Dette ord optræder 23 gange i denne artikel – men ingen af os tør sige det højt
Tænk at et ord på sølle 5 bogstaver kan være et tabu.
Det starter allerede som svag fnisen omkring mødebordet, da jeg foreslår min chef, at jeg skal skrive artiklen. "Chef, jeg vil gerne skrive en historie om, hvorfor skeden kan klø". De første gange, jeg forsøger at spytte ordet for det kvindelige kønsorgan ud over det hvide Piet Hein-bord, vi sidder ved, indrømmer jeg gerne, at det ikke kommer helt flyvefærdigt fra mine læber. Det er ikke et ord, jeg siger tit, og hvis det sker, er det under to øjne til min læge.
Bedre bliver det ikke, da jeg begynder arbejdet med min artikel. Det vil sige, jeg vender mig hurtigt til at sige ordet: Skede, skede, skede. Men mine omgivelser er stadig allergiske.
LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt
Hvad så med skedekatar?
Der lyder et højt grin fra redaktionschef Mettes skrivebord, da jeg spørger den gynækolog, jeg er ved at interviewe over telefonen: "Hvad så med skedekatar? Hvad er det?" Jeg kan dokumentere det, for selv om hun sidder i den anden ende af lokalet, overdøver hendes latter samtalen på lydoptagelsen fra min telefon, da jeg hører den igennem efterfølgende. Der tikker en mail fra Mette ind. "Jeg kender ikke nogen, der kan sige skedekatar med sådan en naturlighed :), " skriver hun til mig.
"Syv grunde til dit underliv klør", skriver vores digitale deskchef Christian på den liste, han udformer over dagens artikler på redaktionsmødet dagen efter. Men hov, vent, underliv og skede, det er altså ikke det samme. Jeg slår det op. Ifølge Den Danske Ordbog er underliv enten betegnelsen for det stykke, der forbinder overkroppen med benene eller den nederste del af kvindens bughule, der rummer kønsorganerne. Det tæller både skede, livmoder og æggestokke. Jeg har aldrig hørt en kvinde beklage sig over kløe i venstre æggestok. Skeden derimod, den har de fleste kvinder med al sandsynlighed oplevet, hvor slemt kan klø. At undgå ordet for det hulrum, der løber fra kvindens skamlæber, skråt bagud og opefter, til det møder livmodermunden, ved at kalde det underliv, det går altså ikke.
Lasse, klør din skede?
Det næste, jeg undrende lægger mærke til, er de reaktioner ordet afføder på Facebook. Som moderne medier gør i dag, poster vi vores artikler på de sociale medier. "7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt", som min artikel nu er blevet døbt, får mere opmærksomhed end normalt i Facebooks feed.
"Katja, det kan være svaret på dit problem ligger gemt her", skriver Martin efterfulgt af en tænderskærende smiley.
"Laura og Marica, jeg ved ikke, hvorfor jeg tænker på jer, men I kan takke mig senere", skriver Naia.
1.135 mennesker har skrevet kommentarer til artiklen. De fleste af dem er Facebook-brugere, der i mere eller mindre kærlig spøg tagger deres venner. Her er løsningen på dit problem, blinke-smiley, og nu ved resten af verden, at det klør i dine nedre regioner. Og mærkeligst af alt: Mænd er begyndt at tagge andre mænd i kommentarfeltet for at gøre dem opmærksom på artiklen. Mads tagger Andreas, ligesom Carl har tagget Lasse og Mathias har tagget Oliver. Tak drenge. I er grunden til, at Facebook nu opfatter, at min artikel er voldsomt populær og sørger for at sprede budskabet på mange mange tusinde vægge.
Hvis det klør, skal du læse med her:
Posted by ALT for damerne on Tuesday, May 5, 2015
LÆS OGSÅ: Her er tabuet der ødelægger dit sexliv
Den grimme lyd af et blødt D
Men hvad er det, der gør det ord så prekært, at folk får røde kinder og opfører sig, som om det er det frækkeste nogen nogensinde har sluppet fri på de sociale medier? Måske er det lyden af det. Er det mon det bløde D, der med et E på begge sider tvinger dig til at række tungen fladt ud mellem fortænderne? Eller er det på grund af S'et og K'et, det giver dig fornemmelsen af at spytte ordet ud i ansigtet på personen overfor?
Jeg ringer til en ekspert og slynger ordet skede ud i luften for at få en forklaring.
- Jeg tror ikke, det har noget med ordlyden at gøre, jeg tror det har noget med betydningen at gøre, siger Birgit Anette Rasmussen, der er professor i indoeuropæisk ved Københavns Universitet.
Hun ved noget om ord og brugen af dem, men hun mener nu ikke, at jeg kan skyde skylden på lyden af S-K-E-D-E. Hun mener nærmere, at det har noget at gøre med, det ordet beskriver.
- Vi har ikke besvær med at sige lede, fede eller andre ord, som lyder nogenlunde lige sådan. Det synes vi ikke lyder grimt, så hvorfor skulle skede lyde specielt grimt eller ufeminint?, spørger hun.
- Jeg tror, det har noget at gøre med, at man tænker på, hvad det betyder. Det er et af den slags ord, man kan kalde tabuiserede. Noget, man synes, der er lidt pinligt at tale om.
Sidder vagina løsere i munden?
