Gravid: Sådan beskytter du din krop mod skidt kemi
Kemikalier i omgivelserne kan ikke undgås i en moderne hverdag. Men hvordan påvirker de dig og dit lille barn i maven? Og hvad kan du gøre for at mindske kontakten med de skadelige stoffer. Vi guider dig igennem kemijunglen.
Måske droppede du hårfarvningen, da du fandt ud af, at der voksede en lille baby i din mave. Lod hårsprayen stå på hylden og gik samtidig over til at bruge svanemærket vaskepulver. Mange bliver i hvert fald lidt mere opmærksomme på at undgå skadelige stoffer i hverdagen, når de bliver gravide.
Men er det overhovedet muligt at beskytte sig selv mod kemikalier i en moderne hverdag, hvor vi er omgivet af plastik, parabener og parfume? Og betyder det, at du får et handicappet barn, hvis du bruger makeup under din graviditet eller har givet den gas med hårsprayen gennem din teenagetid?
Nej, det gør det ikke. Men det er en god ide at være ekstra opmærksom på, om du kan undgå nogle skadelige stoffer i din hverdag, for barnet i din mave er ekstra følsomt over for kemikalier, forklarer Anna-Maria Andersson, der har beskæftiget sig med hormonforstyrrende stoffer og deres effekt på mennesker i mere end tyve år.
"Vi ønsker ikke at skræmme gravide, men vi vil gerne opfordre til omtanke, og at man måske lige overvejer, hvor i ens hverdag, man kan justere lidt for at nedsætte en mulig eksponering til skadelige stoffer, forklarer Anna-Maria Andersson, der er biolog og forskningsleder på Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion.
Tip! Vær omhyggelig med at rense makeup af hver aften. Hvis du falder i søvn eller springer over, risikerer du nemmere allergi.
Vær kritisk
Det er en god ide at skrue ned for kemien, når du er gravid, fordi fosteret er følsomt for påvirkninger udefra. Forskerne har mistanke om, at nogle stoffer kan påvirke dit barns udvikling af for eksempel organerne og nervesystemet.
"En enkelt øjenskygge fra eller til gør nok ikke den store forskel. Og formentlig er der ingen af de produkter, en kvinde kan finde på at bruge, som alene giver en øget risiko for at få et barn med effekter. Det er mere summen af det, vi udsætter os for, der samlet set – for nogen – kan få balancen mellem, hvad der er sikkert, og hvad der indeholder en risiko, til at tippe", siger Anna-Maria Andersson og opfordrer til, at du som gravid ikke bare bruger ukritisk løs af produkter med bekymrende kemikalier.
"Hvis du har en særlig shampoo eller creme, du bare ikke kan undvære, så vil det sikkert være o.k. Men det er en god ide at undgå det der, hvor det ikke føles nødvendigt, eller hvor det er nemt at finde et bedre alternativ", siger Anna-Maria Andersson og forklarer, at det også er værd at tænke over, hvor stor en mængde, du putter på.
"Der er forskel på, hvor meget man kan få ind i kroppen via øjenskygge eller lidt lipgloss, som man jo kun bruger lidt af på et meget lille område, i forhold til en creme man smører rundt på hele kroppen", siger Anna-Maria Andersson.
Derudover vil du have en større risiko for at optage stoffer fra de ting, du smører på huden og har på igennem en hel dag – for eksempel creme og bodylotion – sammenlignet med de produkter, der hurtigt skylles af igen, som shampoo og dusch.
Tip! Mange af produkterne i din stue afgiver kemikalier til luften. Sørg derfor for, at der bliver luftet ud, støvsuget og tørret støv af i dit hjem. Få eventuelt hjælp af andre.
Derudover vil du have en større risiko for at optage stoffer fra de ting, du smører på huden og har på igennem en hel dag – for eksempel creme og bodylotion – sammenlignet med de produkter, der hurtigt skylles af igen, som shampoo og dusch.
Tip! Mange af produkterne i din stue afgiver kemikalier til luften. Sørg derfor for, at der bliver luftet ud, støvsuget og tørret støv af i dit hjem. Få eventuelt hjælp af andre.
Få fødes med misdannelser
Hvad konsekvenserne af kemi i hverdagen helt præcis er, er svært at sige, fordi stofferne har forskellige effekter. Men ifølge Anna-Maria Andersson handler det eksempelvis om misdannede kønsorganer, nedsat fertilitet og testikelkræft hos drengebørn senere i livet.
"Det er jo heldigvis kun få procent af alle drengebørn, der fødes med misdannede kønsorganer, men hvis bare én procent kunne være undgået ved lidt rettidig omhu, så ville det stadig gøre en forskel. Og selvom det jo ikke er skader, som ‘ses’, så kan de være alvorlige nok. Det er jo også derfor vi tager dette alvorligt", siger Anna-Maria Andersson.
Der er ikke evidens for at sige, at dit barn får skader, hvis du bruger meget kosmetik eller andre produkter, inden du bliver gravid, men fordi vi bliver udsat for så mange forskellige stoffer i hverdagen, er det en god ide at skrue ned, hvor vi kan, og hvor det ikke føles som en for stor en indgriben i livet, siger Shima Dobel, der er kemiker i Miljøstyrelsen og har været en del af den projektgruppe, der har udarbejdet myndighedernes syv anbefalinger til gravide.
"Hvis vi har evidens for, at nogle stoffer er skadelige i de koncentrationer, der findes i produkterne, så forbyder vi dem selvfølgelig. Men problemet er, at vi bliver udsat for mange forskellige stoffer fra mange forskellige kilder i løbet af dagen. Nogle af disse stoffer kan virke på samme måde – det, der kaldes ‘cocktaileffekten’. Det er nyt, at vi er begyndt at tage højde for det."
