Ferie i børnefamilien: Sådan kommer I helt ned i gear
Når ferien afløser dagligdagens forpligtelser, er det om at slå til. Både voksne og børn har nemlig godt af at parkere rutiner og nyde hinanden i nuet.
Skønhedssøvnen slutter klokken 06.00.
06.40: Morgenmad.
07.20: Far på arbejde.
07.55: Vuggestue.
15.30: Bla, bla, bla.
Langt de fleste børnefamilier kender klokkestrengs-begrebet. Hvor dagens procedurer og gøremål fra morgen til aften er nøje skemalagt, og hvor timer, minutter og sekunder flyyder sammen og overtager resterne af frihedsfølelse. Ikke af lyst. Blot for at få hverdagen til at hænge nogenlunde sammen.
Når ferierne i løbet af året så snupper sine behagelige favntag, kan det være svært at deaktivere tidsmaskinen og sætte rutinerne på hold. Men det bør man øve sig i. De få dage og uger om året, hvor kalenderen ikke har førertrøjen på, gælder det om at udnytte til fulde.
LÆS OGSÅ: Ferie uden planer
Glem ungernes middagslur og vaskedagene. Glem vanerne og de dagligdags gøremål. Glem tiden. Det er nemlig særdeles sundt for familiens medlemmer bare at slappe af og nyde øjeblikket. Uanset alder.
Der er ingen grund til at bekymre sig om børnenes ve og vel. De skal nok fortælle dig, når de er sultne og trætte.
Vores robuste børn
Det kan være svært for alle familiens parter fra den ene hverdag til den anden feriedag at nedprioritere de sædvanlige præcisions-gøremål. Og en del forældre er sågar bekymrede for, hvad der kan ske, hvis skemabørnene kommer ud af den sædvanlige dagstakt.
Men ifølge både psykologer og sundhedsplejersker er det i bedste fald tidsspilde at bekymre sig om det.
"Børn i dag er ikke så skrøbelige og sarte. Faktisk har vores børn aldrig været stærkere, end de er i dag. Og overgangen mellem hverdag og fritid er meget langt fra at være skadelig for børn. Hvis familiens mindste ikke bryder sig om det, der foregår omkring dem, så kan vi være ret sikre på, at de nok skal råbe op. De fleste børn elsker feriernes frihed. For endelig har de mulighed for at spise, når de er sultne, og ikke fordi klokken er seks", siger psykolog i Børnepsykologisk Rådgivning Søren Friis Smith.
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du stress før ferien
Og Linda Malmgren, der er ledende sundhedsplejerske i Gladsaxe Kommune, er helt enig i de synspunkter.
"Det er rigtigt godt og sundt for børn at mærke de perioder, hvor der er mere plads til spontanitet. Derfor skal man undgå at overføre hverdagens tempo og stress til ferier og fridage. Og man kan roligt droppe de sædvanlige skemalagte måder at gøre tingene på. Det tager ingen skade af. Slet ikke børnene. Kig på barnet i stedet for at kigge på uret, og se efter, hvordan det reagerer. De skal såmænd nok sige til, når de har brug for noget," siger hun.
Fornemmelsen for temposkift
Ifølge både psykologen og sundhedsplejersken er det således sundt for hele familien at skifte til et lidt lavere gear, når der står ferie på programmet.
"Børn har godt af at mærke rytmerne blive brudt en gang imellem og fornemme, at alting ikke nødvendigvis skal passes ind i bestemte tidsrammer. Men det er vigtigt, at de voksne ikke bliver stressede af at slappe af og nyde livet. Børn kan nemlig allerede i en meget tidlig alder mærke, om far og mor er anspændte og rastløse, eller om de er naturligt afslappede," siger Linda Malmgren.
LÆS OGSÅ: 6 genveje til glade feriebørn
Også Søren Friis Smith mener, at de perioder, hvor familierne har ferie- og skemafri, er særdeles vigtige for alle medlemmerne.
"Det er godt for både børn og for voksne, at man ikke alle ugens syv dage skal lade sig piske rundt i takt med sekundviserne. Når man kan sove lige så længe, som man har lyst til, og ikke nødvendigvis skal spise på bestemte tidspunkter. Problemet er bare, for langt de fleste moderne familier, at selvom man godt kunne tænke sig at have nogle flere af den slags dage, så er der nogle forhold derude i den store verden, som gør det svært. Job, skole etc. skal jo passes. Og det sætter nogle grænser for friheden i det daglige," siger Søren Friis Smith.
Han understreger dog samtidig, at det netop er hverdagens 200 kilometer i timen, der gør, at ferien har potentiale til at blive den helt store oase.
"Måske er det netop hverdagsrytmerne, der er weekend- og ferierytmernes forudsætninger. Jeg tror, at det er den markante forskel mellem fridage og arbejdsdage, der skaber det fuldendte billede af en god ferie. Men det kræver selvfølgelig, at man agerer anderledes, når man så endelig har fri."
Ferie for hele familien
Ét af de vigtigste parametre for, at både voksne og børn i familien kan få nogle gode og mindeværdige ferieuger, er, at ferien tilgodeser både børnenes og de voksnes interesser. Det er en balanceakt mellem til tider meget forskellige behov og kræver ikke mindst evnen til at navigere, så ikke alle dagene bliver på enten de voksnes eller børnenes præmisser.
"For at det bliver en god ferie for alle parter, er det væsentligt, at man holder ferie, så der er muligheder for både børn og voksne i det. Og at man samtidig slapper af. Hverdagen er også meget presset og stressende for børn. Så det må helst ikke gå hen og blive en skemalagt ferie, hvor alting skal passe ind i nogle tidsrammer," siger Linda Malmgren.
Find inspiration til din sommer med børn
-
Skal I holde ferie i Danmark? Her er 14 børnevenlige destinationer
-
Her er 30 ting, du kan lave med børnene i sommerferien
-
Sommerferie med børn: Her er 7 danske øer, der er et besøg værd
-
Ferie i børnefamilien: Sådan kommer I helt ned i gear
-
Den store sommerquiz til børn og (meget) barnlige sjæle
-
7 uundværlige tips til kør-selv-ferien med børn
-
6 ferieråd: Sådan håndterer du søskendeskænderier
-
Ferie uden planer? Det kan være lykken for dit barn
-
Parforhold: 10 råd der får familieferien til at fungere
-
Her er 13 af Danmarks bedste naturlegepladser
-
11 tips: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen
-
Sommeren er over os: Her er 15 fine sandaler til børn
LÆS OGSÅ: Sommerquiz til børn og barnlige sjæle
For mange familier sker det dog helt naturligt, uden at man nødvendigvis tænker nærmere over det.
"De fleste familier praktiserer allerede at skille hverdag og ferie. Ofte bliver ballet allerede åbnet, når man ikke skal op til lyden af et vækkeur. Man begynder måske at gå i seng lidt senere. Morgenrutinerne er væk, og på den måde skubber man tiden og laver om på de ting, man plejer at gøre," siger Søren Friis Smith.
OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 22. januar 2009. Efter aftale med artiklens eksperter er den opdateret af Lea Holdgaard Hansen.