Sprøde tærter med chokolade-ganache og bær og orange espresso-martini
19
Ingredienser
- mørdej
- 120 g hvedemel
- 2½ spsk flormelis
- 80 g koldt smør
- 1 æggeblomme
- iskoldt vand
- Bær og kandiseret appelsin til pynt
- Chokolade-ganache
- 1½ dl piskefløde
- 100 mørk chokolade af god kvalitet
- 1 knsp salt
- Orange Espresso Martini
- 1 shot espresso
- 4 cl. vodka
- 2 cl. kaffe likør (Kalhua)
- 2 cl. sukkersirup*
- 1 cl. cointreau
Sådan gør du
- Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det ud i dejen. Saml dejen med æggeblommen og lidt vand – start med 1 spsk ad gangen. Ælt dejen hurtigt sammen, pak den ind i plastfolie og lad den sætte sig i køleskabet i mindst 30 min.
- Rul dejen ud så tyndt, som du kan på et bord drysset med flormelis. Brug en udstikker til at skære cirkler ud, som passer til små tærteforme. Pres dejen ned i formene, prik dejen med en gaffel, og bag dem ved 180 grader i ca. 10 min. Lad tærterne køle af i formen, inden du vipper dem ud med en spids kniv.
- Varm fløden op til kogepunktet. Bræk chokoladen i små stykker. Når fløden koger, tages den af varmen, og chokoladen kommes deri sammen med salt. Lad det stå uden at røre i det i 1 minut, og rør så chokoladen ud i fløden, til du har en ensartet, glat masse. Kom massen i en sprøjtepose eller plasticpose, som du skærer et lille hul i hjørnet af, og sprøjt massen i formene.
- Kom tærterne på køl, indtil de skal spises, så ganachen kan sætte sig og blive fast. Pynt med bær og evt. kandiseret appelsin.
- Chokolade-ganache
- Alle ingredienserne shakes hårdt med isterninger, og sigtes over i et afkølet cocktailglas. Der garneres med tre kaffebønner og en smule appelsinskræl.
- Tip:
- *Sukkersirup: 50 % sukker og 50 % vand, varmes op indtil sukker er opløst, og sættes på køl.