vandreruter danmark gåture

Vild med at gå? Her er 4 smukke vandreruter, du fortjener at opleve

Danmark er dejligst, ikke mindst i vandresko. Og selvom vi bor i et lille land, er der masser af vidt forskellige kilometer, som bare venter på at få besøg og blive udforsket. Vi har været i Nordjylland, på Sydfyn, i hovedstaden og omkring skønne Bornholm og fundet fire bud på smukke ture, som du fortjener at opleve.

Rebild bakker i Nordjylland

Landskabet ved Rebild Bakker er kuperet med bakker og skov, hede og kilder og virkelig gode vandremuligheder for dem, der ikke går af vejen for stigninger, som godt kan mærkes i benene.

Rebild Bakker ruten er en knap 11 kilometer god smagsprøve på området og en oplagt rundtur at begive dig ud på, hvis det er dit første besøg på disse kanter. Her er både smukt og fredfyldt, så det er et idyllisk og roligt sted at koble af og oplade batterierne.

Ruten snor sig rundt i det lyngbeklædte landskab og forbi flere kilder. Den kønneste og mest populære af dem er Ravnkilden. Kilden er fredet, men du kan komme over den via de nedlagte trædesten, så du samtidig slipper for at få våde vandresko. Inden du går videre, kan du lige få slukket tørsten i det kølige kildevand.

Op i højden

Ikke så langt herfra fører ruten dig omkring Lars Kjærs hus. Det lille, idylliske hus står stadig indrettet, som da han boede her med sine mange børn og sin hustru, spåkonen Marie, og gik på forbudt jagt om natten for at brødføde dem alle. Det er det eneste hus, der er tilbage i Rebild Bakker.

På sidste del af turen kommer du igennem Troldeskoven med sine særprægede krogede bøge. De er mere end 300 år gamle og blandt Rold Skovs ældste træer.

I samme område kan du tage en afstikker op i det 10 meter høje skovtårn Høje Odde og få et kig ud over landskabet. Selvom tårnet giver sig lidt, når du går op i det, kan du roligt fortsætte. Bevægelserne skyldes blot, at tårnet er konstrueret med en stormsikring, som giver det mulighed for at bevæge sig med vinden.

rebild2.jpg

For alle vandrere

Synes du, at de knap 11 kilometer er lige i overkanten, kan du dele ruten over ved forbindelsesvejen ved Kovads Bæk. Den giver dig en mulighed for at nøjes med enten 3,6 eller 8 kilometer. Men har du benene og lungerne til det, så snyd ikke dig selv for den fulde rute.

Rebild Bakker ruten er certificeret og rigtig fint afmærket med pile, så du kan nemt finde rundt, også selvom du ikke er erfaren vandrer eller er mindre begejstret for kortlæsning.

rebild3.jpg

Fakta

Længde: 10,8 kilometer

Udgangspunkt: RebildPorten, Rebildvej 25A, 9520 Skørping

Tidsforbrug: Omkring 3,5 til 4,5 timer (ca. 3 timer eller halvanden time for de kortere varianter)

Sværhedsgrad: Afstanden er overkommelig, men terrænet kræver, at du er vant til at vandre og har det ok med stigninger.

Faciliteter: Ved RebildPorten er der forskellige faciliteter, blandt andet information og toiletter. På ruten passerer du udsigtspunkter, bænke og bålpladser.

Alternativ: Ruten kan deles i to separate ture på 8 og 3,6 kilometer.

Besøg i nærheden: Koldkrigsbunkeren REGAN Vest. En rundvisning er på ca. 2 kilometer, og dertil kommer et par stykker mere på egen hånd. Rundvisningen i selve bunkeren kræver en forhåndsbooking.

Læs mere: Rebildporten.dk

Øhavsstien på Sydfyn

Øhavsstien på det sydlige Fyn og øer strækker sig samlet over hele 220 kilometer. Den del, der går fra Svendborg over Tåsinge til Langeland er på 26-27 flotte kilometer, mange langs kysten og over broer hen over øhavet.

