Nogle af de otte bægre på bordet bedrager. Selvom de har køer, geder, bananer og bær på emballagen, er de ikke sunde. Andre er derimod bud på fornuftig morgenmad.
Vores Børn har sammen med Marie Steenberger, der er ernæringsekspert, og Michael René, der er lektor i fødevarevidenskab fra Professionshøjskolen Metropol, testet yoghurter baseret på alt fra gedemælk og komælk til soja for hjælpe med at undgå sukkerchok om morgenen.
– Yoghurt kan være fin morgenmad. Hvis det er neutralt og uden frugt, kan det næsten ikke gå galt. Kom frisk frugt og eksempelvis mandler på, så gider børn også spise det. Frugtyoghurt minder ofte ernæringsmæssigt om dessert, siger Marie Steenberger.
Bergerie
Gedeyoghurt, 1 stk., 12 kr.
Fællesdom: Okay MORGENMAD med 321 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Den er interessant, men jeg tror ikke, den hverken er eller bliver en populær yoghurt blandt børn, medmindre de er vant til smagen af ged.
Michael René: Produktet er ikke videre forarbejdet. Den er på ingen måde som de søde yoghurter, den er bitter. Med et par skiver banan ville det være lækkert, men så øger vi også energiindholdet, og der er jo ret meget energi i, som den er.
gallery8billeder
Løgismose
Økologisk skyr med vaniljesmag, 1 stk., 10 kr.
Fællesdom: Okay MORGEMAD med 320 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Mine børn ville ikke spise det. Smagsmæssigt starter den godt ud, men så sker der det, som altid sker med skyr: Smagen bliver besk. Det gode ved skyr er den mæthedsfornemmelse, som den giver.
Michael René: Der er mere protein i, end der er i de andre produkter, men også ret meget sukker. Den er økologisk, men det gør ikke, at den er bedre ernæringsmæssigt. Den har en frisk og lidt syrlig smag, og skyren har en fin, blød konsistens. Den er ikke for tør, som nogle typer skyr kan være. Det klæder den, at der også er vaniljekorn i.
gallery8billeder
Danone
Danonino, 12 stk., 20 kr.
Fællesdom: DESSERT med 440 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Det lugter kunstigt, men det smager altså meget godt. Skal mine børn vælge mellem Danone og syntetisk slik, så vælger de Danone, og det er jeg glad for, da det er sundere. Nogle tror, det er okay at spise den her slags søde produkter til morgenmad, men det er det virkelig ikke. Der er faktisk færre kalorier i en Københavnerstang.
Michael René: Der er hele 12 ingredienser i, og den er meget forarbejdet, men det smager jo godt – som en lidt syntetisk dessert. Og det er en dessert. Der er rigtig meget sukker i den.
gallery8billeder
Sojade
Sojayoghurt, 1 stk. (400 g), 20 kr.
Fællesdom: GOD MORGENMAD med 190 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: mDer er ingen grænser for, hvad denne yoghurt kan. Den er både vegansk, glutenfri, biodynamisk og økologisk. Det er et sojaprodukt helt uden sukker, og den er med yoghurtbakterier. Smid et par bær eller en banan i, og det vil være en ret fantastisk morgenmad.
Michael René: Det er et spændende alternativ til almindelig yoghurt, men der er brug for fokus på calcium til andre måltider, for ernæringsmæssigt kan soja ikke erstatte mælk. Der er kun tre ingredienser i yoghurten, og det er fint. Smagen er overraskende god.
gallery8billeder
Alpro
Plantebaseret yoghurtalternativ med blåbærsmag, 6 stk., 22 kr.
Fællesdom: Okay MORGENMAD med 309 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Det er en laktosefri sojayoghurt med bakteriekultur. Det er godt for børns tarmflora og styrker immunforsvaret. Sukkerindholdet er nogenlunde lavt, så det er ikke helt dessert. Det godt, at der er blåbær i, som er rige på antioxidanter og fibre, men den er altså for sød til at være en helt sund morgenmad.
Michael René: Den har en god og saftig konsistens med autentiske blåbærstykker. Det her er en fin erstatning for yoghurt, og man får faktisk en lille smule calcium fra et surhedsregulerende middel, selvom det ikke er et mælkeprodukt.
gallery8billeder
Arla
Yoggi, frugtyoghurt med mindre sukker, 1 stk., 4 kr.
Fællesdom: OKay MORGENMAD med 255 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Jeg kan smage det kunstige sødestof steviol. Der er faktisk relativt meget fedt i, men samtidig er den ret kaloriefattig. Jeg kan godt smage, at vi er lidt ude i en klassiker, men jeg er altså ikke imponeret.
