsplads

Ifølge Margrethe Brun Hansen kan de fleste børnehavebørn klare 6-7 timer i børnehave om dagen, og så kan en dag på 8 timer ind imellem være okay. Man kan ikke sige, at det er usundt for børn at være i børnehave, for det er her, barnet får venner, lærer at være social og leger nogle gode lege.

LÆS OGSÅ: Trives dit barn i institution?

Men børnehaven er ikke bare leg. Den skal først og fremmest betragtes som barnets arbejdsplads, og det er et hårdt arbejdsliv, de små har.

Her er masser af støj, mennesker på lidt plads og mange voksne, der suser ind og ud ad døren med uro til følge. Så der er ikke noget at sige til, at de fleste børn trænger til at komme hjem efter 7 timer.

Lektor i psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet, Charlotte Ringsmose, undrer sig over, hvorfor vi ikke skeler mere til for eksempel USA. Hun boede i USA en periode, da hendes datter var i børnehavealderen:

"I preschool, som svarer til børnehaven, sov børnene hver dag 2 timer midt på dagen. Så selv om de fleste amerikanere henter deres børn sent, ved 17-17.30-tiden, så havde familierne mere kvalitetstid med børnene, end vi typisk har herhjemme," siger hun.

I USA er det også helt almindeligt at gå ud og spise aftensmad, så amerikanske børn skal ikke med i supermarkedet og købe ind på vejen hjem. Og barnet er veludhvilet, når det bliver hentet og kan holde lidt længere, før han eller hun skal i seng.

Dårlig planlægning

Netop indkøbene på vej hjem efter en lang dag kan også undre Margrethe Brun Hansen:

"Hvordan kan forældre være så dårlige til at planlægge?", spørger hun.

"Nogle af dem har jobs som administrerende direktører. De kan administrere store virksomheder og budgetter, men de kan ikke købe ind til 5 dage ad gangen? Det kan ikke passe. Mit råd er at blive bedre til at planlægge."

Desuden er det en rigtig god idé at bruge lidt tid på at koble af fra arbejdet, før man henter sine børn. De 20 minutter, mor sidder på en bænk, lægger arbejdet bag sig og indstiller sig på nærvær med sit barn, er afsindig godt givet ud.

Charlotte Ringsmose er enig. Hvis barnet ikke ligefrem er stresset i børnehaven, så er det en bedre idé at lade barnet blive der, end at hive det ud midt i en leg, fordi mor er stresset og skal videre ud og købe ind.

"Jeg tror, at dårlig samvittighed smitter, så drop den, før du tropper op i børnehaven og viser dit barn, at der er grund til at være trist og ked af det i børnehaven," siger hun.

Sørg for, at dit barn går i en god institution, hvor pædagogerne sætter en ære i at give børnene et godt pædagogisk tilbud. For børn har også godt af at gå i børnehave, – det er her, de bliver stimuleret og lærer noget om at være social.

Fast rutine

En fast rytme og rutine kan være med til at gøre børnehavetiden til en god oplevelse for dit barn. Det der med at aflevere sit barn op ad formiddagen, fordi mor møder sent, er for eksempel sjældent en god idé. For det er omkring klokken 9, børnene finder hinanden at lege med.

Så lille Rasmus, der kommer op ad formiddagen, risikerer let, at alle legekammeraterne er optagede, og så går han rastløs rundt og kan ikke være med.

"Vi skal respektere, at vores børn indgår i et socialt liv og i en helhed i institutionen, som ikke skal forstyrres," siger Margrethe Brun Hansen.

Derfor er det også en god idé, at barnet bliver hentet nogenlunde på samme tid hver dag, så barnet kan indrette sin dag efter det. Et børnehavebarn deler sin dag op i mad, leg og søvn.

LÆS OGSÅ: Ti tips: Skab en god hverdag i institutionen

Hun har et indre ur, som gør, at hun ved, at efter frokost er der leg, og efter legen er der frugt og så videre. Så hvis mor eller far kommer hver dag efter frugt, er der en fast rutine, som er let at følge med i for barnet.

En anden udfordring i danske børnehavebørns hverdag er de faste spise- og sovetider. Børnene er tit sultne, når de bliver hentet, men hvis I først skal ud og købe ind, hjem og lave mad, spise og så i seng, er der ikke meget kvalitet i samværet. Så er det langt bedre at lade barnet få en grovbolle, når det bliver hentet og så lade madlavning, spisetid og sengetid afhænge af barnets behov frem for omvendt.

Forældres mareridt

Tilbage til ”hente-sedlen,” som hænger i garderoben, og er enhver udearbejdende forælders mareridt.

"Jeg har aldrig forstået det", siger Margrethe Brun Hansen.

"Hvorfor bliver det sådan en konkurrence, hvor vi er så grimme ved hinanden? Jeg har altid gjort det omvendt og skrevet en halv til en hel time senere på og så kommet for tidligt. Det giver lidt snor til uforudsete forsinkelser, og både barnet og pædagogerne bliver så glade, når mor kommer for tidligt," siger hun.

Faktaboks

Eksperternes gode råd:

  • Drop den dårlige samvittighed – bliv tilfreds eller lav om på dit liv.
  • Hold øje med, om dit barn trives – og tag konsekvensen, hvis det ikke er tilfældet.
  • Samarbejd med pædagogerne – foreslå evt. ændrede rutiner med ro midt på dagen, så dit barn bedre kan holde til lange dage.
  • Tag udgangspunkt i, at dit barn har en hård arbejdsdag i børnehaven.

Men hvad gør man så, hvis man ganske enkelt ikke kan nå at hente tidligere end lige før lukketid? Noget af det værste, mange forældre ved, er jo at hente deres barn, som den sidste. Så sidder lille Alma helt alene tilbage, mens pædagogerne sætter stole op og tørrer borde af – næsten ikke til at bære…

"Og nej, børn synes ikke, det er spor rart at blive hentet sidst. Men det er en pædagogisk opgave at gøre det så rart som muligt", siger Margrethe Brun Hansen, som selv har været børnehaveleder.

LÆS OGSÅ: Moderne mor: Dømt til dårlig samvittighed?

"Så må en af pædagogerne sørge for at gøre det til en luksus-stund for barnet, hvor der er mere opmærksomhed og omsorg, mens de andre rydder op. Alternativt kan forældrene få en anden til at hente barnet lidt tidligere, allerhelst en bedsteforælder, måske en af børnehavekammeraternes forældre eller en fast, stabil barnepige, som barnet er tryg ved og glad for," foreslår hun.

LÆS OGSÅ: Hvad kan du forvente af dit barns institution?

LÆS OGSÅ: 3 klassiske udfordringer i børnehaven

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang i børnehaven