Efter optræden i en podcast ville alle spise professorens grønne energigrød - prøv opskriften her
Hvordan kan en blender fuld af grøntsager være en af de bedste investeringer, du kan gøre i din sundhed? Det fortæller Oluf Borbye Pedersen dig om i dette uddrag fra hans nye bog ”Professorens grønne energigrød”. Her kan du blive klogere på det forunderlige liv i dine tarme, som påvirker dit helbred og velvære – og så får du opskriften på professorens superpopulære grød og på en særlig powerudgave, der begge er gode, grønne genveje til en glad mave.
Dette er et bearbejdet uddrag fra bogen ”Professorens grønne energigrød” af Oluf Borbye Pedersen og Mette Mølbak, Gyldendal.
Oluf Borbye Pedersen har lavet en særlig grød til sig selv og sin familie i 36 år.
Siden da har mange andre taget grøden til sig – både kendte og helt almindelige danskere – og nu er den blevet stjernen i en ny bog af samme navn: ”Professorens grønne energigrød”.
Her får du et uddrag fra bogen, som Oluf Borbye Pedersen har skrevet sammen med journalist Mette Mølbak, der selv spiser grøden dagligt. I bogen lærer du, hvordan du kan tilføre dine tarmbakterier den rigtige næring, så de kan give dig den bedste beskyttelse mod sygdom og medvirke til et sundt og energifyldt liv.
Og her er den grønne energigrød omdrejningspunktet. Den er ifølge forfatterne nemlig en rigtig god genvej til at få en stor del af de 600 gram frugt og grønt om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler – og som er genialt brændstof for dit tarmmikrobiom.
Verdens største kemifabrik bor inde i dig
Tarmmikrobiomet er den samlede betegnelse for det liv af mikroorganismer (eller mikrober), som er i vores omkring syv meter lange tarm. Det består af bakterier, arkæer, virus og svampe. Mikro betyder lille, og biom betyder et økologisk samfund.
Tarmmikrobiomet kan sammenlignes med stjernehimmelens galakser. Det er så ufatteligt stort, at vi ikke har præcise tal, men nogle forskere skønner ud fra matematiske algoritmer, at et voksent menneske har omkring 50.000 milliarder bakterier i tarmen.
De er fordelt på flere tusinde forskellige bakteriearter og bakteriestammer. Nogle er relativt hyppige, og andre er meget sjældne. Fordelingen er unik, det vil sige, at ligesom vi hver har vores egen DNA-profil, har vi også alle et forskelligt mikrobiom i tarmen og i øvrigt i eller på de andre steder af kroppen.
Vi kan kalde tarmmikrobiomet for verdens største kemifabrik, fordi det døgnet rundt producerer tusindvis af stoffer, der via tarmens nervesystem og blodbanen påvirker alle vores organer. Og afhængigt af hvilket ”brændstof” i form af mad og drikke vi tilfører ”fabrikken”, så arbejder mikrobiomet enten med os eller
imod os.
Kom bagom den grønne grød
Hvis du gerne vil have mikrobiomet på din side, anbefaler Oluf Borbye Pedersen dig at gøre Professorens grønne energigrød til en del af din daglige rutine. Ifølge ham er der flere gode grunde til spise grøden.
Den er en sanselig og mærkbar morgenopkvikker. Den giver bedre energi og færre træthedsdyk i løbet af dagen. Bedre fordøjelse og stofskifte. En balanceret og stærkere immunkompetence, og en større mulighed for at leve i mental balance.
Et vægttab er derimod ikke en lovet effekt ved grøden, da det handler om at give kroppen så mange sundhedsfremmende plantestoffer som muligt for at opbygge et sundt og varieret tarmmikrobiom, der kan holde dig sund og energifyldt.
En varieret kost uden for meget forarbejdet mad (bl.a. fastfood), sukker og kød fra firbenede dyr som ko, svin eller lam samt animalsk fedt er også vigtig i den proces. Består din morgenmad normalt af en croissant og en caffe latte, kan et skift til den grønne grød måske medføre et vægttab.
Den grønne energigrød er ikke undersøgt hverken i interventioner eller i koblingsanalyser.
Men energigrøden består udelukkende af plantemad, som i både celleforsøg, dyreforsøg og i tværsnits- og forløbsundersøgelser med mennesker har vist sig at være forbundet med et betydeligt længere mentalt og fysisk godt liv, inklusiv et længere liv i fravær af hyppige helbredsforringende sygdomme, som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle former for kræft.
Den samme argumentation ligger bag Fødevarestyrelsens anbefalinger om overvejende at spise plantemad og varieret mad.
Derfor skal du blende
Fordelen ved at blende dine grøntsager som i Professorens grønne energigrød er, at du får det hele med, bl.a. de gode sager i stokken på f.eks. broccoli.
Når vi i stedet presser juice ud af grøntsager og kun drikker saften, går vi glip af mange af de vigtige fibre, som er vores tarmbakteriers livret, samt de såkaldte fytokemikalier, som beskytter os mod kronisk sygdom.
Når blenderen findeler grøntsagerne, bliver det nemmere for vores krop at optage alle de sundhedsfremmende stoffer, der er i grøntsager og frugt. Blenderen gør det samtidig let at spise en stor portion grøntsager på kort tid. Du får med andre ord det hele med og lidt mere til.
Fordelen ved at blende er desuden, at fint blendede grøntsager med konsistens i form af en grød i forhold til tyggede grøntsager har en langt større overflade, og det gavner mikrobiomets enzymer i deres arbejde.