The FAR side: "At blive fædre har ændret os"
De to fædre Jesper Breining og Christoffer Ward leder efter svaret på, hvordan man er en god far. Det foregår over et glas rom, mens de optager podcasten The FAR Side, der handler om alt det, et farliv rummer.
Det plejede at foregå i saunaen, efter de havde dyrket sport. De dybe snakke om livet: studiet, arbejdet, kærligheden, hvor den blev af, og hvorfor de blev afvist af damerne i byen. Det var, som om at når Jesper Breining og Christoffer Ward sad der i saunaen, nøgne, blottede og høje af endorfiner oven på floorballkampen eller svømmeturen, kunne snakken lettere falde på de lidt tungere emner, som de ellers ikke tog op.
Efter nogle år kom den dog, kærligheden. Og efter lidt flere år kom den kærlighed, som de aldrig havde kunnet forestille sig, mens de sad i saunaen. Nemlig kærligheden til hver deres barn. Med bare en måneds mellemrum for to år siden blev 40-årige Jesper og 34-årige Christoffer fædre, og for dem var det som at skrive år nul i kalenderen.
– Selv om livet som far rummer enormt mange glæder – og også de største glæder, vi nogensinde har oplevet – rummer det dælme også mange bekymringer. Men jeg synes sjældent, at vi som mænd i vores dagligdag kommer i bund med de emner, der er svære at tale om. Vi kommer aldrig videre fra den der overfladiske fodboldjargon, siger Christoffer.
Men det var netop det, de to kunne, når de fordybede sig i deres saunasnakke. Snakkene er i dag rykket ind i Jespers kolonihavehus i Aarhus, hvorfra de to fædre optager podcasten The FAR Side, der handler om alt det, et liv som far indeholder.
LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Får du også spat dagligt?
Podcasten bliver udgivet to gange om måneden, og hvert afsnit indledes med et hult blop fra proppen, der trækkes af den gode flaske rom og skænkes. Rommen er med for at give en afslappet og kammeratlig stemning for lytterne – men nok mest af alt for at hovedpersonerne selv kan få den samme boblende følelse af endorfiner, der løber rundt i kroppen. Småsnalret, kalder de to jyske fædre det.
– Vi prøver at finde ind til kernen af det at være en god far og dele ud af vores bekymringer og glæder. Men der er nogen, som skriver til os i håb om, at vi kan hjælpe dem med svar på bestemte spørgsmål om at være far – og det kan vi ikke. Vi er nøjagtigt lige så clueless som så mange andre fædre, siger Christoffer.
De sjældne samtaler om børn
Men det, de kan, er at snakke om børn. Børn er et samtaleemne, som efter deres opfattelse og erfaring ikke er særligt udbredt blandt mænd. Og når der bliver talt om det, oplever de, at det tit er facebookbilledet, der bliver gengivet. Den redigerede virkelighed, hvor succeshistorierne om, at sønnen eller datteren har lært at kravle, gå eller at sige far bliver fortalt igen og igen.
– Det er klart mit indtryk, at mødre er bedre til at tale om børn. Det er, som om det ligger mere naturligt og lige til højrebenet for dem, end det gør for os mænd. Der er det et lidt mere fremmed territorium, siger Jesper.
Det er også derfor, podcasten har fået navnet The FAR Side. Selvfølgelig fordi det handler om at være far. Men navnet kommer også af det fremmede, fjerne territorium, som både Christoffer og Jesper oplever, det har været at bevæge sig ind i et land fyldt med babybøvser, babygrin og babyansvar.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du have en slynge til dit barn
De har selv i starten af deres tilværelse som far savnet et forum, hvor der blev talt og skrevet om det at være far. Derfor tog de nytårsaften sidste år – over et glas rom – beslutningen om at sætte sig, tænde en mikrofon og se, hvad der skete.
