Så tit skal du vaske dit barns legetøj
Bamsen, legoklodserne og legekøkkenet derhjemme er oversete sygdomsspredere. Se her, hvordan du bedst rengør legetøjet.
7 gode råd: Så tit skal legetøj vaskes
- Fjern synligt snavs såsom indtørrede madrester eller snot. Det gør både overfladen på legetøjet renere og minimerer risikoen for at mikroorganismer kan leve der.
- Forsøg dernæst at fjerne mikroorganismer, hvor det er muligt, med det varmest mulige program legetøjet tåler i vaskemaskinen eller opvaskemaskinen.
- Legetøj, der ikke tåler det maskinvask, kan rengøres i balje med sæbevand. Tåler legetøjet ikke regulær vask, så aftør det med klud og læg det i karantæne et par uger.
- Rengør børnenes favoritlegetøj en gang om måneden.
- Rengør altid det legetøj, der har været brugt under sygdom.
- Rengør altid legetøj inden brug – brugt som ubrugt.
- Jo yngre barn, jo hyppigere rengøring af legetøj, da de putter alting i munden.
Kilde: Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Central Enhed for Infektionshygiejne, Infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut.
Forkølelse, snot, halsbetændelse, øjenbetændelse, omgangssyge og influenza er desværre ikke sjældne gæster, når man har små børn, og særligt ikke, når de når institutionsalderen. Det kan føles som en endeløs dårlig spiral, som du ikke selv har den store magt over, men der ér faktisk et indsatsområde, du kan gøre noget ved, der minimerer, at smitten spredes mellem familiemedlemmerne derhjemme og til jeres gæster: Rengøring af børnenes legetøj!
Det lyder himmelråbende simpelt, og det er det også. Du skal bare vide, hvor tit, og hvordan du mest effektivt vasker ungernes forskellige legesager - også det, der ikke tåler vand og sæbe.
– Vi ved, at bakterier og virus ér på børns legetøj. Det er de fordi, vi mennesker har bakterier og virus på hænderne, som kommer fra vores slimhinder, og dem overfører vi til det, vi rører, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge på Statens Serum Institut med speciale i infektionshygiejne og forebyggelse af infektioner.
Når legetøj kan blive til smittebomber, er det fordi, bakterier midlertidigt kan slå lejr, indtil det næste sæt små fingre eller mundtøj griber det. Med mindre man altså får elimineret sygdomsbakterierne inden da.
– Nogle bakterier overlever kun i nogle timer, mens andre såsom bakterierne fra halsbetændelse, stafylokokker og norovirus, der giver omgangssyge, kan overleve i en uge eller mere og virkelig få spredt sig rundt i en familie og til besøgende, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Den gode nyhed er, at du effektivt og nemt kan rengøre det legetøj, der tåler det, og resten kan du give karantæne, indtil bakterierne er døde.
Maskinvask af legetøj
Den allernemmeste og mest virksomme måde at få vasket bakterierne af ungernes legetøj er at ty til maskinvask.
– Den mest effektive måde at rengøre legetøjet på, er at lade plastlegetøjet gå i opvaskemaskinen, og stoflegetøjet lader man gå i vaskemaskinen. Begge dele i et vaskenet eller i bestikindsatsen i opvaskemaskinen. Grunden til, at jeg anbefaler, at man bruger opvaskemaskine og vaskemaskine, er, at de laver en mere systematisk rengøring og bruger en højere temperatur, end vi selv kan stå med hænderne i, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Jo højere temperaturer du vasker ved, desto mere effektivt vil afrensningen af bakterier være. Der vil dog være legetøj, som ikke tåler kogevask, men enhver vask af legetøjet vil alligevel gøre familien bedre stillet, forklarer eksperten.
– Når jeg snakker kogevask og den højeste temperatur i opvaskemaskinen, så stiler jeg mod varmedesinfektion, altså at fjerne alle de sygdomsfremkaldende mikroorganismer, der måtte sidde på genstanden, men i hjemmet kan man sagtens nøjes med mindre. Det vigtigste er at få vasket legetøjet overhovedet, og selvom det ikke er kogevask, så vil enhver vask gøre, at man kommer langt, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Legesager, der med fordel kan komme i opvaskemaskinen er især plastik legetøj som LEGO-klodser, bondegårdsdyrene, servicet fra legekøkkenet, badelegetøjet og des lige. (Vær dog opmærksom på, at legetøj med tryk på, f.eks. påmalede øjne, kan tage skade, da malingen kan skalle af. Visse typer af plastik kan også blive mere mat at se på, hvis du vasker det ved for høj temperatur, red.) Nusseklude, bamser, dukker og dukkedyner kan ofte tåle vaskemaskinen, men man skal huske at tjekke, at legetøjet ikke har fået løse dele eller lignende bagefter. Af samme årsag bør du naturligvis også holde dig til vaskeanvisningen, hvis legetøjet har sådan en.
