10 myter om vitaminer & mineraler
Kan du få en overdosis af vitaminer? Giver B-vitamin tykt hår? Og kan krom gøre det af med sukkertrangen? Diætist Anne Louise Knudsen giver dig svar.
MYTE: Kosttilskud nytter ikke
FUP! Kroppen optager vitaminer og mineraler lige så godt fra en tablet som fra kosten. Men dæk primært dit behov gennem kosten, det sikrer, at du også får en masse andre ting, som kroppen har brug for, f.eks. kostfibre. Nøjes du med en pille, risikerer du, at din kost bliver for ensidig. Desuden undgår du overdosering, hvis du dækker dit vitamin- og mineralbehov gennem kosten.
Tip! A-, D-, E- og K-vitamin har brug for fedt for at blive optaget. Spis dem efter dit største måltid.
MYTE: Du kan spise dig fri for kræft
FUP! Myten om, at antioxidanter kan beskytte kroppen mod kræft har floreret i mange år, men flere undersøgelser modbeviser den, og der er ligefrem fundet forhøjet dødelighed hos mennesker, der tager et tilskud af antioxidanter som A- og Evitamin. Årsagen er en toksisk virkning, der fremmer aldringsprocessen og giver øget risiko for åreforkalkninger og cancer. Der forskes stadig meget i emnet, men på nuværende tidspunkt er der tilpas mange undersøgelser, der peger i samme retning, nemlig at antioxidanter har den modsatte effekt af, hvad mange tror. Der skal dog indtages op til 100 gange mere end den anbefalede dosis A- og E-vitamin, før du får en overdosis. Uanset bør man ikke spise det i koncentrerede mængder. Gennem kosten får du helt naturligt den mængde A- og Evitamin, som kroppen har behov for.
Tip! Du får nok A-vitamin til en hel dag, hvis du f.eks. spiser 100 gram gulerod. Dit daglige Evitaminbehov kan bl.a. dækkes ved at spise 33 gram mandler.
MYTE: Jo flere kosttilskud, jo bedre
FUP! For at få den mængde vitaminer og mineraler, som
kroppen har brug for, skal du spise varieret. Har du ikke en særlig grund til at spise tilskud, f.eks. under sygdom, skal du ikke tage ekstra vitaminer. Undersøgelser viser, at specielt et for højt indtag af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K, kan forårsage skader på kroppen og i værste fald slagtilfælde. Spiser du ikke nok grønt eller varieret nok, kan et tilskud i form af en multivitamin-mineraltablet være en god ide.
Tip! Er du i tvivl om, hvorvidt du får nok vitaminer gennem kosten, kan din læge tage en blodprøve, der påviser, om du lider af vitaminmangel.
MYTE: Spis magnesium mod menstruationssmerter
HVERKEN FUP ELLER FAKTA! Nogle studier tyder på, at magnesium kan tage toppen af smerten, men det er ikke et mirakelmiddel. Fysisk aktivitet virker mindst lige så godt − hvis ikke bedre.
Tip! Spis dig smertefri. Magnesium findes bl.a. i korn, frugt og grønt, kaffe, mælk og ost.
MYTE: B-vitamin styrker hår og negle
FAKTA! B2-vitamin er vigtigt for hud, hår og negles sundhed. Vi får primært B2-vitamin fra mælk, ost, kød og kornprodukter. Spiser du ensidigt, eller har du været på kur, kan du komme i underskud. Symptomerne er træthed, sår ved mundvigene og i ansigtet og misfarvning af bl.a. læber. Døjer du blot med flækkede negle og tyndt hår, kan du også roligt tage et tilskud.
Tip! B2- vitamin er vandopløseligt, hvilket betyder, at det overskydende udskilles med urinen. Du kan altså ikke få en „overdosis".
MYTE: Vi får færre vitaminer end før
FUP! Der har floreret mange myter om, at det moderne landbrug udpiner jorden og dermed vores frugt og grønt. Det er ikke korrekt. Undersøgelser viser, at der ikke er færre vitaminer eller mineraler i frugt og grønsager end tidligere.
Tip! Køb dansk frugt & grønt, så undgår du, at det har været længe på vej og dermed mistet vitaminindhold.
MYTE: C-vitamin er godt mod sygdom
FUP! Der er ingen dokumenteret effekt ved et højt indtag af C-vitamin under sygdom, du kan for eksempel ikke overdosere dig ud af en forkølelse. C-vitamin er vandopløseligt, og hvis du spiser mere, end din krop kan optage, tisser du det nemlig ud. Vil du forebygge sygdom, skal du sørge for, at du året rundt er i god vitaminstatus. Det vil sige, at du spiser varieret og får dækket dit vitaminbehov gennem maden. Ligger du først under dynen, er det
kun tiden, der kan hjælpe dig.
Tip! Det er let at få dækket dit daglige behov for C-vitamin gennem kosten. Spis f.eks. 50 gram grønkål eller en stor appelsin.
MYTE: Krom mindsker din sukkertrang
FUP! Det er ikke videnskabeligt påvist, at krom kan hjælpe dig af med din sukkertrang. Krom sikrer, sammen med insulin, at glukose kan passere fra blodbanen og ind i cellerne som energi. Mangel på krom kan derfor medføre en diabeteslignende tilstand med for højt blodsukker.
Tip! Har du ofte trang til sukker særligt om eftermiddagen, så kast et kritisk blik på din kost. Har du fået mange hurtige kulhydrater — hvidt brød, pasta, ris eller kartofler uden grønsager, protein eller kostfibre? Så kan det være årsagen. Sørg for at få tre hovedmåltider og to-tre mellemmåltider i løbet af dagen. Det er vigtigt, at du får nok kostfibre og protein. På den måde undgår du lavt blodsukker — og dermed lyst til sødt — sidst på eftermiddagen.
MYTE: Alle − men især sportsudøvere − har godt af et kosttilskud
DELVIST FAKTA! Lever du et almindeligt, sundt liv, hvor du spiser efter de ti kostråd og dyrker regelmæssig motion, bliver dit vitaminog mineralbehov dækket gennem kosten. Træner du derimod på eliteplan, stiger behovet for vitaminer i takt med, at du får brug for mere energi. Du bliver derfor kun dækket med vitaminer og mineraler, hvis du spiser den mængde mad, dit aktivitetsniveau kræver. Det er ikke alle, der kan det. Som noget relativt nyt anbefaler man derfor elitesportsfolk at tage et tilskud i form af en daglig vitamin-mineraltablet.
Tip! Billige vitamintabletter er lige så gode som de dyre.
MYTE: Man kan ikke få for meget D-vitamin
FUP! For meget D-vitamin kan være skadeligt for kroppen. Men det kræver, at du over længere tid indtager fem gange den anbefalede dosis. Som kvinde skal du i en periode indtage over 37,5 mg dagligt, hvilket svarer til cirka 21 æg. Det ses sjældent i Danmark. Raske kvinder fra 2-60 år skal have 7,5 mg D-vitamin dagligt. Det svarer til 50 g hellefisk.
Tip! Ud over D-vitamin fra kosten skal kroppen også bruge D-vitamin fra solen. Ophold dig gerne i solen 5-30 min. om ugen i månederne fra maj til september.