Vi tester 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost
Mere energi, bedre fordøjelse, stabilt blodsukker og færre smerter ved gigtsygdomme og tarmbetændelse. Det og mere til kan du ifølge læge Jerk W. Langer og ernæringsterapeut Louise Bruun opnå, hvis du spiser antiinflammatorisk. Vi har testet tendensen i 21 dage.
33-årige Jeanne Malev Ebler har testet 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost i tre uger.
Inden kuren
“Jeg har kæmpet med maveproblemer i mange år, og efter en lang række undersøgelser fandt jeg for 13 år siden ud af, at det skyldtes irritabel tyktarm. I begyndelsen kunne jeg stadig godt feste og drikke, men de senere år er det blevet værre.
Jeg får meget ondt i maven og skal ofte på toilettet meget hurtigt, så jeg er hele tiden på mærkerne. Jeg har prøvet at ændre min kost og hardcore skære alt sukker, gluten og mælkeprodukter fra i seks måneder, hvor det desværre resulterede i et tilbagefald med indlæggelse.
Det er svært at sammenligne tarmsygdomme, da det er forskelligt, hvad jeg kan tåle i forhold til andre, men jeg trænger til at tage styringen, og jeg glæder mig til at prøve antiinflammatorisk kost i 21 dage. Jeg har hørt om det før, men jeg synes, at det er virkelig uoverskueligt, og jeg er ikke så vild med at stå i køkkenet. Bogen virker dog nem at gå til, og jeg køber ind til en uge ad gangen.”
Kosten
“Der er meget mere grønt i kosten, end vi normalt spiser, og det er virkelig inspirerende og lækkert. Det er nemt at handle ind til retterne, og jeg får en lang række nye grøntsager i indkøbskurven. Morgenmaden er også virkelig god med smoothies og valnøddeboller, som kan fryses ned, så jeg har til hele ugen.
Det er rart, at bogen lægger op til, at jeg gerne må tage et stykke kage eller et glas vin ind i mellem. Når jeg tidligere har ændret min kost, har det været enten eller, og det giver ekstremt dårlig samvittighed, hvis jeg så kommer til at træde ved siden af. Den første uge går det godt med min mave, men de følgende fem dage føler jeg, at det går tilbage igen. Den sidste uge har jeg det okay igen, så jeg har svært ved at se et mønster.
Det tager lidt længere tid at lave retterne, end når jeg sædvanligt laver mad, og det bliver endnu mere omstændigt, fordi mine to børn på halvandet og fire år ikke har lyst til at spise maden, så jeg bliver nødt til at lave noget andet til dem. Det kan blive en udfordring for mig, fordi jeg er alene med dem til spisetid tre ud af hverdagens fem dage.”
Læs også: Antiinflammatorisk kost: Bedre fordøjelse, stabilt blodsukker og mere energi
Træningen
“Bogen fokuserer ikke på træning, men jeg ved, at det vil være godt for mig. Jeg har tidligere spillet meget fodbold og gået i fitnesscenter, men de seneste par år har jeg ikke haft overskud til at prioritere det, fordi jeg har haft så mange problemer med maven. Jeg vil gerne snart i gang igen, men lige nu er jeg begyndt til høvdingebold. Det er ikke decideret træning, men jeg får rørt mig virkelig meget, og det er helt vildt sjovt.”
Det bedste
“Jeg har længe villet have mere grønt ind i min kost, så det er rigtig godt at blive skubbet i den retning og komme væk fra alt det hvide og den hurtige mad. I de gode uger, kan jeg mærke, at jeg får mere energi, og at min mave er mere i balance. Jeg har mindre ondt og mindre luft i maven. Jeg kan stadig godt føle trangen til at skulle hurtigt på toilettet, men det kan også sagtens være psykisk, da jeg er præget af tidligere oplevelser med det.”
Det sværeste
“Mad er meget socialt for mig, så når jeg er ude til fødselsdage eller fest, føler jeg næsten, at der bliver taget noget fra mig, når jeg ikke kan deltage på lige fod med de andre gæster. Det er virkelig kedeligt at spise en gulerod, når alle andre får kage. Mine eftermiddage er også svære, fordi jeg ofte er småsulten på det tidspunkt og derfor plejer at spise en snack, så jeg savner forslag til og opskrifter på nogle mellemmåltider i bogen.”
Læs også: Er detox og massage kuren mod affaldsstoffer?
Efter kuren
“Jeg vil prøve at forsætte med at spise meget grønt, men også stadig give mig selv lov til at nyde en kop kaffe med mælk og sukker og en morgenbolle med ost uden at få dårlig samvittighed. Jeg har haft det godt undervejs, men jeg synes ikke, at indsatsen står mål med resultatet, og jeg er ikke overbevist om, at kostomlægningen alene kan holde mine symptomer nede.
Måske er mine forventninger for høje, fordi jeg føler, at jeg slet ikke skal have ondt i maven eller dårlig mave, når jeg nu laver en omlægning, men med min sygdomshistorik kræver det nok mere end 21 dage.”