9 ting, du skal vide, hvis du gerne vil være gravid
Der er gode nyheder. Langt de fleste af os har ingen problemer med at blive gravide, når vi gerne vil være det.
Faktisk er der mellem 75 og 80 procents sandsynlighed for, at du bliver gravid inden for et år, hvis du altså gør en indsats for at blive det – og derudover er i den fertile alder. Men variationen er alligevel stor: Nogle bliver gravide med det samme, andre må vente flere år, og så er der også dem, for hvem det aldrig lykkedes. Hvorfor det er sådan, kan være svært at finde ud af...
– Der er mange faktorer, der spiller en rolle for kvinders fertilitet, og de hænger jo sammen. Så man kan ikke sige, at hvis du bare spiser noget bestemt eller træner på en bestemt måde, løser det alle problemer. Det er din krop i samspil med hele din livsstil, der spiller en rolle, når det kommer til fertilitet, siger seniorforsker, ph.d. Ellen Margrethe Mikkelsen, der sammen med et team fra Aarhus Universitetshospital står bag den fortløbende undersøgelse, Snartforældre.dk, der har til mål at kortlægge, hvilke livsstilsfaktorer, der spiller en rolle, når det kommer til kvinder og deres fertilitet. Her fortæller hun og fertilitetslæge Jørgen Grinsted fra Fertilitetsklinikken Trianglen om ni ting, der har betydning for din fertilitet.
1. Din alder er afgørende
For nylig kom det frem, at alderen måske alligevel ikke spiller så stor en rolle for kvinders fertilitet, som man har troet, men ifølge seniorforsker Ellen Margrethe Mikkelsen er det dog lidt af en overfortolkning af forskningsresultaterne, der stammer fra undersøgelsen SnartForældre.dk fra Aarhus Universitetshospital. – Det, resultaterne viste, var, at der er en stor andel af kvinder mellem 35 og 40 år, som blev gravide. Men det er ikke det samme som at sige, at man bare kan vente med få børn, for der er ingen tvivl om, at alder er den største risikofaktor, når det kommer til ikke at kunne blive gravid, siger hun og fortæller, at et par på 40 år skal bruge ca. dobbelt så lang tid på at blive gravide, som hvis de var 30 år. Og at kvinder mellem 35 og 40 år havde 23 procent mindre sandsynlighed for at blive gravide per cyklus sammenlignet med kvinder mellem 20 og 24 år. Fertilitetslæge Jørgen Grinsted ser også alder som den mest afgørende faktor for fertiliteten.
– Ligegyldigt hvordan man vender og drejer den, så falder fertiliteten fra du er 34 år. Fra du er 37 falder den endnu mere, fra du er 40 falder den endnu mere, og fra du er 43 år falder den katastrofalt, siger han og fortæller, at det, der sker i kroppen, er, at æggene bliver for gamle, og kvaliteten derfor bliver forringet. – Man kan f.eks. se, at en ung kvinde i modsætning til en ældre godt kan blive gravid med en mand med dårlig sædkvalitet, fordi ægget er i stand til at reparere både de fejl, der er på ægget selv, men også på sædcellen, men når kvinden og dermed ægget bliver ældre, har ægget ikke længere overskud til det, siger Jørgen Grinsted.
2. Du kan nedsætte din fertilitet med motion
Motion er godt, men for meget af det gode kan blive dårligt. Og dog… Når det gælder motion har undersøgelsen fra Aarhus Universitetshospital vist, at normalvægtige kvinder har mindre chance for at blive gravide per cyklus, hvis de dyrker mere end fem timers hård motion (som aerobic eller langdistanceløb) om ugen, mens overvægtige får forbedret deres fertilitet, hvis de gør det samme. Moderat motion som rask gang og cykling i almindeligt tempo var gavnligt for fertiliteten for alle uanset vægt.
3. Find den gyldne middelvægt
Når det kommer til fertilitet og vægt, så gælder det om at finde den gyldne middelvej, for hverken overvægt eller undervægt gavner evnen til at blive gravid. – Overvægt spiller en overordentlig stor rolle for hormonsystemet og dermed funktionen af æggestokkene, forklarer Jørgen Grinsted og fortæller, at også undervægtige risikerer at mindske deres chancer for at blive gravide.
– Man ser f.eks., at kvinder med anoreksi ødelægger deres æggestokke, mens undervægt gennem en kortere periode ikke ser udtil at spille en rolle for fertiliteten på længere sigt, siger han.
Noget tyder dog alligevel på, at en stabil vægt spiller en rolle for fertiliteten. Ud fra resultaterne i undersøgelsen SnartForældre.dk har man nemlig kunnet se, at kvinder, der har taget mere end 15 kilo på, siden de var 17 år – uanset hvad vægten viste dengang, har sværere ved at blive gravide end kvinder, der har haft samme vægt, siden de var 17.
LÆS OGSÅ: 5 sætninger du ikke skal sige til ungerne
4. Spis dig fertil
Nej, du kan naturligvis ikke spise dig gravid, men kosten kan alligevel have stor betydning for, om du kan blive gravid eller ej. Det gælder i hvert fald for de 5-10 procent af danske kvinder, som lider af PCOS – en hormonforstyrrelse, hvor man danner for mange follikler i æggestokkene, og som bl.a. medfører uregelmæssige blødninger og problemer med fertiliteten.
– PCOS er meget afhængigt af insulinniveauet i kroppen, der igen er afhængigt af, hvor meget sukker du spiser. Så hvis du spiser en kost med mange hurtige sukkerstoffer, kan det give problemer med fertiliteten, siger Jørgen Grinsted.
Men hvordan ved du så, om du er i risiko for at få PCOS?
