Tømmermænd

Her er verdens bedste kur mod tømmermænd

Kaktusudtræk, reparationsbajer eller junkfood? Her får du den ultimative kur mod tømmermænd...

FØR

Drop ideen om at købe diverse medikamenter mod tømmermænd! Selvom producenterne lover, at hvis de intages sideløbende med alkoholen, kan de forebygge håndværkere på øverste etage, så er intet bevist - og de forskellige præparater er desuden ikke testet for eventuelle bivirkninger.
Den mest præventive virkning opnår du, hvis du er udhvilet og frisk, inden du går i gang med de våde varer.

UNDERVEJS

At indtage alkohol på tom mave er sjældent en god ting - med mindre du gerne vil så hurtigt som muligt hjem til din dyne. Sørg derfor for at have spist, når festlighederne går i gang. Og er du en rigtig drikke-duks, spiser du også noget undervejs. Forskning viser nemlig at folk, der drikker sammen med mad, sjældnere har tømmermænd end folk, der ikke gør.

Samtidig kan du modvirke den vanddrivende effekt, som alkohol har, ved at drikke masser af vand. Bevares - du bliver ikke så hurtigt fuld. Til gengæld er du ikke helt savet over dagen efter. (Og så tager vi den lige igen for god ordens skyld: Mørkere drikkevarer som rødvin, mørk rom og whisky indeholder flere tilsætnings- og smagsstoffer, som kan forstærke tømmermændene sammenlignet med lysere drikke så som hvidvin og vodka.)

Og glem nu ikke helt fornuften! Er det svært at holde øje med indtaget sidst på aftenen, så hold dig til øl fremfor whisky-sjusser. Sidst med ikke mindst kan det nævnes, at mange har glæde af at få noget at spise, noget væske og sågar to smertestillende piller, før de vælter om i sengen.  

EFTER

Er du rigtig frisk (eller meget presset), napper du en øl, som det første, når du vågner med tømmermænd. Det er måske svært at tro på, men reparationsbajeren virker faktisk! Forklaringen er denne: 

Alkohol indeholder både etanol og metanol - sidstnævnte er bedre kendt som træsprit. Etanol er det stof, der giver dig beruselsen, mens metanol giver dig tømmermændene. Det gør det, fordi det afgiver et giftstof, når din krop går i gang med at forbrænde det. Samtidig tager metanol længere tid om at nedbrydes i kroppen end etanol - og det er når etanolen slipper op, at tømmermændene rigtigt begynder. 

Men drikker du en øl dagen derpå, kan en ny dosis etanol dulme nedbrydningen af metanol så meget, at der udskilles færre giftstoffer ad gangen, så tømmermændssymptomerne mildnes. Skål!

Men er du virkelig ramt af hammeren (og ikke har mod på at fortsætte drikkeriet), er det allerbedste at symptombehandle. Altså: Tag hovedpinepiller, drik en masse vand, få noget mere søvn eller kvik op med cola. Og spis noget - hvis ellers din stakkels mave tillader det. Virker intet på dig, så husk på, at du har det bedre i morgen. Eller i overmorgen.

LÆS OGSÅ: Studerende har opfundet kur mod tømmermænd - og eftersigende virker den

LÆS OGSÅ: Nytår: Sådan kreerer du en perfekt, børnevenlig nytårsmenu med krudt i

Hvad er tømmermænd?

Tømmermænd er den eftervirkning, du får, når du har indtaget etanol og metanol – bedre kendt som alkohol.

  1. Alkohol er vanddrivende og hæmmer samtidig udskillelsen af et hormon, der stimulerer genoptagelse af væske i nyrerne. Resultatet er dehydrering og giver symptomerne tørst, mathed, tørre slimhinder, svimmelhed og hovedpine.
  2. Derudover irriterer alkohol mavesækken, ogdet  kan give kvalme og ondt i maven. 
  3. Under nedbrydningen af alkohol dannes der acetaldehyd, som er et giftigt, stof og som medfører ubehagelige symptomer så som hjertebanken, kvalme og hovedpine. 
  4. De fleste drikkevarer indeholder andre stoffer end selve alkoholen, som kroppen skal nedbryde og udskille. Kroppen kan reagere på disse stoffer med hovedpine, kvalme og opkastninger - som ved enhver anden forgiftning.
  5. Alkohol kan gøre det lettere at falde i søvn, men sover du med alkohol i blodet, er din søvn ofte kortere og af ringere kvalitet. Og den tid, som tilbringes i dyb REM-søvn er kortere end normalt. 

Behøver vi sige mere?

Kilde: Netdoktor.dk