Det har de gjort gennem flere end ti udsendelser. Hvor de har snakket om opdragelse, faderfigurer gennem tiden og deres personlige oplevelser med kunstig befrugtning. I et af afsnittene taler de blandt andet om, hvordan de har oplevet, at deres børn opfatter moren som den primære omsorgsperson. Det ser de som et resultat af den symbiotiske tilstand, barnet og moren er i helt fra graviditeten til amningen.
‘Det var et langt, stort skridt at få brudt den symbiosetilstand, der var mellem min kæreste og Alma, da hun var helt lille, før vi nåede til et punkt, hvor far virkelig også kunne bruges’ siger Christoffer i det pågældende afsnit, og Jesper indskyder: ‘Men hos os er det ikke rigtig brudt. Jeg kan også godt putte ham og have ham alene, men det er alligevel moren, han vågner op om natten og kalder på. Og det gør sådan lidt ondt i et faderhjerte, ik’?’. ‘Ja, det har du helt ret i. Hos os er det heller ikke helt fuldstændig brudt, men vi har taget et skridt på vejen’ siger Christoffer, og Jesper fortsætter: ‘Jeg tror heller aldrig, det bliver helt brudt – det skal det måske heller ikke. Det er jo noget specielt, det her bånd til moren’.
Barnet er hævet over alt
De 5 typer bedstemødreGrænseoverskridende følelser
Du er ikke alene
Den gode far
Derfor mener de samtidig også på et højere, samfundsmæssigt plan, at det er vigtigt for fædre at få delt såvel glæder som frustrationer. De er selv børn af fædre, der blev forældre i 1970’erne og 1980’erne under helt andre vilkår, end fædre har i dag. Jespers far havde for eksempel en uges barsel. Samtidig var der dengang endnu mindre fokus på de udfordringer, man oplevede som far, og der var tilmed en forventning om, at fædres primære opgave var at forsørge familien. Og den rolle er efter deres opfattelse helt anderledes i dag.
– Vi fædre vil på banen. Vi vil tage del i barnets liv og have vores egen tid med barnet og gøre en forskel. Tidligere, tror jeg, var det mest udbredt, at moren førte an på det område, men ikke i dag. Og det er jo også derfor, vi til tider kan føle, at vi er fuldstændig Bambi på glatis og skal lære, hvordan vi navigerer rundt i det, siger Christoffer og tilføjer:
– Og netop derfor tror jeg også på, at det er så vigtigt at tale om det og dele vores erfaringer med at være på dette ukendte territorium.
Men den gode far, hvem er han egentlig? Det forsøger de to fædre også at finde svar på i podcasten.
– Når vi finder svaret, så lukker vi podcasten!, siger Christoffer og griner.
Men det er noget med, at den gode far er til stede. Han er nærværende, prioriterer tid med sit barn og er sig selv. Og den gode far kan – ligesom han kan være glad og kærlig – være træt, frustreret og usikker, men det betyder ikke, at han ikke er nogen god far, lyder det fra fædrene.
– Jeg tror på, at man skal være sig selv hundrede procent i alting, man er i. Det er vigtigt, at man tør vise sit barn alle facetter af sig selv. Alma må også godt se mig, når jeg er bekymret, ked af det og frustreret, siger Christoffer, og Jesper supplerer:
– Jeg tror også, man skal turde stå ved sig selv som mand. Vi har også nogle styrker. Vi er for eksempel gode til at være til stede i nuet og lukke alt andet ude. Når jeg er sammen med Vitus, er jeg begyndt at droppe tanken om, at jeg lige skal nå at svare på beskeder fra jobbet, og i stedet fokuserer jeg bare på at være der for Vitus. Jeg tror, at mødre ofte er præget af, at de føler et meget stort ansvar for, at alting skal være i orden. Vi mænd er måske ringe til at holde tusind bolde i luften på én gang, men til gengæld tør vi smide alt andet væk og bare fokusere på at være et hundrede procent til stede i nuet sammen med vores barn.
LÆS OGSÅ: Thomas Skov: 19 tegn på at du er blevet far
LÆS OGSÅ: Sådan opdrager vi: "Her bestemmer mor og far"
LÆS OGSÅ: Vi får dårlig samvittighed over kort barsel