Derfor er det sundt at kede sig
Drop den dårlige samvittighed og servicegenet. Børn bliver mere selvstændige, opfindsomme og lærenemme af at få lov til at kede sig indimellem, mener børnepsykolog John Aasted Halse.
“Mor, jeg keeeeeder mig. Jeg gider ikke se tegnefilm mere. Hvad skal jeg lave?” spørger din fireårige datter nærmest anklagende.
Egentlig er ulvetimen i gang, og du er midt i madlavningen og har slet ikke tid til, at hun vil andet end at se fjernsyn. Alligevel smider du straks køkkenkniven, tørrer hænderne og følger efter din datter ind på hendes værelse.
For at redde dig lidt mere tid til at lave pastasaucen færdig, finder du kassen med tusser og papir frem. To minutter efter er du i fuld gang med at tegne prinsesser til din datter, der kun synes, det er sjovt, hvis du er med.
Men drop nu al den service og underholdning én gang for alle, råder børnepsykolog John Aasted Halse. Hans mantra er, at børn skal kunne underholde sig selv.
– Dit lille barn på to-tre år kan have brug for, at du som voksen sætter ting i gang og giver det ideer til, hvad det skal lave. Men et barn på syv-otte år skal kunne klare sig uden din hjælp. Så det er en god ide at overlade mere og mere initiativ til barnet i takt med, at det bliver ældre, siger han.
LÆS OGSÅ: Udendørslege: Hvad skal vi lave?
Okay at kede sig
Hvis John Aasted Halse selv stod med et barn på fire år, der bedyrede, at det var ved at dø af kedsomhed, ville han for alt i verden ikke sætte en masse aktiviteter i gang.
– Jeg ville begynde med at sige, at det er okay at kede sig. Og så ville jeg sige, at hun må prøve at finde på noget at lave. Først derefter ville jeg spørge, om hun har tænkt på at gøre sådan og sådan for at hjælpe hende videre. Man skal passe på med ikke at tage fuldstændigt over for barnet. For så får du et uselvstændigt og uopfindsomt barn, der er afhængig af, at du sætter tingene i gang, siger John Aasted Halse.
Han ved godt, at der er lagt op til ballade, hvis du fra altid at have stået på spring med legeideer pludselig beder dit barn om at lege selv. Men i stedet for at give efter ved første stamp i gulvet foreslår han, at du starter i det små og ser det som en succes, hvis dit barn leger selv i fem-ti minutter.
Dit barns lege kan inddeles i 12 kategorier, så du kan måske sætte den type leg i gang, hun bedst kan lide.
– Find ud af, hvad barnet har allermest lyst til at lave lige nu, og vær med i starten. Så snart barnet er i gang, skal du trække dig. Og så kan du langsomt blive mere og mere ambitiøs, siger han.
John Aasted Halse understreger, at du ikke altid skal sige nej, når dit barn spørger, om du vil lege. Så sender du nemlig et signal om, at du er ligeglad og ikke vil bruge tid sammen med ham eller hende. Men det skal være en aktivitet, som du selv kan holde ud, og det er okay at sige fra, hvis det ikke lige passer ind.
LÆS OGSÅ: Usikre børn kan lege frygten væk
Lad børnene lege selv
Selv om du – som så mange andre forældre – måske har dårlig samvittighed over, at du ikke er nok sammen med dit barn i hverdagen, så lad være med at prøve at købe aflad ved at gå ind i lege eller finde på aktiviteter, når dit barn indimellem brokker sig over, at det keder sig.– Selv om det kan være svært at afvise dit barn, gør du det en bjørnetjeneste, hvis du tilsidesætter alt og står klar med underholdning, når barnet kalder. Det er nemlig gennem den frie leg, der ikke er igangsat af voksne, at kreativiteten udvikles, siger John Aasted Halse.Ifølge ham kommer man som forælder let til at ‘styre butikken’ og vurdere barnets præstation, når man eksempelvis sidder og tegner sammen med sit barn.– Det skal vi væk fra, for det kommer der nok af senere i deres liv. Og tingene hænger også meget bedre fast, når barnet selv opdager, hvordan det skal gøres. Omvendt lærer barnet langsommere, hvis det kun imiterer, hvad den voksne gør og siger, fortæller John Aasted Halse.
