Børn i køkkenet

Tag børn med i køkkenet: Her er 9 gode råd

I kan snitte agurker, ælte dej og stege frikadeller. Køkkenet oser af spændende opgaver, og der er mange fordele ved at lade dit barn være med. Her får du eksperternes bedste råd.

1. Hyggen er dit ansvar

Det skal være sjovt og hyggeligt at lave mad. Begynd gerne i weekenden, hvor der er mere tid og overskud end i hverdagen. Sluk for elektronikken, så I ikke bliver forstyrret, find opskrift og ingredienser frem, og sæt god musik på, inden I går i gang.

2. Dit barn er chef

Lad hende vælge en ret til ugens madplan, beslutte om lasagnen skal have et ekstra pift oregano, eller om der skal røres lidt mere rundt i æggemassen til æggekagen. Det øger selvtilliden at være med til at bestemme.

3. Kig på dig selv

Tag ikke dit barn med i køkkenet, hvis du selv er træt. Mærk efter, om du faktisk har energi til at have hende med. For ja, det tager længere tid, er mere besværligt og sviner mere. Har du ikke overskud, så vent til en anden dag.

4. En ting ad gangen

Børn elsker veldefinerede opgaver, som kan løses en ad gangen. For eksempel at slå et æg ud, smelte smør i en kasserolle eller skære

peberfrugt ud i bjælker. Vælg opgaver, der passer til dit barns alder og evne. Det gælder om at finde balancen, hvor dit barn bliver udfordret lidt, men ikke mister overblikket eller lysten til at være med.

5. En god børnekniv

Køkkenredskaber i børnestørrelse giver dit barn fornemmelsen af at have en vigtig rolle, og med en sikker børnekniv i god kvalitet kan du lade hende snitte løs uden frygt for, at der ryger en finger. Fra fem-seks-årsalderen kan dit barn sagtens prøve kræfter med de rigtige køkkenknive – men vær opmærksom, for kniven kan hurtigt smutte.

6. Først dessert

Hvis dit barn ikke er frisk på at hjælpe dig i køkkenet, så start med at lave noget lækkert. Kage eller dessert er et godt lokkemiddel, og så er nysgerrigheden vakt til næste gang.

7. Smag og en masse ord

Lad køkkenet være et spændende laboratorium. Plant krydderurter, tal om råvarerne, duft til krydderierne, og smag på maden undervejs. Hvis I laver sellerimos, så fortæl dit barn, hvor knoldsellerien vokser, prøv om I kan smage forskel på knold og stængel, og sæt masser af ord på. Det booster lysten til at eksperimentere.

Faktaboks

Eksperterne Charlotte Seeger, ernæringsvejleder, forfatter til bogen ‘Magiske Måltider’ og indehaver af babybite.dk.

Jane Faerber, forfatter og blogger på madbanditten.dk. Har skrevet en række sundhedsbøger, aktuel med bogen ‘Madglad – lær dit barn at elske rigtig mad’.

8. Drop perfektionismen

Du må gerne vejlede og forklare, men undgå så vidt muligt skældud. Det er okay, at osten bliver lidt klumpet fordelt på pizzaen, eller at salatens agurketern er skævt skåret ud. Det handler om at give børnene en succesoplevelse i køkkenet, så de får lyst til mere.

9. Husk at grine

Grin, fjol, og giv plads til skøre indfald og leg undervejs. Vend pandekagerne i luften, jonglér med appelsinerne, eller omdan køkkenet til en restaurant med menukort, tjenere og fin borddækning. I må gerne tage madlavningen seriøst, men det behøver ikke altid være så alvorligt.

Faktaboks

DET KAN DIT BARN

Baby

Lad dit barn ligge på et tæppe eller sidde i en højstol eller skråstol i køkkenet. Det er en sanseoplevelse at dufte maden og lytte til lydene. Giv gerne din baby en grydeske og en tom skål at røre rundt i. Hvis du bager brød, kan du lade din baby prøve at få fingrene i en klump dej og ælte.

Vuggestuetumling

Dit vuggestuebarn kan mere, end du tror. Kom for eksempel tempereret vand i en skål i køkkenvasken og lad din toårige skylle tomaterne, agurken og radiserne. Så kan I sammen komme ingredienserne i salatskålen og røre.

Børnehavebarn

Tre-fem-årige elsker at sætte deres præg på maden. Lad dit barn pynte pizzaen, slå æggene ud og skære de bløde grøntsager ud til salat. Inddrag også dit barn, når der skal dækkes bord, ryddes af og vaskes op. Opgaverne er en del af familiefællesskabet, og det er nu, gode vaner grundlægges.

Skolealder

Hvis dit skolebarn er vant til at være med i køkkenet, vil hun snart kunne lave en hel ret selv. En omelet er et fint sted at starte. Giv dit barn medbestemmelse i køkkenet, og spørg hende til råds. Det styrker selvtilliden. Kig i kogebøger, og lær dit barn at afkode, hvordan man følger opskrifter.

LÆS OGSÅ: Kan man lave frikadeller på hovedet?

LÆS OGSÅ: Aftensmad: Guide til en hyggelig familiemiddag

LÆS OGSÅ: Mor tester: Mere appetit til tumling