Sandheden om hovedpine: 8 vigtige ting at vide
Mange danskere døjer indimellem med hovedpine. Men hvorfor får vi det egentlig, og hvem bliver oftes ramt?
1. Hvorfor får man hovedpine?
De fleste tilfælde af hovedpine skyldes enten spændingshovedpine eller migræne. Andre årsager kan være tandproblemer, dårligt syn, depression og mangel på koffein.
2. Hvor mange lider af det?
12 procent af befolkningen lider af migræne i større eller mindre grad, mens det samme tal, når det kommer til spændingshovedpine, er 78 procent
3. Hvad er spændingshovedpine?
Kendetegnet er en konstant pressende smerte. Den kan føles som et spændebånd om hovedet eller forekomme i begge sider af hovedet. Hovedpinen kan komme af både fysiske og psykiske spændinger.
4. Hvordan føles migræne?
Denne type hovedpine er karakteriseret ved en dunkende smerte, der ofte er begrænset til den ene side af hovedet. Smerterne forværres ofte ved fysisk aktivitet. Man ved ikke præcis, hvorfor folk får migræne, men så forskellige faktorer som stress, alkohol, ost og menstruation kan udløse den.
5. Hvem har mest ondt i hovedet?
Blandt dem, der lider af hovedpine, er der en overvægt af kvinder. F.eks. er 75 procent af dem, der lider af migræne, kvinder.
6. Hvordan forebygger du hovedpine?
Spis sundt og hold igen med sukker. Drik rigeligt med vand. Bevæg dig. Sov godt – og nok. Styr din stress. Vær opmærksom på din arbejdsstilling. Få frisk luft. Pas på stimulanserne. Hold igen med smertestillende piller. Tjek synet.
7. Hvad er hormonbetinget medicin?
Hormoner spiller en stor rolle i forbindelse med kvinders hovedpiner. Typisk udløses hovedpinen på tidspunkter, hvor hormonbalancen ændrer sig, og østrogenniveauet svinger. F.eks. i forbindelse med menstruation, ægløsning eller overgangsalder.
8. Kan det være farligt?
I sjældne tilfælde kan hovedpine være symptom på alvorlige lidelser, f.eks. hjerneblødning, hjernehindebetændelse, slagtilfælde eller hjernesvulst. Kontakt altid lægen, hvis du oplever:
- Pludselig stærk hovedpine med kvalme eller opkastninger
- Bevidsthedsændring (søvnighed/sløvhed)
- Uforklarlig hovedpine, der ikke forsvinder
- Hyppig hovedpine
- Føle- og synsforstyrrelser med hovedpinen
- Smerter ved øjne, pande eller kindben med hovedpine
- Næseblod eller åndenød, når du er fysisk aktiv og har hovedpine
- Høj feber og stivhed i nakken