ro i hverdagen

Træt af støj og forstyrrelser? Her er 9 veje til mere ro i hverdagen

Det er topmoderne at gå offline, slette Facebookprofilen og dyrke mindfulness. Ro er blevet den nye luksus. Men selv om vi flygter fra støj og forstyrrelser, tyder nogetpå, at vi også har svært ved at holde stilheden ud.

Listen af støjgener er lang, fordi det er individuelt, hvad vi mennesker opfatter som støj. Nogle reagerer voldsomt på tyggelyde. Andre generes af subtile lyde fra el-apparater eller summen fra computeren, men har ikke problemer med høj musik. Endelig er der den form for larm, som vi slet ikke er bevidste om påvirker os, fordi vores hjerner tilpasser sig omgivelserne.

Støj er af verdenssundhedsorganisationen WHO udnævnt til at være en moderne plage med alvorlige konsekvenser for vores sundhed: Øget risiko for stress, hjerteanfald, forhøjet blodtryk samt forringet evne til indlæring og nedsat hukommelse. Samtidig bugner markedet af tilbud, anvisninger og kurser, der handler om at finde ro og stilhed. Der er flere end 1000 apps at vælge mellem om mindfulness (Headspace er downloadet mere end 11 mio. gange), og i 2016 blev industrien, der inkluderer yoga, wellness og mindfulness, vurderet til en af verdens hurtigst voksende med 5% af den globale økonomi.

Stilheden skræmmer

Ro er blevet en eftertragtet luksus, som vi betaler mange penge for at opnå. Men noget tyder på, at vi alligevel har svært ved at holde stilheden ud. Hvorfor er det så svært for mange bare at sætte sig ned og være stille eller gå en tur i skoven uden musik, lydbøger eller en podcast i ørerne? psykolog på Københavns Universitet Dorthe Djernis, der forsker i, hvordan stressede mennesker påvirkes af at meditere i naturen:

"Vi har vænnet os til at få sanserne bombarderet hele tiden, ikke mindst af stimuli fra mobil og ipad. Og fordi organismen og hjernen er så utrolig tilpasningsdygtige, opstår der en fornemmelse af, at noget mangler, når vi pludselig stopper strømmen af stimulanser fra eksempelvis telefonen. Vi er blevet afhængige af stimuli og reagerer med rastløshed og uro, når vi oplever stilhed."

Imran Rashid, læge og forfatter til bogen ”Sluk – kunsten at overleve i en digital verden” er enig:

"Det er blevet det nye normale for rigtig mange mennesker, at der konstant er støj, digital forurening og sansestimuli. Hjernen tilpasser sig, da den er plastisk, og hvis den har vænnet sig til, at der skal være musik, chats, nyheder eller lignende, så bliver den dårlig til at være i stilhed. Og det er direkte farligt. Menneskehjernen har brug for ro, som et batteri har brug for at blive ladt op."

Undersøgelser viser, at vi forstyrres i gennemsnit hvert 3. minut. Og hvis ikke vi forstyrres af andre eller noget udefrakommende, sørger vi selv for at prikke os selv på skulderen, eksempelvis med smartphonen.

"Utålmodighed er en naturlig, menneskelig faktor, som skal modvirke, at vi står (for) stille, men når vi hele tiden forstyrres, bliver vi rastløse og griber efter telefonen, så snart vi har en pause," siger Imran Rashid og sammenligner telefonen med et stykke chokolade, der ligger lige foran os:

"Vi skal træne os selv i ikke at spise chokoladen hver gang, at udsætte vores behov. Hjernen skal holdes i form, som vores kroppe skal. Behovskontrol er som bremsen på en bil; bruger du den ikke, bliver den slap. Vores mentale bremsefunktion er i frit fald i disse år. Stilhed er et afgørende grundvilkår, som mennesket fungerer meget dårligt uden, derfor skal vi træne vores bremse.

Hjernen har brug for ro

Forskning, både inden for neurologi, psykologi og meditation, viser, at hjernen har brug for stilhed og pauser for at kunne fungere optimalt. Den kan faktisk tage skade af ikke at få ro. Men hvorfor gør vi det så ikke bare, giver os selv ro? Hvorfor kan stilheden virke uoverskuelig?