– Man skal selvfølgelig gå efter den højeste temperatur, legetøjet kan tåle, så man ikke ødelægger det. Og hvis det ikke tåler maskinvask, så vil en balje med sæbe og vand og en opvaskebørste også bringe en langt. Og så grundig aftørring bagefter. Det kunne for eksempel være en model for trælegetøj, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen og fortsætter:
– Man skal desuden være opmærksom på, at badelegetøj, der kan suge vand ind efter nogen tid vil få sort belægning inden i, og så skal de kasseres. Almindelige, raske børn burde ikke blive syge af det, men hvis børn fejler noget eller ikke har så stærkt et immunforsvar, så kan de godt blive syge af vandbakterier, siger hun.
Badelegetøj bør i det hele taget altid skylles og tørres efter brug og ligesom øvrigt plastiklegetøj få en tur i opvaskemaskinen jævnligt.
Legetøj der ikke tåler vask? Brug en opvredet klud
Men hvad så, når det kommer til det utal af fine, bløde bamser, knitre-legetøj eller de batteridrevne biler og -tog, som ikke tåler en tur i baljen, men som bliver brugt flittigt af børnene?
Jellycat-kaninerne er snart alle børns eje, og Lamaze-legetøj og lignende stimulerende og udviklende babylegetøj er også at finde i de fleste småbørns legearsenal. Men det er sart, og vaskeanvisningen lyder, at yndlingerne ikke må vaskes. Til gengæld står den slags krammedyr og babylegetøj model til lidt af hvert, når det kommer til savl, gylp, snotnæser, nys og det, der er værre. Så hvordan klarer man lige vask af det ikke vaskbare babylegetøj?
– Man kommer faktisk af med en hel del ved at tørre bamsen, eller hvad det måtte være, af med en opvredet klud med sulfo på. På den måde fjerner man noget af snavset og dermed muligheden for, at mikroorganismer kan overleve på legetøjet. Det vigtige er, at man bruger opvaskemiddel, som er beregnet til rengøring af ting, vi skal have i munden, og som derfor ikke er giftigt, og ikke er et regulært rengøringsmiddel. Bagefter bør det tørres over for sulforester, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Hvis ungerne har leget med legesagerne, mens de var syge, bør du dog ydermere give dem en pause nogle uger, indtil de bakterier, man ikke får bugt med med en klud, er døde. Det gælder især, hvis der er tale om nogle af de mere hårdføre og smitsomme vira, som kan gå på omgang.
– Det fjerner naturligvis ikke snavs, men det er bestemt en god mulighed at lægge det mest sarte legetøj væk i nogle uger, indtil bakterierne er døde, hvis man vil undgå smitte. Det vil også være en god idé at gøre det på forkant, hvis børnene er lidt sløje, eller man får besøg af nogle børn, der er det, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Hvor tit bør jeg vaske undernes legetøj?
Den første tommelfingerregel er, at hvis børnene har været syge, så bør det legetøj, de har leget med imens, gøres rent, lyder rådet. Den næste er, at indføre en regelmæssig vask af legetøjet.
– Sundhedsstyrelsens vejledning til institutioner er, at man rengør legetøjet mindst en gang om måneden, og den vejledning kan man sagtens støtte sig til. Retningslinjerne er lavet i tilfælde, hvor der er mange børn og større smitterisiko, men man kan alligevel sagtens bruge dem i hjemmet, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, men tilføjer hurtigt:
– Men det er jo ikke sådan, at man skal tænke, at man skal gøre det hele hovedrent engang om måneden. Det vil være rigtig fint, hvis man nøjes med det legetøj, børnene leger mest med!
Og så skal man huske, at en grundlæggende devise er, at lidt rengøring er bedre end ingen. Så hvis man kan få indført bare lidt hyppigere vask af legetøjet, eller aftørring med klud, vil man være bedre stillet end i går, forklarer overlægen:
– Der, hvor det især vil være vigtigt at vaske ved en høj temperatur og vaske både grundigt og hyppigt, vil være, hvis man har noget kørende i familien. For eksempel en halsbetændelse eller omgangssyge, som man har svært ved at slippe af med, og som spredes mellem flere, siger hun,
Et helt afgørende råd, når det kommer til at minimere bakterierne på legetøjet, starter dog et helt andet sted. Nemlig at lære sine børn god håndhygiejne:
– Grundlæggende vil jeg anbefale, at man indfører det som en god regel, at det første man gør, når man kommer hjem, det er at vaske hænder – både børn og voksne. Man kan lige så godt starte med at lære børnene god håndhygiejne, når de er små. Det er en god vane at få på rygmarven, lyder rådet fra Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Læs mere
-
Vask af flyverdragt: Sådan passer du på vintertøjet
-
Så ofte skal du vaske din dyne og hovedpude
-
Ekspert: Så ofte bør du skifte dit håndklæde, hvis du vil undgå bakterier
-
Ekspert fortæller: Så ofte skal du i virkeligheden skifte sengetøj
-
Har du styr på, hvor ofte du skal rengøre din vandflaske og købe en helt ny?
-
Sådan vasker du uld mest hensigtsmæssigt
-
Har du husket at rengøre dine makeupbørster?
-
Sådan slipper du af med de gule skjolder under armene