Ekspert: Så ofte skal du gøre rent
Tab ikke pusten over rengøring. Hygiejne-eksperten guider til, hvor meget skuren og skrubben, der skal til.
Som ambassadør for hygiejneugen, forfatter og foredragsholder oplever jeg mange forskellige opfattelser af hele det rengøringsmæssige og hygiejniske område fra alle de dejlige mennesker, jeg møder i mit job.
Jeg hører ofte devisen ”man kan også gøre for meget rent”, og det er der i og for sig ikke noget forkert i. Når du gør meget rent øges risikoen for, at du affedter huden for meget, da du fjerner det naturlige fedtlag og mikroflora, hvilket medfører, at du nemt får udtørret dine hænder. Løsningen er simpel, anvend aldrig overdrevne mængder af sæbe og efterbehandl og plej altid dine hænder med en god håndcreme, da forvaskede, udtørrede hænder nemt sprækker og medfører kløe, eksem samt en risiko for kontakt med uønskede mikroorganismer som bakterier, virus o.lign..
Sund fornuft - ikke hysteri
Når det så er sagt, er det væsentligt, at du holder en sund og fornuftig hygiejnisk standard i dit hjem for at minimere risikoen for at blive syg forårsaget af ideelle vækstbetingelser for bl.a. sygdomsfremkaldende bakterier, mycotoxin-producerende skimmelsvampe, der kan medfører en øget risiko for udvikling af kræft eller norovirus, der kan medfører roskildesyge samt husstøvmider, der kan forårsage udvikling af allergi, høfeber og astma. Dårlig hygiejne i hjemmet kan også facilitere vækst af skadedyr. Alt sammen faktorer, der sundhedsmæssigt bør minimeres med sund fornuft og ikke hysteri.
Så ro på, konklusionen er klar selvfølgelig skal, der rengøres, men det er vigtigt, at du ikke taber pusten, men gør det enkelt og opretholder en god hygiejne og rengør hjemmet efter behov. Vi har alle perioder, hvor der er behov for hyppigere rengøring og vice versa. Hold hjemmet rent løbende og fordel gerne de større rengøringsopgaver, der nemt tager pusten fra dig i mange små bider, så er det mere overkommeligt. For nogle er det nemmest med opgaver fordelt på bestemte ugedage, mens andre motiveres så snart støvet eller snavset anes på billedrammen.
Træk arbejdsløn til rengøring fra i skat
Har du ikke tid til den helt store rengøring, så er lovforslaget med servicefradraget genindført i 2013 og 2014, hvor du i henhold til skat.dk kan fratrække arbejdsløn til bl.a. rengøring, vinduespudsning, rensning eller vask af f.eks. tæpper, gardiner og persienner, så bliver det lidt nemmere at nå i bund og opretholde en god hygiejne.
LÆS OGSÅ: Pletfrit tøj: Det gør du, når uheldet sker