– Det kan du kun finde ud af ved at blive scannet hos en gynækolog, men hvis der er type 2-diabetes i din nærmeste familie, eller du har meget fedt på maven, er det sandsynligt, at du skal tænke over kosten, siger han, hvilket vil sige, at du skal holde dig fra sukker og andre hurtige kulhydrater som hvidt brød, hvide ris og hvid pasta. Når det kommer til kosttilskud og vitaminer, mener Jørgen Grinsted, at det muligvis kan være en god ide at spise D-vitamin, hvis du gerne vil være gravid.
– Vi måler alle vores patienters D-vitaminniveau, for der er mange, der har et for lavt niveau, og hvis du mangler vitaminet, er du jo i dårligere form, og når du er i dårlig form, siger biologien jo, at du ikke skal have børn. Dermed kan det påvirke din fertilitet. Det har også været fremme, at zink og selen har indflydelse på vores fertilitet, men ifølge Jørgen Grinsted er der ingen undersøgelser, der har vist, at det øger fertiliteten at spise dem. Han råder derimod alle sine patienter til at spise ”balanceret”.
– Hvis du vil gøre noget for dig selv og din fertilitet, skal du spise sundt og varieret, siger han. Ellen Margrethe Mikkelsen fortæller, at den forskning, der findes, når det kommer til kostens betydning for raske kvinders fertilitet, er meget begrænset.
– Man ved faktisk ikke så meget om det. Der er nogle amerikanske studier, der viser, at man måske har nemmere ved at blive gravid, hvis man indtager fede mælkeprodukter, men det er noget, der skal undersøges nærmere, siger hun.
5. Sluk tørsten i te, og drop sodavand
Vil du gerne være gravid og står valget mellem en kop te eller en sodavand, så vælg teen. I undersøgelsen fra Aarhus Universitetshospital har man fundet ud af, at kvinder, der drikker te, har lidt nemmere ved at blive gravide, mens sodavand umiddelbart ikke ser ud til at være godt for fertiliteten. Hvorfor, det er sådan, ved man ikke. Derudover er der godt nyt til kaffedrikkerne: Der er nemlig ikke nogen nævneværdig forskel i fertiliteten, hvis man sammenligner kvinder, der drikker mere end tre kopper kaffe (med koffein) om dagen sammenlignet med dem, der ikke drikker kaffe. Men så igen: Alt med måde. Andre eksperter hævder nemlig ifølge sitet Webmd.com, at mere end fem kopper kaffe om dagen skader fertiliteten. Når det kommer til alkohol, kan du tilsyneladende også godt drikke lidt, men ikke for meget. Svenske forskere har fundet ud af, at kvinder, der drak to genstande om dagen, reducerede deres fertilitet med 60 procent, men ifølge Webmd.com er der ikke noget bevis for at et alkoholforbrug, der er mindre end dette skulle kunne skade fertiliteten.
LÆS OGSÅ: Sådan får du sunde vinterbørn
6. Lad rygningen rejse
Du ved det godt. Du skal ikke ryge. Men hvis du gerne vil være gravid, skal du slet ikke ryge! Ifølge fertilitetslæge Jørgen Grinsted har det vist sig, at sandsynligheden for at blive gravid falder med 30-40 procent, når du ryger.
7. Pas på dit miljø
Tungmetaller, ftalater, organiske opløsningsmidler, flammehæmmere, dioxiner… man kunne blive ved. Listen over ting i vores miljø, der muligvis kan skade vores fertilitet, er alenlang. Hvordan tackler vi det?
– Man skal formentlig mest passe mest på med ftalater, som man finder i f.eks. plastik og teflon. Man ved ikke præcis, hvad det gør, men det ser ud til at skade sædproduktionen, og det kan måske også spille en rolle for kvinders fertilitet, siger Jørgen Grinsted, der råder til at du f.eks. lader være med at pakke din mad ind i plastik, hvis du vil være på den sikre side. Derudover fortæller han, at kvinders fertilitet er mindre påvirkelig end mænds, når det kommer til skadelige stoffer.
– I mændenes testikler sker der hele tiden celledelinger, hvilket gør sædcellerne mere sårbare overfor ydre påvirkninger, mens kvindernes æg ligger klar og er færdige fra fosterstadiet, siger han og fortæller, at det i praksis betyder, at ægget kun er i risiko for at blive påvirket i den enkelte cyklus, hvilket vil sige, at du som kvinde ”bare” skal undlade at omgive dig med skadelige stoffer i den periode, du gerne vil være gravid, hvis det ikke skal skade din fertilitet.
8. P-piller ødelægger ikke din fertilitet
Hører du til dem, der har spist p-piller i en årrække, skal du ikke være bekymret for, om de har skadet din fertilitet. Det gør de nemlig ikke, ifølge undersøgelsen fra Aarhus Universitetshospital. Til gengæld viser undersøgelsen, at fertiliteten som forventet er let nedsat i de første par måneder, efter du har spist p-piller – uanset, om du har taget dem i lang tid eller ej.
9. Ikke stresse over stress
Stress er ikke rart, men om det direkte skader fertiliteten, ved man endnu ikke. – Nogle undersøgelser har peget på, at fertiliteten bliver dårligere, når man er stresset. Formentlig fordi hormonerne forstyrrer ægløsningen, siger Ellen Margrethe Mikkelsen. Jørgen Grinsted mener dog ikke, at du skal stresse alt for meget over sit stressniveau.
– Jeg mener ikke, at der er nogen ordentlig dokumentation for, at stress skulle være skadeligt for fertiliteten. Så det synes jeg ikke, at man skal bekymre sig om. Men selvfølgelig kan man sige, at man skal leve sit liv, så man har det godt, siger han.
LÆS OGSÅ: "Drop den dårlige samvittighed over, at du er online"