havregrød

7 gode grunde til at spise havregryn HVER dag

De holder dig mæt, er gode for tarmfloraen og kan være med til at sænke blodtrykket. Blandt mange andre gode ting. Her er syv grunde til at huske havren hver dag.

Rigtig mange spiser havre til morgenmad i form af havregrød eller havregryn med mælk. Og havre – eller Avena sativa på latin – er da også en supersund fødevare, forklarer diætist Emma Lindblom.

Artiklen fortsætter under videoen ...

"Den indeholder sunde varianter af kulhydrater, fedt og protein, som kroppen har brug for for at føle sig godt tilpas. Alle tre er desuden af god kvalitet, hvilket betyder, at de er gode for dig," siger diætist Emma Lindblom, der selv spiser havre næsten hver dag.

"Min morgenmad skifter mellem havregrød med forskellige toppings, køleskabsgrød, havrebaseret granola og havrebrød. Og når jeg går på min yndlingscafé, bestiller jeg gerne en luksusversion af havregrød med mysli, nøddesmør, skummetmælk og kardemomme."

Mere energi

Ud over gode kulhydrater, fedt og protein indeholder havre også værdifulde vitaminer og mineraler samt fytokemikalier, der beskytter cellerne. Derudover også betaglucan, der bl.a. kan bidrage til at forbedre kolesterolniveauet, stabilisere blodsukkerniveauet og styrke immunsystemet.

Emma Lindblom er så begejstret for havre, at hun har skrevet en bog om kornsorten (udgivet i Sverige med titlen "Haja havre", red.), og hun arbejder også med Sveriges nationale atleter og hjælper dem med at spise rigtigt.

"Gæt, hvad jeg anbefaler dem at spise? Ja, det er rigtigt – havre! For ud over alle de sundhedsmæssige fordele er havre fremragende træningsmad, der kan forbedre udholdenhed og ydeevne."

7 grunde til at huske havren hver dag

1. Sænker det dårlige kolesterol

Betaglucan-fibre, der findes i havre, kan sænke det dårlige kolesterol, LDL. Betaglucan danner en gelé, der transporterer galdesyrer ud af kroppen, og kroppen skal derefter producere mere galdesyre. For at lave galdesyre bruger leveren kolesterol, hovedsageligt LDL-kolesterol. Denne proces er med til at sænke det samlede kolesterol og især LDL-kolesterolet.

2. Godt for blodtrykket

Havre har en blodtrykssænkende effekt, og der synes at være en sammenhæng mellem fibrene i havre og hjerte-kar-sundheden. Visse stoffer i havre gør det sværere for det dårlige LDL-kolesterol og fedtet i blodet, triglycerid, at klæbe sig fast til blodkarrenes vægge. Og den førnævnte betaglucan i havre synes også at have en gavnlig virkning på forhøjet blodtryk.

3. Forbedrer tarmfloraen

Undersøgelser viser, at havre har en positiv effekt på mavetarm-sundheden. Det skyldes både fibrene og de såkaldte fytokemikalier i havre. Fytokemikalier har en virus- og bakteriedræbende effekt og beskytter vores celler mod inflammation og oxidation. Og de påvirker immunforsvaret, stofskiftet og ikke mindst tarmfloraen.

4. Forebygger flere livsstilsrelaterede sygdomme

Havre indeholder en række fytokemikalier. De virker som en antioxidant og har antiinflammatoriske virkninger. Og det kan hjælpe med at reducere den kroniske inflammation, der opstår i forbindelse med livsstilsrelaterede sygdomme som hjerte-kar-sygdom, type 2-diabetes, fedme og metabolisk syndrom. Sygdomme, hvor der er en kronisk inflammatorisk proces i kroppen.

5. Gør det lettere at holde vægten

Havre holder dig mæt i længere tid. Undersøgelser viser, at folk, der spiser en havrebaseret morgenmad, generelt også spiser en bedre frokost end andre. Forskere peger desuden på, at havre øger mæthedsfornemmelsen og mæthedshormonerne – hvilket gør, at du føler dig mindre sulten.

6. Styrker immunforsvaret

Havre ser også ud til at hjælpe med at udvikle, vedligeholde og stimulere immunforsvaret, så du er bedre rustet til at bekæmpe sygdomme. Det drejer sig bl.a. om betaglucan-fibrene og fibre, der har en effekt på immunsystemet.

7. Fulde af fuldkorn

Fødevarestyrelsen anbefaler at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn dagligt. Og havregryn er 100 procent fuldkorn.