B.S. Christiansen: Når vi er glade, så vinder vi
Når vi er glade, så vinder vi også på den lange bane i livet”, siger B.S. Christiansen. Mød Danmarks sejeste teamtræner, coach og jægersoldat, få opskriften på lykke og hør, hvordan hans egen personlige krise gav ham sit livs vigtigste lektie: Vær altid 100 pct. dig selv!
NAVN: Bjarne Slot Christiansen.
ALDER: 61 år.
KARRIERE: Operativ soldat i Jægerkorpset i 28 år og en af NATOs bedst uddannede soldater. Uddannet US-Ranger, elektriker, pilot og dykker. Har firmaet „BS & Co.”, holder kurser, foredrag og virker som teamtræner, coach og rådgiver (bl.a. for FC Midtjylland og tidl. Team Saxo Bank).
TV: Har skabt og medvirket i en lang række tv-programmer, senest programserien „BS & recepten på lykke” i foråret på TV2.
BØGER: „Et liv på kanten” har solgt 300.000 eksemplarer.
PRIVAT: Gift med Karin Slot Christiansen, som er journalist. Sammen har de Robert på 13 og Peter på seks år. B.S. Christiansen er også far til Andrea på 20 år og Leander på 18 år, som går i 3. g og stadig bor hjemme.
SE MERE PÅ: bschristiansen.dk
En kold og frostklar nat mellem jul og nytår lå B.S. Christiansen i en buldermørk skov og kiggede op på stjernehimlen. På liggeunderlag ved siden af ham lå hans tre drenge, Leander på 18, Robert på 13 og Peter på seks år og delte kropsvarme og himmelkig op gennem trækronerne med deres far.
Vi havde tændt bål, og drengene havde en efter en prøvet at gå alene gennem mørket ud til skovkanten. Selv lille Peter, mens jeg selvfølgelig holdt øje med ham i en natkikkert. Så lå vi der og snakkede om universet og var så heldige at se et kæmpe stjerneskud. Han griner ved tanken om sin yngste, der næsten ikke kunne være i sin egen krop, fordi han ikke måtte fortælle, hvad han ønskede:
Heller ikke, hvis det er noget med et dyr, far?
Naiij, heller ikke, hvis det er noget med et dyr!
B.S. Christiansen, 61 år. Hele Danmarks jægersoldat, coach og teamtræner har netop afsluttet sit seneste tv-projekt „BS & recepten på lykke” på TV2, hvor fire unge kvinder i løbet af blot tre måneder trappede ud af antidepressiv medicin og lærte at stå ved sig selv og tage livet på sig. Han vidste, at de kunne. Fordi han efter 40-års arbejde med mennesker ved, at vi formår så utrolig meget mere, end vi tror − når vi først for alvor erkender, at vores liv vitterligt er vores liv. Og der kommer ikke nogen og fikser det for os.
Den kolde vinternat i skoven med sønnerne kunne meget vel være B.S. Christiansens private recept på lykke. Den rummer de vigtigste ingredienser: familien og naturen. At være sammen med de nære, vigtigste mennesker. At kunne mærke sig selv. Og mærke, at der er noget, der er større end en selv. Helt basalt.
Naturen er mit terapirum. Jeg holder utrolig meget af at være i naturen, for her er kontant afregning på det, du gør lige nu. Hvis du ikke tænker dig om og prioriterer rigtigt, ender du meget hurtigt med at være våd, kold, træt og sulten.
Når jeg træner med et team, tager jeg dem tit med ud i naturen, og så siger de: „Vi skal på overlevelsestur med B.S.” Men det handler ikke om overlevelse: Det handler om at være ærlig omkring, hvem du er. Overfor dig selv og andre. Når du er presset derude, så kan det ikke skjules, så viser du dit sande jeg.
Er det vigtigt?
Det allervigtigste! Det er forudsætningen for at få et godt liv. Hvis du ikke ved, hvem du er, hvordan kan du så vide, hvordan du vil leve dit liv? Hvordan skal du kunne tage vare på andre, hvis du ikke tager vare på dig selv? Hvordan skal du kunne vide, hvad der gør dig glad og tilfreds? Lykkelig, endda…
DET ER DIN UDVIKLING
Der er tilsyneladende mangel på lykke og glæde i Danmark. Selv om vi år efter år bon’er ud som verdens lykkeligste folk. 450.000 danskere er på antidepressiv medicin, kaldet lykkepiller. Det tal rystede B.S. Christiansen.
