Flæskesteg
Vi kalder vores juletradition for juleaften med et twist, for flæskestegen er jo en meget klassisk juleret, men så twister vi tilbehøret fra år til år, så det ikke er det samme hvert år, forklarer Nikolaj Koppel.
I det koppelske køkken er det dog oftest hans kone, Sille, der står for stegen og risengrøden, mens Nikolaj selv har ansvaret for de øvrige retter.
– Tilbehøret er helt klart Nikolajs domæne, forklarer Sille.
– Han er ret god til det med salater, fordi han er så kreativ og opfindsom, og han kan godt lide at prøve nye varianter af rødkålen – til min mors store fortrydelse… Hun synes også altid, at sovsen mangler kulør. Men selv om hun altså sidder og kigger efter den varme rødkål hvert år, tror jeg alligevel, min mor bliver glad, når hun smager på det, Nikolaj har fundet på.
Lidt, men godt
Familien Koppel, der også tæller Simon på 11 år og Emilie på seks år, elsker god kvalitet og mad, der smager af noget – selvfølgelig også til jul.
– Vi kan godt lide, at maden er enkel, men god – at den er lavet af gode råvarer, især flæskestegen, fortæller Sille.
– Derfor køber min mor som regel en stor økologisk steg fra en gård, og så køber vi mange af de andre madvarer i Irma.
Flæskesteg med hvidløg, fennikelfrø og rosmarin
en god flæskesteg – ca. 400-500 gram pr. mand
fennikelfrø
frisk rosmarin
5-7 hvidløg
finthakket bladselleri
1-2 grofthakkede gulerødder
1 finthakket løg
en god sjat balsamico
lidt olivenolie
Maldon Sea Salt
laurbærblade.
Sådan laver du flæskestegen:
Knus en god håndfuld fennikelfrø i en morter med 5-7 fed hvidløg og frisk rosmarin (mængde efter behag). Når du har en god lind blanding, blandes den op med Maldon Sea Salt.
Skær 1-2 cm ned i flæskestegens revner og smør blandingen godt ned i kødet. Lad kødet marinere i balsamicoen, olien og nogle laurbærblade i et par timer i et fad og salt flæskestegen/sværen godt.
Giv flæskestegen godt og vel en til halvanden time (spørg slagteren) i ovnen ved 200 grader på rist over et fad med bladselleri, gulerødder, løg, lidt balsamico og 50 ml vand. Husk at holde øje med stegen og brug evt. et stegetermometer. Sværen kan evt. grilles til sidst. Brug noget af saften i fadet til sovs.
Rødkålssalat m. valnødder, grapefrugt og tyttebærkompot
1/2 fint snittet lille rødkålshoved
2-3 håndfulde valnødder
1 grapefrugt i gode stykker
2-3 spsk tyttebærkompot eller tyttebærmarmelade
citroneddike
lidt olivenolie.
Bland ingredienserne. Smag til med salt og peber.
Hvidkål med fersken/ingefær relish, bladselleri og æble
fintsnittet hvidkål
fersken/ingefær relish fra Aamanns
bladselleri
æble i små tern
eddike
olivenolie.
Chok-kog den mængde hvidkål, du skal bruge ved at lage det koge ca. 30 sekunder i bulderkogende letsaltet vand. Afkøl og bland derefter med de øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber.
Risengrød med finhakkede mandler og kanelsukker
3 liter sødmælk
400 gram risengrød
smør
mandler
kanel
sukker.
Lav risengrøden efter anvisningerne på pakken. Server med finthakkede mandler, kanelsukker og en god klat smør. Drik iskold hvidtøl til.
Sildemad
orange-marineret sild eller anden marineret sild
æble i skiver, gerne af sorten rød rubinella
rødløg skåret i ringe
cremefraiche 38%
dild
små friskkogte kartofler
rugbrød
smør.
Byg maden, som du har lyst!