Du begynder din vandretur ved Svendborgsundbroen. Den er 1200 meter lang og har en gennemsejlingshøjde på 33 meter. På dage med fint og klart vejr har du fantastisk udsyn til både Svendborg, Tåsinge og til skibstrafikken i Svendborg Sund.

imagedz3i.png

På Tåsinge kommer du til den lille Vindeby, hvor den gamle færgehavn i dag benyttes af lystbåde. Turen går helt til Tåsinges nordlige spids Skansen, som har en meget varieret natur med eng, krat, skrænter, træer og strand. Fra området her skal du også huske at kigge tilbage mod Fyn og nyde synet af Svendborg, Svendborg havn og sundet.

Historiske skove

Din rute går igennem Bregninge Skov til den lille skipperby Troense. Herfra kan du se naboøen Thurø og betragte både Thurø By, Thurø Bund og Grasten.

Troense var i tidernes morgen kendt for både skibsbygning og frugtavl. Frugttræerne fylder stadig, og byen prydes også af fine bindingsværkshuse, der kan dateres langt tilbage.

sydfyn1.jpg

Valdemars Slot er dog den nok allermest kendte bygning på disse kanter. Du passerer slottet, lige inden du kommer til den 500 år gamle og fredede Ambrosius Eg – opkaldt efter digteren Ambrosius Stub – og Nørreskoven.

Det var i den i dag fredelige Nørreskoven, at Elvira Madigan og Sixten Sparre sidst i 1800-tallet valgte at afslutte deres dage og dramatiske kærlighedshistorie. Den får du fortalt på det lokale Tåsinge Museum, og parret ligger begravet på Landet Kirkegård, lige uden for Lundby.

sydfyn3.jpg

Masser af fugle

Øhavsstien følger landevejen videre sydpå langs Lunkebugtens kyst. I Lunkeris Skov og Tvede Skov er der mulighed for at kigge nærmere på flere gravhøje og en oversvømmet boplads fra stenalderen, inden du bevæger dig videre over den 1400 meter lange dæmning til Siø.

Siø er en af øhavets mest fuglerige øer, og i forår og sommer er adgangen derfor begrænset. Du kan dog passere på hovedvejen og stadig få et fint kig over den lille inddæmmede ø, der tidligere blev brugt til landbrug.

Din allersidste etape går over endnu en bro, Langelandsbroen. Den er små 800 meter lang og har en gennemsejlingshøjde på 26 metre. Du kommer altså godt op i højden og kan få et fint kig over Rudkøbings havneområde, inden du når helt frem til den langelandske købstad.

sydfyn4.jpg

Fakta

Længde: Strækningen fra Svendborg til Rudkøbing er på cirka 27 kilometer. Øhavsstien er samlet 220 kilometer lang.

Udgangspunkt: Svendborgsundbroen på Svendborgsiden.

Tidsforbrug: Regn med 6-8 timer, hvis du skal holde pauser og kigge nærmere på noget af det, du passerer undervejs. Dertil eventuel rutebilskørsel retur til udgangspunktet.

Sværhedsgrad: Ruten er enkel uden kæmpestore fysiske udfordringer – udover længde og de mange timer på farten. Den kan tages i præcis det tempo, du ønsker. Undervejs er der masser af muligheder og anledninger til at holde hvilepauser.

Faciliteter: Du passerer mange steder med borde, bænke og muligheder for proviantering.

Alternativ: Del ruten op i to, så du holder pause – eventuelt overnatter – omkring Lundby. Du kan også forlænge turen ved at tage færgen til Ærø og vandre videre ad de ruter, der løber herovre.

Besøg i nærheden: Rudkøbing Badeanstalt ved Rudkøbing havn og færgeleje. Badeanstalten har finde faciliteter og er åben året rundt.

Læs mere: Ohavsstien.dk

Amarminoen i hovedstaden

I udkanten af hovedstaden snor Amarminoen sig rundt ved Naturpark Amager. Selvom du er ganske tæt på storbyen og både kan se og høre den undervejs på turen, er landskabet, du bevæger dig rundt i, vældig naturskønt og fuldt af dyreliv.

