Tal med dit barn

Tal med dit barn - også om døden

Vi risikerer at leve parallelliv og gå glip af vores livs bedste læremestre, hvis vi ikke insisterer på at tage de ‘store’ samtaler med vores med børn – fra de er helt små. Læs om forfatter Josefine Ottesens holdning til forældrerollen og ikke mindst til den vigtige kommunikation mellem børn og forældre.

Taler du med dit barn? Altså sådan rigtigt? Også om emner, der er lidt svære? Det bør du ifølge forfatter Josefine Ottesen tage dig tid til at gøre. Læs mere om hendes syn på bl.a. kommunikation mellem forældre og børn her.

Faktaboks

Josefine Ottesen, 57 år, mor til to, forfatter, skuespiller og teaterinstruktør, har skrevet 93 bøger for børn, unge og voksne.

Hun boltrer sig i genrer som fantasy, eventyr og historiske romaner og har modtaget flere priser, herunder Kulturministeriets Børnebogspris.

I år har Josefine Ottesen 30-års-jubilæum som forfatter.

Hvad får nutidens børn med sig, 
som vi – deres forældre – ikke fik?

Børns verden i dag er meget større end nogen tidligere generationers. Men betingelsen for, at de kan omsætte den information til viden, er, at de kan sortere i den. Så hvis de er omgivet af voksne, der taler med dem og lærer dem, hvordan man vælger til og fra, bliver de utrolig kloge. Men for de børn, der ikke lærer det, bliver informationerne i stedet til støj og forvirring, og de bliver nemme at manipulere.

Hvad kunne vi forældre blive
bedre til?

At insistere på de væsentlige samtaler med børnene – dem, der handler om liv og død, godt og ondt. Det er i den åbne dialog, at vi alle sammen bliver bedre til at håndtere livet. Så du skal som forælder være nysgerrig efter at vide, hvad barnet tænker. Har du små børn, skal du blot sætte dig i en sofa uden at glo ind i en skærm eller en avis, så går der højst fem minutter, før der sidder et barn ved siden af. Børn vil så gerne kontakten, men det kræver, at vi stiller os til rådighed.

Hvad er nutidens forældres største udfordring?

At vi hver især kan leve i fuldstændig adskilte, parallelle livsforløb. De fleste familier har de materielle og uddannelsesmæssige rammer i orden. Alting er fint, de prioriterer familietid, men de har ikke noget at putte i den! De ved ikke, hvad de skal lave sammen. Det er nemmere at sidde bag hver sin skærm – måske i samme sofa – for så er alle glade. Da jeg var barn, hørte jeg den musik, mine forældre hørte, og så det fjernsyn, mine forældre så, også selv om jeg måske ikke brød mig om det. I dag lever mange familier i samme fysiske rum, men alligevel i parallelle liv. Det er de voksnes ansvar at insistere på at krydse børnenes spor, for det er i skæringerne, at de vigtigste samtaler opstår.

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Stå fast, kære mor!

Hvad er den største udfordring for børn i dag?

Hvordan er et typisk dansk barn?

Hvad kunne børn godt bruge mere af?

Stjernernes barndomsbilleder: Hvem er hvem?

Hvad er dit bedste råd?

At insistere på samvær og samtale. Der er ikke noget, der hedder kvalitetstid, der er kun noget, der hedder nærvær og oprigtig interesse for sine børn.

LÆS OGSÅ: Tre kendte kvinder om rollen som mor

LÆS OGSÅ: Når mor kommer i anden række

LÆS OGSÅ: Lyver du også for dit barn?