Køresyge: De mest effektive råd
Lær at spotte tegnene på køresyge, inden dit barn kaster op ud over hele bagsædet.
Køresyge er møgubehageligt, og en del børn døjer med det. Det er oftest børn mellem fire og tolv, som er udsat, og ifølge børnelæge Inge Lange Auk fra Privatklinikken for børn, bliver køresyge udløst, fordi hjernen ikke har lært at kæde kroppens bevægelser sammen med det, barnet ser i løbet af en køretur.
– Du kan sige, at hjernen reagerer på, at der er to systemer, der skal koordineres nemlig øjne og det indre øre, hvor balancecentret sidder, og den koordinering er hjernen ikke vant til, så det kan udløse kvalme og ubehag, forklarer Inge Lange Auk.
Det er ikke til at sige præcis hvorfor, men nogle børn er mere sensitive end andre.
– Vi ved, at drenge er mindre ramt end piger, og måske er det, fordi drengebørn generelt bevæger sig lidt mere, for eksempel slår de kolbøtter, svinger sig og snurrer rundt, så hjernen kender bevægelserne i forvejen, men der er ikke noget videnskabeligt belæg for det, siger hun.
Tydelige symptomer
Der er mange tegn på, at køresyge er undervejs hos dit barn, og det er en god ide at holde øje med den lille passager, inden det ender galt.
– Først vil dit barn føle sig døsig, derefter få kvalme, sved på panden, blive rød i ansigtet, og spytsekretionen vil vokse, så hun synker hele tiden. Efterhånden vil barnet blive bleg og i sidste ende kaste op.
Dit barn vil sandsynligvis føle lettelse over at have kastet op, men køresygen kan sagtens komme igen, hvis turen fortsætter, og dit barn kan også føle sig køresyg et stykke tid, efter køreturen er overstået. Det er derfor en god ide at komme køresygen til livs, inden det bliver for utåleligt.
Selv kan du sørge for at køre bilen roligt, så den ikke gynger for meget og undgå bratte opbremsninger. Mange lider, hvis der er for varmt i bilen, så lad dit barn rulle vinduet ned, så hun kan få frisk luft. Det hjælper også, hvis dit barn kan se ud ad vinduet og dermed ud i horisonten og fokusere på faste punkter undervejs.
Træn med kolbøtter
Selv med engleblid kørsel og frisk luft i bilen kan dit barn dog blive dårlig, men Inge Lange Auk har heldigvis flere gode tips i ærmet. Et af dem er, at du faktisk kan træne dit barn op til at blive mindre køresyg.
– Hvis hjernen kender bevægelserne i forvejen, bliver risikoen mindre, så hvis I skal på en lang køretur, kan du på forhånd lave sansemotorisk træning, som for eksempel svingture, kolbøtter og gyngeture, gerne dagligt.
Derudover hjælper det også, hvis dit barn kan sidde roligt og lukke øjnene. Vil du sikre dig yderligere, findes der også køresygepiller til børn, som du kan købe i forskellige varianter.
Flere kan købes uden recept og skal som hovedregel tages en time, før turen starter, og virkningen varer i op til seks timer. Du kan eventuelt også prøve med ingefær i pilleform, som er kendt for sin kvalmestillende effekt eller det såkaldte seaband, som er et lille armbånd, du sætter på dit barns håndled, og som skulle tage kvalmen ved, at det udøver et lille tryk på et bestemt punkt under håndleddet.
Med alle de gode råd i kufferten skulle din familie gerne være klar til en tur uden køresyge. Og som Inge Lange Auk pointerer, så vænner de fleste sig heldigvis til bevægelserne.
“Hjernen finder efterhånden ud af, hvad der foregår og forstår, at der ikke er noget farligt på færde. Derfor forsvinder køresyge også med alderen. For de fleste, når de er omkring 12 år.”
LÆS OGSÅ: 18 ting du kan lave i København med børn
LÆS OGSÅ: Sådan kommer I billigst på sommerferie
LÆS OGSÅ: Parforhold: 10 råd der får familieferien til af fungere