Fra udgangspunktet i DR Byen krydser du ind over Amager Fælled, hvor du passerer den fotogene Grønjordssøen og de Tre Høje, som giver dig et fantastisk udsyn over byen og området, hvis du tager turen til toppen. Du går langs et par af områdets haveforeninger, indtil ruten fører dig ud langs havnefronten ved Kalvebod Brygge.

imagejoak.png

Her går du tæt på bebyggelse og byliv frem til broen ved Skrædderholmen, hvor du drejer ind over Kalvebod Fælles inddæmmede areal, flade landskab og åbne vidder.

Er du fugleinteresseret, er et af de særligt spændende steder på turen sikkert området ved Villahøj, hvor der alt eftertidspunkt er mulighed for at se andefugle, vadefugle, brushøns og med held også en rovfugl eller to.

Snup et shelter

Naturen forkæler dig også, når du inden længe når frem til Pinseskoven med de mange selvsåede birketræer. Frøene til de høje, flotte træer, som giver Fælledens sydøstlige del et helt særligt udtryk, er svenske og har selv fundet vej fra den anden side af Øresund.

Det er desuden her i området, at du kan finde lejrpladser og shelters, hvor du kan forlænge turen og oplevelsen med en overnatning (nogle skal forhåndsbookes).

amager2.jpg

Køl fødderne af

Sidste del af Amarminoen går omkring Kongelunden med Kongelundsfortet og langs Øresunds kyst og Strandengene til Dragør Fort.

Du passerer Sydstranden, hvor du kan tage en dukkert, hvis du trænger til at få kølet hele kroppen eller bare fødderne oven på de efterhånden mange kilometer.

Og når du kommer helt frem, er der god mulighed for at finde et spisested, hvor du kan slappe af og fordøje turens mange indtryk.

Fakta

Længde: 27 kilometer

Udgangspunkt: DR Byen (metrostationen/ rundkørslen ved Ørestads Boulevard og Grønjordsvej) eller Prins Knuds Dæmning i Dragør.

Tidsforbrug: 6-8 timer.

Sværhedsgrad: Turen er lang og kræver, at du er vant til at gå en del kilometer og timer.

Faciliteter: Toiletter, bålplads, lejrplads eller shelter, fugletårn. Turen er udmærket skiltet.

Alternativ: Der er mulighed for at dele ruten over i to, stadig hver især pænt lange ture, ved at dreje ind mod Naturcenter Amager og Vestamager Metrostation, når du – tæt på Villahøj – kommer til Granatvej. Kløverruterne på Vestamager er også gode alternativer til kortere ruter i samme område. De findes i fire varianter på henholdsvis 2,5, 5, 7,5 og 14 kilometer. De begynder alle ved Naturcenter Amager.

Besøg i nærheden: Dragørs gamle bykerne med de charmerende gule huse, brosten og stokroser.

Læs mere: Naturparkamager.dk

Hammerknuden rundt på Bornholm

Hammerknuden på det nordlige Bornholms er en klassiker. Med god grund. Den har storslåede udsigter og tager dig med rundt i et helt særligt stykke landskab, som ikke findes lige andre steder i landet.

Ruten følger kysten meget af vejen. Fra Sandvig går du ad en mindre, asfalteret vej til Bornholms nordlige spids. Her ligger Hammerodde Fyr, der blev bygget tilbage i 1895 for at øge sikkerheden i tåge, hvor Hammer Fyr ikke altid var synlig nok. Hammerodde Fyr bruges stadig, så du kan kun betragte det udefra.

image6ak53.png

Du fortsætter langs havet til de mere end 700 år gamle ruiner af Salomons Kapel. Denne del af stien er de fleste steder smallere, klippefuldt og mere kuperet. Den belønner dig dog hele vejen med flot udsigt, særligt ned over Hammerhavn, lige inden du drejer ind mod Opalsøen.

Har du mod på det, kan du lave en lille afstikker fra ruten her og gå de få hundrede meter ned til havnen, inden du fortsætter turen ind over hammerknuden. Det er et dejligt sted til en velfortjent madpakkepause.

bornholm2.jpg

Svævebane over søen

Sidste del af rundturen omkring Hammeren fører dig ind til Opalsøen. Ruten er stejl her, og du skal være lidt mere opmærksom på skiltningen.

