Opskrift på flæskesteg

Flæskesteg

Vi kalder vores juletradition for juleaften med et twist, for flæskestegen er jo en meget klassisk juleret, men så twister vi tilbehøret fra år til år, så det ikke er det samme hvert år, forklarer Nikolaj Koppel.

I det koppelske køkken er det dog oftest hans kone, Sille, der står for stegen og risengrøden, mens Nikolaj selv har ansvaret for de øvrige retter.

– Tilbehøret er helt klart Nikolajs domæne, forklarer Sille.

– Han er ret god til det med salater, fordi han er så kreativ og opfindsom, og han kan godt lide at prøve nye varianter af rødkålen – til min mors store fortrydelse… Hun synes også altid, at sovsen mangler kulør. Men selv om hun altså sidder og kigger efter den varme rødkål hvert år, tror jeg alligevel, min mor bliver glad, når hun smager på det, Nikolaj har fundet på.

Lidt, men godt

Familien Koppel, der også tæller Simon på 11 år og Emilie på seks år, elsker god kvalitet og mad, der smager af noget – selvfølgelig også til jul.

– Vi kan godt lide, at maden er enkel, men god – at den er lavet af gode råvarer, især flæskestegen, fortæller Sille.

– Derfor køber min mor som regel en stor økologisk steg fra en gård, og så køber vi mange af de andre madvarer i Irma.

Flæskesteg med hvidløg, fennikelfrø og rosmarin

en god flæskesteg – ca. 400-500 gram pr. mand

fennikelfrø

frisk rosmarin

5-7 hvidløg

finthakket bladselleri

1-2 grofthakkede gulerødder

1 finthakket løg

en god sjat balsamico

lidt olivenolie

Maldon Sea Salt

laurbærblade.

Sådan laver du flæskestegen:

Knus en god håndfuld fennikelfrø i en morter med 5-7 fed hvidløg og frisk rosmarin (mængde efter behag). Når du har en god lind blanding, blandes den op med Maldon Sea Salt.

Skær 1-2 cm ned i flæskestegens revner og smør blandingen godt ned i kødet. Lad kødet marinere i balsamicoen, olien og nogle laurbærblade i et par timer i et fad og salt flæskestegen/sværen godt.

Giv flæskestegen godt og vel en til halvanden time (spørg slagteren) i ovnen ved 200 grader på rist over et fad med bladselleri, gulerødder, løg, lidt balsamico og 50 ml vand. Husk at holde øje med stegen og brug evt. et stegetermometer. Sværen kan evt. grilles til sidst. Brug noget af saften i fadet til sovs.



Rødkålssalat m. valnødder, grapefrugt og tyttebærkompot

1/2 fint snittet lille rødkålshoved

2-3 håndfulde valnødder

1 grapefrugt i gode stykker

2-3 spsk tyttebærkompot eller tyttebærmarmelade

citroneddike

lidt olivenolie.

Bland ingredienserne. Smag til med salt og peber.

Hvidkål med fersken/ingefær relish, bladselleri og æble

fintsnittet hvidkål

fersken/ingefær relish fra Aamanns

bladselleri

æble i små tern

eddike

olivenolie.

Chok-kog den mængde hvidkål, du skal bruge ved at lage det koge ca. 30 sekunder i bulderkogende letsaltet vand. Afkøl og bland derefter med de øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber.

Risengrød med finhakkede mandler og kanelsukker

3 liter sødmælk

400 gram risengrød

smør

mandler

kanel

sukker.

Lav risengrøden efter anvisningerne på pakken. Server med finthakkede mandler, kanelsukker og en god klat smør. Drik iskold hvidtøl til.

Sildemad

orange-marineret sild eller anden marineret sild

æble i skiver, gerne af sorten rød rubinella

rødløg skåret i ringe

cremefraiche 38%

dild

små friskkogte kartofler

rugbrød

smør.

Julen handler om hygge,

tid til hinanden – og mad i lange baner! Vores juletradition tager dig med hjem til et kendt par, der fortæller om deres juletraditioner og hvilken mad, de holder af at lave til jul.

Navn: Nikolaj Koppel (40) og Sille Kroyer Koppel (39).

Job: Han er musikchef i Tivoli og har desuden været dommer i DR’s Talent 09. Hun er grafisk designer. Sammen har de børnene Simon (11) og Emilie (7).

Byg maden, som du har lyst!