Louise Bruun om 5:2-kuren: “Du får et bedre helbred af at faste”
Spis kun 500 kalorier to dage om ugen, og som du plejer de resterende fem dage. Så vil du sove bedre, få mere energi og tabe dig, siger Louise Bruun, der står bag to bøger om kuren og bruger den i sit arbejde som ernæringsterapeut. Her er alt du skal vide om 5:2-kuren.
Hvad er formålet med 5:2-kuren?
“Det vigtigste formål med kuren er i mine øjne at opnå nogle helbredsmæssige fordele. De fleste mennesker døjer med udfordringer som nedsat energi, dårlig søvn eller hormonel ubalance, og efter kort tid med 5:2-kuren vil folk mærke, at kuren afhjælper de udfordringer og giver en lethed i kroppen. De af mine klienter, som er på 5:2, oplever stort set altid et vægttab, og mange taber sig mange kilo ret hurtigt, men vægttab er ikke hovedformålet med kuren. Endelig synes jeg også, at kuren har et vigtigt budskab om mådehold – den kan hjælpe folk til at lære at styre sig og ikke bare fylde på med mad hele tiden, for det er slet ikke nødvendigt.”
Hvad giver det kroppen at faste i perioder, som du gør på 5:2-kuren?
“Mange mennesker spiser mange måltider i løbet af dagen – det er måske nogle nødder her, en gulerod der, en bolle, noget slik og så videre. Fordøjelsen har stor indflydelse på din sundhed, og hvis du spiser rigtig mange gange i løbet af en dag, så ligger der hele tiden noget i maven, som den skal arbejde med – som regel mere, end der er brug for – og så er der ikke mavesyre nok. Faste er en måde at give maven ro til at fordøje det, du spiser.”
Og hvad sker der så?
“Det er helt vildt, hvad der sker, når folk spiser mindre: De kommer mere på toilettet, får mere energi, sover bedre og får genoprettet deres hormonelle balance, hvilket for kvinder for eksempel kan betyde færre problemer med PMS.
Folk får også en øget kropsbevidsthed og bliver opmærksomme på, hvorfor og hvordan de spiser – om de er rigtig sultne, eller om det bare er for at fylde i hovedet. Jeg ser også mange med gigt, som mærker en stor forskel, fordi 5:2-kuren nedsætter inflammation i kroppen, og det giver færre ledsmerter. Det er, som om kroppen bliver mere stærk, når du udsætter den for den lille portion stress, det er ikke at få mad.”
I kuren er der to ugentlige fastedage, hvor du som kvinde får 500 kalorier. Hvad er fordelen ved det?
“Det gør det nemmere og mere overskueligt for folk at følge. Hvis jeg bad mine klienter om at faste fuldt, ville der ikke være mange, som sagde ja, men når jeg præsenterer to fastedage om ugen, hvor de godt må få lidt mad, er der mange, som er på. Og når du får så lidt mad, som 500 kalorier er, er det næsten ligesom at faste.”
LÆS OGSÅ: 5:2-kuren: Eksperterne guider dig gennem fordele og ulemper
Kan du ikke let komme til at gå amok i usunde sager på de dage, hvor du må spise, hvad du vil?
“I princippet er intet ulovligt på de dage, hvor du må spise normalt, men det der sker, når du faster, er, at du får en øget kropsbevidsthed og bliver mere opmærksom på, hvad kroppen fortæller dig. Du opdager måske, at du slet ikke er ekstra sulten efter en fastedag. De fleste mennesker opdager, at de faktisk har mere lyst til mad end til slik. Der sker ikke noget ved, at du spiser noget sødt på de dage, hvor du ikke faster, men jeg tror, at når du vælger at gå på sådan en kur, er det, fordi du generelt gerne vil leve sundt, og det vil den øgede kropsbevidsthed også hjælpe dig til.”
Louise Bruun er uddannet ernæringsterapeut fra Center for Ernæring og Terapi (CET), yogalærer og forfatter til en række bøger, heriblandt to om 5:2-kuren.
LÆS OGSÅ: Diet dos & don'ts: 9 grunde til, at du ikke taber dig