Skab rammerne for legen
Ifølge John Aasted Halse er din vigtigste opgave som forælder altså hverken at styre legen eller at hitte på et hav af ting, dit barn kan lave. I stedet kan du sørge for ordentlige rammer til den frie leg. Men masser af udendørsplads og et værelse fyldt med biler, limpistoler og perleplader er selvfølgelig ingen garanti for, at dit barn selv finder på noget at lave, og at du helt undgår udsagn som ‘jeg ved ikke, hvad jeg skal lave’ og ‘jeg keeeder mig helt vildt’. Du kan dog hjælpe inspirationen på vej ved for eksempel at indrette et legehjørne, der indbyder til leg. Det kan være svært at komme i tanke om, at man har lyst til at lege med bilbanen eller tegne, når alt er gemt af vejen i en kasse eller er druknet i rod på børneværelset. Men står tingene fremme og ser indbydende ud på en hylde i børnehøjde, er der større sandsynlighed for, at dit barn selv finder på at bruge det i sin leg.
LÆS OGSÅ: Fri leg: Hjælp dit barn til at lege bedre selv
Det kan også hjælpe legen på vej, når dit barn har en ven med hjemme. Men hvad gør du, hvis de kommer og beder dig om hjælp til at finde på noget at lave?
– Her vil jeg vægte mit barns sociale liv højest og hjælpe dem i gang. For det er synd, hvis lille Emil siger til min søn, at han aldrig vil besøge ham igen, fordi det er kedeligt. Men jeg ville starte med så åbne forslag som muligt, som for eksempel ‘hvad har I lyst til at lave? Hvad lavede I, da I var hjemme hos Emil?’ Det er dine spørgsmål, der guider dem frem til den glimrende ide, siger børnepsykologen.
– Hvis der stadig er helt lukket ned, ville jeg måske være nødt til at sige ‘kom her, så spiller vi lige det her spil’ og så selv være med i de første ti minutter, siger John Aasted Halse.
Bliver mere nysgerrig
Ifølge John Aasted Halse har dit barn heller ikke nødvendigvis brug for at have legekammerater med hjem hver eller hver anden dag. Han mener ligefrem, at børn har godt af at være alene indimellem. De kan have brug for at slappe af og mærke sig selv, når de kommer hjem fra en hektisk dag i børnehaven eller fritidshjemmet, hvor pædagogerne har gjort alt for at holde dem beskæftiget.
– Mange børn har svært ved at lave ingenting og ligner derved forældregenerationen, der heller ikke er god til bare at dase, men helst skal være i gang med noget hele tiden. Men det er utrolig vigtigt med et mentalt pusterum, siger han.
– Det mentale pusterum er vigtigt, fordi det giver nervesystemet ro. En ro, der gør barnet i stand til og nysgerrig efter selv at opsøge nye oplevelser, når det er parat til det. Og denne nysgerrighed er hele forudsætningen for, at dit barn kan tænke kreativt og lære nyt. Desuden får selvværdet et ordentligt boost, når dit barn opdager, at det selv kan klare tingene, understreger John Aasted Halse.
LÆS OGSÅ: Digital detox: Skru ned for elektronikken i ferien hos hele familien
Drop underholdningsmani
Han har ingen fast opskrift på, hvordan det mentale pusterum bedst skabes, men som udgangspunkt synes han ikke, at der er noget i vejen for, at det sker i sofaen foran fjernsynet, hvis barnet har pisket rundt og spillet fodbold hele eftermiddagen.
– Det afhænger fuldstændig af, hvordan hverdagen ser ud for det enkelte barn. Det vigtigste er, at der foregår forskellige ting i barnets verden, og at barnet ikke bliver overstimuleret, siger John Aasted Halse.
– Det er svært at undgå i dag, hvor børn bliver bombarderet med tilbud og aldrig behøver at kede sig, fordi der altid er en Gameboy eller en fjernbetjening inden for rækkevidde, siger børnepsykologen.
Af samme grund opfordrer han alle os forældre til at droppe rollen som ‘underholdningspushere’. Også i weekenderne, som vi ofte fylder ud med ture i zoo, legeland og parker for at holde kedsomheden på afstand.
– Man kan sagtens være sammen om at være sammen, når man er derhjemme. Jeg kan for eksempel sidde og læse i min avis, mens ungerne leger ved siden af, og konen laver noget helt tredje. Så snakker vi måske lidt sammen indimellem, og alle hygger sig, fordi det ikke er et projekt som så meget andet i vores tilværelse, siger han.
LÆS OGSÅ: Kan din baby lege selv?
LÆS OGSÅ: Shane Brox: “Styrk dit barns kreativitet tidligt”
LÆS OGSÅ: Lær dit barn at hvile i sig selv