Michael René: Det er utroligt, at et så forarbejdet produkt ikke har en bedre konsistens. Den er lidt som letmælk. Smagen synes jeg ikke er helt i orden, men det er fint, at der er tænkt over at sænke sukkerniveauet en smule og bruge sødemidler.
gallery8billeder
Thise
Skyr med frugt, 12 kr. for 1 stk.
Fællesdom: DESSERT med 371 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Der er rigtig meget sukker i. Vi kan kalde det en slags sundere dessert.
Michael René: Jeg er imponeret over konsistens og smag. Herlig fornemmelse af friske bær, men næringsmæssigt ville det give mere mening, hvis den var pakket ind, som var det små stykker slik.
gallery8billeder
Elsdorfer
Mini mooh, fromage frais, 6 stk., 14 kr.
Fællesdom: DESSERT med 397 kilojoule pr. 100 gram.
Marie Steenberger: Det her smager af skumbanan. Den er godt nok sød, og der er virkelig mange indholdsstoffer i. Den er meget forarbejdet.
Michael René: Ja, den er fuldstændig som skumbanan. Det er sjovt, at der står, den er uden konserveringsmidler. Sprogligt er det korrekt, men i virkeligheden er syren fra e-numrene konserverende. På den måde snyder emballagen – ligesom den viser en masse frugt, og den smager jo knap nok af frugt.
(8 billeder)
Faktaboks
EKSPERTERNE
Michael René Lektor i fødevarevidenskab ved Professionshøjskolen Metropol
Marie Steenberger Professionsbachelor i ernæring og sundhed
Den gode nyhed er, at en frugtyoghurt kan være en sundere dessert, du med god samvittighed kan give ungerne i stedet for slik. Varedeklarationen fortæller, om vi har at gøre med fredagsslik eller nærende mad.
Energimængden er et godt pejlemærke. Kig efter kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). Et mellemmåltid til et barn mellem et og tre år skal være cirka 40 kcal eller 170 kJ. Morgenmaden skal være på omtrent 70 kcal eller 300 kJ, forklarer Marie Steenberger.
Er mælk sundt?
Yoghurt er et mælkeprodukt. I disse år kan diskussioner om mælk få pulsen op, og mange har stærke holdninger. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mælk fra køer udelades i barnets første leveår. Anvisningens sigte er at undgå overvægt senere i livet. De to eksperter er enige om, at det er positivt, at der findes alternativer til de klassiske mælkeprodukter.
– Jeg ville nok ikke få mine børn til at spise rene gede- og sojayoghurter, men Alpros sojayoghurt kunne de nok godt vænne sig til, siger Marie Steenberger.
Michael René påpeger, at hvis du vælger de almindelige mælkeprodukter fra, så skal calcium på banen et andet sted i kosten, da det er vigtigt for børnenes knogleopbygning.
Faktaboks
TJEKLISTE TIL SUNDERE YOGHURT
Den sundeste yoghurt finder du ved at gå efter varianter med få ingredienser, få kilo- joule, ingen farvestoffer og kun et enkelt sødemiddel (eller slet ingen).
Der findes to former for mælkeallergi. Nogle er laktoseintolerante, andre er allergiske over for mælkeprotein. Gedemælk indeholder en smule laktose. Soja kan mælkeallergikere tåle, og det er samtidig en god proteinkilde, forklarer Marie Steenberger.
Annonse
Sukker gør skyr til dessert
Annonse
En tendens i yoghurtjunglen er skyr, der indeholder mere protein end de almindelige yoghurter. Gennemgangen af de testede yoghurter viste dog, at skyren fra Thise på ingen måde hører til i bunden af madpyramiden sammen med de sundeste madvarer. Testens frugtholdige skyr er sødere end sit sunde rygte.
– Der er mindre protein i sojayoghurterne, end der er i skyren, men proteiner er forskellige. I soja minder proteinets struktur om det protein, vi kender fra kød. På den måde fortæller et tal på varedeklarationen ikke hele sandheden, siger Marie Steenberger.
Faktaboks
Tip!
Et alternativ til yoghurt er A38. Så får du calcium, mange proteiner og få kalorier. Smid en håndfuld frugt i, hvis du giver den til dit barn.
Kilde: Marie Steenberger, ernæringsekspert
En anden tendens inden for kost er clean living, forklarer Marie Steenberger.
– Tænk simple living – bare med mad. Her er idealet få ingredienser og rene råvarer, og det er også fornuftige råd. I testen kunne bud på den trend være sojayoghurten fra Sojade og også gedeyoghurten fra Bergerie, siger hun.
Michael René fremhæver, at det generelt er et godt trick at købe produkter med få ingredienser, hvis man gerne vil spise sundt.
– Sojayoghurten og gedeyoghurterne indeholder kun to-tre ingredienser hver og er meget lidt forarbejdede. Og der er faktisk slet ikke tilsat sukker, fortæller Michael René.