Det både chokerede mig og gjorde mig vildt ked af det, at så mange mennesker har det så svært, at de ser sig nødsaget til at spise såkaldte „lykkepiller”.Jeg tænkte, at der simpelthen må være noget galt i vores samfund og liv − og vores måde at håndtere livets udfordringer på, når så mange finder det nødvendigt at tage antidepressiver bare for at klare hverdagen.
Omkring nytår 2012 skrev jeg et indlæg om det på min Facebookside, som mødte en overvældende respons. Det væltede ind med mails fra folk, der kunne berette om mange års afhængighed af antidepressiv medicin. Hundredvis af mennesker skrev, hvordan de følte sig følelsesmæssigt bedøvet af pillerne. Om mange bivirkninger og manglende evne til at kunne mærke, hvad der havde udløst livskrisen, som førte til depression.
B.S. Christiansen gik til TV2 med en ide til et program, der skulle vise, at der er et alternativ til antidepressiv medicin: nemlig motion og sund kost, men først og fremmest selvindsigt.
For mange mennesker er antidepressiv medicin livsnødvendig. Det anerkender jeg med dyb respekt. Det er fantastisk, at mennesker med svære depressioner, bipolar-lidelse osv. kan få hjælp med den medicin. Men jeg anfægter, at alt for mange får „lykkepiller” på et alt for tyndt grundlag og bliver låst fast i en diagnose og oerrolle, som de ikke formår at komme ud af.
Eva, Camilla, Natalie og Mille, som blev udvalgt til tv-projektet, fortalte mig, hvordan de i flere år ikke har været i stand til at kunne mærke sig selv og deres følelser rigtigt. Jamen, hvordan skal man så komme videre?
Jeg er virkelig stolt af de fire kvinder. De har det så godt i dag, og det har bekræftet mig i, at det nytter at tage konstruktivt fat på de problemer, som vi uundgåeligt møder. Ligesom jeg igen har oplevet, at en bredspektret indsats med kost, motion, terapi og menneskelig udvikling gør underværker.
Og det er ikke nødvendigt at rejse ud i den canadiske vildmark for at komme i kontakt med sig selv, understreger han.
Det er mere spændende for seerne at se bjørne i Canada end en ræv i regnvejr i Rold Skov. Men din udviklingsproces begynder lige dér, hvor du tager beslutningen. Alle kan løbe en tur ud i den friske luft. Hvis du ikke er i løbeform, så start med at gå eller cykle. Alle kan smide chips, slik og sodavand ud og gå til købmanden efter kål og broccoli. Det er ikke raketvidenskab.
Hans egen grundform? Den er god, siger han. Efter 28 år som operativ soldat i Jægerkorpset og mange år på det militære landshold i femkamp, orienteringsløb og faldskærmsspring. Han holder den ved lige med løbeture og daglig bevægelse.
Motion er bare grundlæggende godt. Menneskekroppen er jo skabt til at skulle bevæge sig. Ikke skabt til at sidde bag en computer eller tv-skærm i 10 timer dagligt.Vi har tit fokus på de fysiske fordele, men jeg tror, at vi undervurderer motionens eekt i forhold til mental sundhed. I dag ved vi jo, at det næsten ikke kan lade sig gøre for hjernen at fastholde en negativ følelse, når man laver „krydsbevægelser” som f.eks. ved løb og powerwalk. Motion er nødvendigt for at bevare et godt humør, og det behøver ikke være endnu en ny smart træningsform. Du kan bare lunte, trave, cykle eller tage en tur i svømmehallen.
Men jeg kæmper da også for at leve sundt. Ligesom alle andre. Jeg er overhovedet ikke frelst. Når jeg er ude at holde foredrag, så starter jeg med at sige: „Det her er, hvad jeg forsøger at efterleve og det er også svært for mig”.
NÅR VI ER GLADE, SÅ VINDER VI
B.S. Christiansen har i fire år været tilknyttet fodboldklubben FC Midtjylland som mentaltræner. Det første, han sagde til holdet, var: Når vi er glade, så vinder vi! Det er den filosofi, han lever efter, og som giver mest sundhed på langt sigt, siger han.