Opalsøen er et gammelt granitbrud, som i dag er en badesø – dog kun egnet til dem, der kan svømme, da den er dyb overalt og omkranset af klipper. Når du passerer søen oppe i højderne, er den utrolig flot og spejlblank.

De mere eventyrlystne kan om sommeren prøve en svævebane på 290 meter hen over – og ned i – søen.

bornholm3.jpg

Græssende får

Ruten tilbage til Sandvig går langs Hammersø, Bornholms største sø og Danmarks eneste bjergsø. Hammersø er 650 meter lang og 150 meter bred.

Udover fugle, det enestående landskab og storslåede udsigter, kan du også opleve lokale firbenede beboere. Både får og geder græsser i området og bevæger sig gerne rundt på stierne og nyder freden og roen sammen med dig og andre gæster.

Fakta

Længde: 7 kilometer Udgangspunkt: Turen kan begynde, hvor på ruten det passer dig, men kommer du i bil, er parkeringspladsen ved Sandvig strand et nemt og praktisk sted at vælge og et rart sted at afslutte.

Tidsforbrug: 2-3 timer hvis du skal have tid til at nyde udsigterne og hvile lidt undervejs.

Sværhedsgrad: Turen er overkommelig i distance, men kræver en vis form af dig, da terrænet er klippefuldt, kuperet og en del af ruten ujævn.

Faciliteter: Der er toiletter ved parkeringspladsen i Sandvig, og når du kommer til Opalsøen. Her finder du også borde og bænke.

Alternativ: Hammersøen rundt – en lidt kortere tur end ruten rundt om Hammerknuden.

Besøg i nærheden: Hvis du ikke allerede har været forbi, er Hammershus og besøgscenteret, som fortæller borgruinens historie, et must.

Læs mere: Bornholm.info

Apps og links til vandreturen

Find endnu mere inspiration til dine vandreture rundt i landet på Vandreruter.dk.

Her er ruterne opdelt i blandt andet landsdel, længde og type, så det er nemt at finde det helt rigtige match til dit vandrebehov og humør.

Går du ikke af vejen for stigninger på din vej, så besøg også Bestigbjerge.dk. Her er en udførlig oversigt og beskrivelse af danske ”bjerge”. Bliver du grebet af netop det, kan du registrere dine ”bjergbestigninger” på siden.

Appen Shelter guider dig til shelters, teltpladser og overnatningssteder, hvor I kan pitstoppe natten over, hvis I er på vandreture over flere dage. Du kan også benytte hjemmesiden Udinaturen.dk.

Til børn og barnlige sjæle tilbyder appen Natureventyr spændende fortællinger, I kan dykke ned i på jeres vandreture, så alle er godt underholdt hele vejen. I kan for eksempel tage på eventyr med ”Ninjaen og den magiske park” i Søndermarken på Frederiksberg og med ”Professor Kvarts og Tidstyven” i Universitetsparken i Århus.

Fortsæt vandreruten her

Hærvejen

Hærvejen løber igennem Jylland og består af mere end femhundrede kilometers vandremuligheder med skiftende natur og landskab og mulighed for at se historiske vartegn. Detaljeret info og kort findes i appen ”Haervejen”.

Haervej.dk

Gendarmstien

Smuk historisk kystrute i det sydlige Sønderjylland. Gendarmstien består af fem dagsetaper, som tilsammen strækker sig over 84 km. Den løber fra Padborg ved den dansk/tyske grænse omkring Gråsten, Dybbøl og Sønderborg til Als.

Gendarmsti.dk

Camønoen

175 km vandrerute som blandt andet fører dig omkring den fascinerende Møns Klint. Ruten består af 10 etaper af forskellig længde.

Museerne.dk/camonoen

Kyststien på Bornholm

Vil du opleve meget mere Bornholm, kan du begive dig ud på de 120 kilometer kyststi, der går rundt om hele den skønne klippeø. Du kommer ud på en lille del af den, når du går Hammerknuden rundt. Kyststien fører dig omkring mange af Bornholms små byer, havne, røgerier, strande og kendte klippeformationer.

Bornholm.info