"Vi skal huske på, at der sjældent er stille inde i hovedet. Vi bliver aldrig tømt for tanker, og når vi er i stilhed, bliver vi opmærksomme på alt det, der larmer i vores tanker og krop – også det mindre behagelige. Og vi er vant til at skubbe det ubehagelige væk med afledning, eksempelvis med mobilen. Når vi sidder i vores eget stille rum, kan det kræve mod ikke at flygte fra sig selv," siger Dorthe Djernis og uddyber:

"For at få det gode ud af at være stille kan vi være nysgerrige på det, vi oplever. Lade tankerne komme uden at tage dem så alvorligt og ikke hænge fast i tankerne og vurdere dem. Mange tror, de gør noget forkert, når de sætter sig ned for at meditere/ slappe af, og de erfarer, at der SLET ikke er stille, og så løber de en tur eller afleder sig selv. Men det er vigtigt, at vi nogle gange skruer ned for de ydre stimuli – den larm og de medier vi hele tiden omgiver os med – og øver os i at være i ro med det, der er. Det skal ikke blive en præstation at slappe af og finde ro i os selv. Derimod finder vi på sigt mere ro ved at acceptere virkeligheden, også den indre uro, som den er."

9 VEJE TIL MERE RO

1. Cykl eller gå

Hvis du har muligheden, så tag cyklen eller gå til arbejdet. Lad høretelefonerne blive i lommen, og vælg de stille gader eller grønne stier. Sidder du i bilen, så sluk for radioen og lyt til vejen og vinden.

2. Tag i skoven

Forskning viser, at naturen har en positiv påvirkning på menneskers koncentration og er afstressende. Forsøg med besøgsgrupper har vist, at sætter man personer ud i det grønne, f.eks. til møder eller forhandlinger, bliver de mere rummelige og empatiske, og processer glider bedre.

Kilder: Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.

3. Lyt til naturen

Har du ikke mulighed for at gå en tur i skoven, så lyt til naturen i stedet. Det er videnskabeligt bevist, at lyde fra naturen nedsætter stress. Der findes et hav af gratis apps, mp3-filer og links til naturlyde på Youtube.

Kilde: Mdpi.com

4. Sæt dig ned

Luk øjnene, vær stille og mærk, hvad der sker inde i dig og omkring dig uden at dømme eller vurdere det. Start med to minutter, og øg langsomt tiden dag for dag. Øvelsen kan også laves, mens du venter på eller sidder i tog eller bus. Der findes et hav af metoder og teorier, se/hør eksempelvis guidede meditationer af Jon Kabat-Zinn på Youtube eller i App Store. Karen Pallisgaard, foredragsholder og forfatter, giver en let, overskuelig metode på Karenpallisgaard.com. Se også Mindful.org

5. Tænk før du swiper

Brug teknologien klogt og bevidst! Husk, at hver gang en tjeneste som f.eks. Facebook er gratis, så er det DIG, der er produktet. Download evt. en app, der viser dig, hvor meget du bruger din telefon.

6. Dyrk langsom yoga

Yin yoga og restorativ yoga hjælper dig helt ned i gear, giver dig fokus på vejrtrækning og virker afstressende samtidig med, at led og bindevæv løsnes op og kontorskuldre falder ned.

7. Brug hovedtelefoner

Køb et par gode hovedtelefoner med noise-cancellation- funktion. Vær OBS på, at det ikke nødvendigvis er din favorit-musik, der skal brage ude af dem. Prøv med dæmpet meditationsmusik som f.eks. Niels Eje, naturlyde eller rolig klassisk musik, der ikke forstyrrer nervesystemet. Og husk: du må aldrig cykle med dem i trafikken.

Kilde: Budheadsets.com

8. Brug ørepropper

Bor du i nærheden af stor vej, togskinner, en lufthavn, eller har du larmende overboer/naboer (eller en partner, der snorker), så invester i et par gode formstøbte ørepropper designet til dig. De er dyre og kræver for nogle lidt tilvænning, men de er pengene og tiden værd.

Kilder: Chicagotribune.com og Samvirke.dk

9. Tag ansvar

Hvis dit arbejdsmiljø byder på larm, stress og forventninger om at arbejde over og svare på mails døgnet rundt, kan du enten forsøge at ændre kulturen sammen med dine kolleger, eller du kan ændre din egen adfærd og melde ud og fra – eller ultimativt sige op. 

Kilde: Karen Pallisgaard.