Du kan have succes på nok så mange parametre især kvinder kæmper hårdt for at leve op til det men hvis du ikke føler en ægte, indre glæde, men snarere frustration og stress, så er du i fare for at spilde den ene ting, som du aldrig kan få igen, uanset hvor hårdt du kæmper: din tid. Vi har kun det her ene liv.
Mange mennesker tror, at det er ting, der ændrer deres liv: den næste forfremmelse, det nye hus, rejsen, bilen. Det ændrer ingenting. Jo, i det ydre, men ikke indeni. Det er kun dig, der ændrer dit liv, og jeg oplever, at mange er faret vild. De bliver f.eks. i et job eller et ægteskab, hvor de har det dårligt, så går det ud over børnene, helbredet osv. De bliver ved at lede, der hvor de røg af sporet, og bliver mere og mere forvirrede og fortabte.
Du er nødt til at trække dig ud af „kampzonen”, søge tilbage til dig selv og reorganisere. Dvs. starte med at få styr på dig selv: Hvem er du egentlig hvad er rigtigt og vigtigt for dig?
B.S. Christiansen ved det, for han har selv været der. Hans to ældste børn var kun tre og et år, da han og moderen gik hver til sit. „At springe ud af et brændende fly” kalder han det.
HAR DU DET LIV, DU ØNSKER?
I bestselleren „Et liv på kanten” fortæller han ærligt om sin personlige krise og om at være skuet over sig selv som mand og far. Men også om at gøre op med den person, han havde forsøgt at være men ikke er. I to år boede han i sit folkevognsrugbrød, når han ikke var på opgaver med Jægerkorpset. Alt ydre var skrællet væk, der var kun ham ansigt til ansigt med sig selv.
Dér fandt jeg mig selv. Jeg har aldrig siden begået den fejl at forsøge at være en anden, end jeg er. Jeg tager løbende tjek på mig selv hvordan jeg har det, hvad vil jeg, laver jeg det rigtige, er jeg glad? Er jeg i tvivl, søger jeg tilbage til min base, mine få nære venner og min familie og finder mig selv igen.
Det er utrolig vigtigt for mig at være 100 pct. ærlig, for på den måde tager jeg styringen over mit liv. Det betyder, at jeg har overskud til at håndtere det, hvis der sker noget uforudset, fordi jeg netop sørger for ikke at komme i underskud.
Og netop dét er en af udfordringerne i det moderne liv, siger han: Vi kan leve usundt længe, før regningen skal betales. Derfor handler hans vigtigste, sunde råd til kvinder ikke om motion eller fedtprocenter, men om at være ærlig over for dig selv: Har du det liv, du ønsker? Hvis ikke, hvad vil du så gøre ved det?
Efter to år med en tilværelse skrabet helt ind i til benet havde B.S. Christiansen selv fundet svar på de to spørgsmål. Og netop da mødte han Karin, som er journalist. Han faldt for hende ved første møde og omtaler hende med stolthed som sin elskede hustru. I „Et liv på kanten” beskriver han deres forhold sådan: „Der er intet i verden, der føles bedre end at blive fundet ud af. At føle, at et andet menneske kan se alle dine følelser og tanker og elsker dig alligevel. At det er slut med at spille skuespil. At du kan være dig selv i sikker forvisning om, at det er godt nok.”
Dybest set er det også den recept på lykke, som B.S. Christiansen i foråret gav videre til fire unge kvinder med ondt i livet: Vær dig selv. Det er mere end godt nok.
MINE 5 LEVEREGLER
1. Jeg spiser… skyr med mandler og lidt frisk frugt til morgen. Til frokost rugbrød med laks, leverpostej eller makrel. Til aften 50 pct. grønt, 25 pct. magert kød og 25 pct. kulhydrat f.eks. brune ris, grov pasta og kartofler.
2. Jeg træner… fornuftigt og mådeholdent med en løbetur indimellem. Jeg bevæger mig og er fysisk aktiv i hverdagen og har en god grundform efter mine mange år i Jægerkorpset.
3. Jeg slapper af… med en god film og ild i pejsen, når familien er samlet herhjemme. Eller ved at sidde på terrassen i solen og nyde en god kop kae.
4. Jeg undgår… helst alkohol. Jeg drikker højst et glas vin eller en øl og bliver aldrig beruset.
5. Jeg bliver glad… når jeg oplever, at mine børn udvikler sig, modnes, lærer nye ting, tænker kloge tanker og i det hele taget „vokser” som mennesker. De beriger mit liv hver dag.