Rydde op

Børn skal lære at rydde op

Vi er ikke født med evnen til at rydde op, og derfor skal man som forældre lære sine børn det helt fra grunden. Dels hænger man ellers selv på projektet, og dels risikerer man, at børnene føler ubehag ved oprydning langt ind voksenlivet også.

”Du skal rydde op på dit værelse”.

Det er en besked, de fleste forældre har leveret til deres børn mere end en enkelt gang eller to. Og irritationen, man føler, når den endnu en gang bliver mødt med et: ”Jeg gider ikke”, er enorm.

Men faktisk er der er gode grunde til børns manglende vilje til at rydde op, fortæller psykolog Eivind Johansen.

– Når et barn bliver sat til at rydde op efter sig selv, bliver det tvunget til at være mere selvstændigt, end det har lyst til. På andre områder vil barnet gerne være en stor dreng eller en dygtig pige, men når det kommer til oprydning, er det pludselig ikke sjovt længere. Barnet skal tage ansvar for områder og pligter i huset, og det er ikke lige nemt for alle, siger han og fortsætter:

Faktaboks

Sådan lærer du dit barn at rydde op

  • Hjælp barnet med at komme i gang og giv konkrete anvisninger undervejs

  • Giv overkommelige opgaver svarende til barnets udviklingsniveau og færdigheder

  • Forsøg at gøre oprydning til noget lystbetonet for eksempel via musik, dans eller sang undervejs

  • Beløn barnet umiddelbart bagefter med specifik ros eller konkrete belønninger.

  • Sæt labels eller tegninger på kasser og bøtter, som tydeligt fortæller, hvilke ting der bor hvor.

  • Lad være med at kritisere barnets oprydning, hvis der er tale om detaljer. At tage de sidste småting selv er ikke problemet.

  • Brug aldrig oprydning som en straf. At sige ”Du kommer ikke ud at lege før du har ryddet op,” er ikke en god ide.

    Kilder: Eivind Johansen og Lena Bentsen

LÆS OGSÅ: Når far siger ja, og mor mener nej

– Når man som forælder giver en kommando, der er overordnet og ukonkret – såsom at rydde op på værelset – bliver det en opgave, der er uoverskuelig at løse for barnet.  Det er også svært for barnet at vide, hvad det betyder, hvis man for eksempel siger, at værelset skal se ordentligt ud. I stedet skal man være meget specifik og sørge for at belønne barnet undervejs, siger han.

Et problem i voksenlivet

Undgå belønning i børneopdragelse

At rygge op kan gøres til en leg

Heldigvis er der råd for, hvad man kan gøre for at få mere succes med oprydningsprojektet, så det bliver en positiv oplevelse for alle parter. Blandt andet er det vigtigt, at der er en høj detaljegrad i anvisningerne. Det kan være, at barnet skal starte med at lægge sit tøj sammen og dernæst på plads i skabet for eksempel. Og for hver udført opgave skal det have specifik ros såsom ”Det var godt, du lagde tøjet sammen og på plads,” fortæller Eivind Johansen og tilføjer, at en belønning også kan være, at barnet må se tv, vælge, hvad familien skal have til aftensmad eller noget helt tredje, barnet er glad for.

Samtidig er det en god ide at forsøge at få et element af leg ind i oprydningen, mener Eivind Johansen og bakkes op af Lena Bentsen:

– Det skal for alt i verden være sjovt at rydde op, både for forældre og børn. Som helt små ser børn det ikke som en sur pligt, men som en leg, når mor eller far siger ”rydde op” og lægger klodserne tilbage i kurven, når guldklumpen smider dem ud på gulvet igen og igen. Den følelse skal man prøve at bevare så meget som muligt af, siger hun.

Når børnene bliver bare lidt større, er det vigtigt, at de lærer, at alle ting har deres faste plads, mener Lena Bentsen.

– Det er alt lige fra sko og overtøj over tandbørsten til mælken i køleskabet. Først når børnene ved, hvor tingene bor, har de en chance for at kunne rydde op efter sig, siger hun.

LÆS OGSÅ: Det er ok at være uenige om opdragelse

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Lær dit barn at være optimist

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Slip dit barn fri