Ny tendens: Vi drikker mindre end før

Ny tendens: Vi drikker mindre end før

Ny undersøgelse viser, at det ikke er spor cool, når en af vennerne drikker sig alt for fuld og vælter beruset rundt i de sene nattetimer. Desværre har vi dog stadig Europa-rekorden.

Fredag aften og byen er fyldt med folk, der er dresset op til fest med mascara på vipperne og voks i håret. De fleste har også en plastikpose i hånden eller i cykelkurven. En pose, der klirrer, hver gang den bliver bevæget, på grund af sit indhold af bacardi breezers, kolde øl, vodka og champagne.Der bliver grint og pjattet. Stemningen er høj, for nu er det weekend, der skal festes, og så skal der selvfølgelig alkohol indenbords.

Vi er blevet tudet ørerne fulde med, at unges alkoholvaner er de værste i hele Europa, og ingen får morgenkaffen galt i halsen, når hovedbudskabet på søndagens avis er, at danske unge har verdensrekord i fuldskab.

Vi så det jo selv i tv aftenen før, hvor danske unge væltede sig stangberusede rundt på Paradise Hotel og Sunny Beach i diverse realityprogrammer, og selv nyhedsfladerne bliver især ved ferietid oversvømmet med historier om, hvordan fulde danskere vælter Prag.

Men hvad er det, som har skabt et samfund, hvor det nærmest ikke er i orden at sige nej tak til alkohol? Kigger jeg med helt ærlige øjne på mig selv, ved jeg jo godt, hvad der kan være en af årsagerne. For mine venner og jeg begyndte at slæbe poser med klirrende flasker til festerne, da vi gik i 8. klasse. Det blev hurtigt kutyme, at skulle der være fest, betød det drinks, til vi alle var godt fulde – og det billede er jo egentligt fortsat fra mine teenageår til mit voksenliv.

SE OGSÅ: 12 myter om alkohol: Hvad er fup eller fakta?

Men billedet af danske unge, der drikker sig fra sans og samling, er måske ved at vende. I hvert fald er knap tre ud af fire unge uenige i, at det giver status blandt venner at drikke alkohol, og flertallet, (70 pct.) er uenige i, at det er de mest populære i deres omgangskreds, som drikker mest. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

- De nye tal er med til at bekræfte en positiv udvikling blandt unge om, at det ikke er smart at drikke store mængder alkohol eller fedt at være den mest berusede til festen. Det er ikke et mål at være lige så fuld som deltagerne i eksempelvis ’Paradise Hotel’, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’, Peter Dalum.

Til trods for den positive udvikling mod en sundere alkoholkultur, tyder rapporten dog på, at unge stadig ser alkohol som en vigtig del af festlige begivenheder.

- Danske unge drikker mindre end før. Det er meget positivt, men de har fortsat europarekord i fuldskab. Med kampagnen 'Fuld af liv' sætter vi spot på, at der er fordele ved at holde igen med alkoholen. Det handler om sundhed, men også om noget så banalt som rent faktisk at kunne huske, hvem man har talt med, og hvad man har talt om aftenen før, siger programchef i TrygFonden Mette Meldgaard.

23-årige Caroline Arup har besluttet sig for at holde igen. Faktisk har hun ikke drukket alkohol i snart et helt år. Du kan læse hendes historie her …

"Jeg var bange for, at ingen ville i byen med mig, fordi jeg ikke drak"