Hun forklarer, at de ord, vi bruger om ting, vi ikke vil taler om, tit ændrer betydning hen ad vejen. Først vælger vi et ord, der lyder nogenlunde neutralt i vores ører, men når vi har brugt det et stykke tid, bliver det alligevel for pinligt at udtale det. Så vælger vi et nyt, og efter et stykke tid dur det heller ikke længere. Hun sammenligner det med ordet røv, som de fleste i dag ikke synes lyder kønt.
- En røv har egentligt bare betydet hul. Hvis du læser meget gamle danske tekster, kan røv være et hul i jorden, et hul i et træ, et hul hvor som helst. Den slags ord ændrer hurtig betydning og social accept, siger hun.
Og sådan er det også gået med skede, der oprindeligt har været ordet for det hylster, man stikker en kniv eller et sværd i.
LÆS OGSÅ: Her er mænds største tabuer
Hvad så med ordet vagina?, spørger jeg. Det er det ord, de bruger på engelsk, selv om det stammer fra latin, og det lader til at sidde løsere i munden på kvinder i England og USA. Det lyder i mine øre langt pænere end skede, men jeg hører aldrig kvinder tale om deres vagina.
- Det lyder mere klinisk, fordi det er latin. Det er lige som at sige cancer i stedet for kræft. Nogle vil helst sige det første, fordi det fremmedgør det en smule, og så er det lige som om man bedre kan være det bekendt i pænt selskab, siger hun og forklarer, at det også kommer an på, hvilke kulturelle normer, der er for et sprog. Det vil sige, hvad de uskrevne regler for rigtigt og forkert dikterer.
- De, der taler engelsk, kan godt høre, at vagina er et latinsk låneord, og på engelsk vil man også holde sig tilbage med at bruge et indfødt ord. Så fremmedgør man det i stedet en lille smule ved at sige vagina. Når vi siger skede, kan vi godt høre, det er et dansk ord, så derfor holder vi os tilbage med at sige det, forklarer hun, inden vi ringer af.
En pæn måde at sige speltfisse på
- Jeg tænker om skede, at det også bliver brugt som et skældsord i dag og til at svine andre til. En af grundene til at der bliver reageret på det er, at det ikke er så neutralt som det er ment fra din side. Det er et meget fysisk ord, der kommer nogle billeder på nethinden, som ikke er der, hvis man tænker på ordet vagina, der er mere neutralt, siger Marianne Rathje, der forsker i sprogforandringer ved Syddansk Universitet, og særligt har beskæftiget sig med bandeord. Jeg ringer til hende for at finde ud af, hvorfor vores følgere på Facebook reagerer så voldsomt. Med den internetvirkelighed, vi lever i i dag, ville jeg tro, at folk var vant til at se langt værre ting postet i deres feed.
Din klamme skede. Det er et af Marianne Rathjes eksempler på, hvordan ordet kan bruges til at tale grimt om andre. Men selv om vagina er mere neutralt, var hun selv for nylig ude for, at det blev brugt som skældsord, da hun blev kaldt speltvagina af en læser, efter Berlingske havde bragt et debatindlæg, hun havde skrevet.
- Jeg tror, det var en pæn måde at sige, at man egentlig mente speltfisse, for det er det ord, man normalt bruger, men nu ville man alligevel gøre det så pænt som muligt, siger Rathje, og umiddelbart kan hun ikke komme i tanke om et ord for skede, der ikke kan bruges nedsættende.
Bekymrende, tænker jeg, for hvorfor skal et kønsorgan skældes sådan ud? Vi bruger det, når vi har sex og til at levere børn med. Det er da forhåbentligt ikke noget, de fleste af os forbinder med noget grimt.
- Det er stadig tabu at tale om kønsorganer, selv om man gør det på en sober måde. Der er virkelig en nypuritansk bølge for tiden. Og det er underligt, for vi får samtidig smasket porno i hovedet. Men det er en mere kommercialiseret seksualitet, siger hun.
- Alt, hvad der har med kroppen, kroppens funktioner og kroppens affaldsprodukter at gøre er meget tabuiseret. Vi vil helst ikke mindes om, at vi nedstammer fra dyrene og har dyriske funktioner. Hvis vi skal have kroppe, skal de være photoshoppede og uden hår. Det er underligt, at der er sådan to bevægelser mod hinanden, siger hun.
Så det må være konklusionen. Vi bryder os ikke om, at vi i virkeligheden er dyr, og vi vil helst ikke mindes om det af ord, der betegner vores legemsdele. Jeg har skrevet ordet skede 23 gange i denne tekst, og jeg har vel sagt det højt foran min computerskærm godt 100 gange de sidste dage uden at rødme. Men skal jeg være ærlig, så bliver det ikke et ord, jeg kommer til slynge fra tungen i tide og utide. Faktisk står det sin prøve, da jeg lørdag aften møder to mandlige studiekammerater, jeg ikke har set i et par år, til en fest. De spørger til, hvilke artikler jeg har skrevet på det sidste. Gæt selv, hvilket ord jeg udelader, da jeg med et pludseligt nedslået blik refererer ugens mest læste artikel på ALTfordamerne.dk.
LÆS OGSÅ: Er dette i virkeligheden det største tabu?
LÆS OGSÅ: Jeg er glatbarberet – og hvad så?
LÆS OGSÅ: Her er tegnene på, at du har svamp