Tip! I stedet for at spraye parfume direkte på kroppen, så kom et lille pift i håret, på din hårelastik eller på tøjet.
Gå efter Svanen
Og det kan være jungle at finde rundt i de mange stoffer, som myndighederne anbefaler, at du undgår, når du er gravid eller forsøger at blive det. Det kender 30-årige Anne Marie Loeschecke alt til. Hun er gravid med sit tredje barn og har gennem årene forsøgt at sætte sig ind i, hvilke stoffer, der er o.k. – og hvilke hun skal forsøge at holde sig fra.
En af de rettesnore, hun bruger i hverdagen, er netop at putte varer med de officielle miljømærkninger som Svanemærket, Blomsten og Ø-mærket i vognen, når hun står i supermarkedet.
– Jeg er blevet mere opmærksom på at undgå skadelig kemi, desto ældre jeg er blevet. I dag vælger jeg primært svanemærkede varer og produkter uden parfume til mig selv og min familie, fordi jeg tænker, at hvis der er kemi i produkterne, så er der her kontrol med de stoffer, der er i, siger Anne Marie Loeschecke, der er på barsel fra sit job som sygeplejerske.
Helt konkret vælger Anne Marie Loeschecke om morgenen en uparfumeret dagcreme, uparfumeret deo-dorant og en tandpasta, der er både svanemærket og bærer Den Blå Krans.
Tip! Som gravid bør du generelt undgå sprayprodukter, da du kan komme til at indånde kemikalier gennem de små dråber i luften.
Kemi i morkroppen
Center for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet testede i årene 2006-2012 flere end 500 gravide danske kvinders urin for kemiske stoffer. Resultaterne viste, at samtlige urinprøver, altså 100 procent af prøverne, indeholdt spor af forskellige former for ftalater.
Derudover viste knap 90 procent af urinprøverne spor af stoffet BPA, omkring 85 procent af prøverne viste spor af kemikalierne triclosan, triclocarban og forskellige former for parabener.
Undersøgelsen viste oveni, at omkring 75 procent af prøverne indeholdt spor af ‘andre former for phenoler’, der er en fællesbetegnelse for en række sundhedsskadelige kemikalier. Og endelig viste forskernes test, at 95 procent af urinprøverne indeholdt spor efter stoffet BP-3, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Der er altså formentlig en del skadelige stoffer i din gravide krop, men forskerne har samtidig svært ved at komme med konkrete bud på, hvor farligt det egentlig er.
– Resultaterne viser, at vi er udsat for mange forskellige kemikalier i vores hverdag i et helt almindeligt, moderne liv. For hver enkelt er doserne formentlig så lave, at vi ikke ved, om det betyder noget, men det er ikke udelukket, at summen af disse kemikalier hos nogen kan nå en dosis, som kan være skadelig, og de skader kan for eksempel være hormonforstyrrelser, for tidlig eller sen pubertet hos kvinder, eller mænd der får bryster eller har dårlig sædkvalitet, forklarer Anna-Maria Andersson, som i det store kemipuslespil også undersøger betydningen af livsstilsfaktorer som rygning og medicinforbrug.
Individuelle grænser
Hvor meget kemi der skal til, før din krop reagerer, er ikke til at sige, for alle mennesker er forskellige – og har forskellig modstandsdygtighed over for de forskellige typer af kemi. Men særligt de små fostre er følsomme over for påvirkninger udefra – og det endda på et meget tidligt tidspunkt af graviditeten.
Derfor anbefaler Miljøstyrelsen da også, at du prøver at undgå skadelige stoffer, ikke bare når du er, men allerede fra du planlægger, at blive gravid.
"Allerede i 6.-14. uge af graviditeten sker der en rigtig vigtig udvikling med fosteret i forhold til udviklingen af kønsorganer. Hvis hormonerne forstyrres under denne periode, er det selve dannelsen af organerne, som kan være påvirket, hvilket vil give varige effekter. Når fosteret først er færdigudviklet, så er alt det på plads, og så er det ikke nær så følsomt over for påvirkninger udefra", forklarer Anna-Maria Andersson, som derfor påpeger, at anbefalingerne måske derfor endda burde gælde for ikke bare gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide, men helt generelt for kvinder i den fødedygtige alder.
Nogle af stofferne har du sandsynligvis haft ophobet i kroppen fra din egen mor. Dem er der ikke den store chance for at slippe af med, mens eksempelvis ftalater forsvinder hurtigt igen.
"Kroppen er ret god til at udskille ftalaterne, og for disse stoffer vil det hurtigt have en effekt, hvis du forsøger og lykkes med at undgå dem. Så her kan det klart betale sig at prøve", siger Anna-Maria Andersson.
Økologi på tallerkenen
Ud over at købe svanemærkede og uparfumerede produkter går gravide Anne Marie Loeschecke også primært efter varer med det røde Ø-mærke, når hun køber ind til familien på fire, snart fem.
"Jeg vælger som udgangspunkt økologisk frugt og grønt for at undgå flest mulige stoffer. Og så synes jeg også, at nogle af tingene – for eksempel grøntsager – smager bedre, når de er økologiske," siger Anne Marie Loeschecke.
Men myndighederne har ikke nogen officiel anbefaling til gravide om at købe økologiske fødevarer, der er fri for eksempelvis pesticidrester, som kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
LÆS OGSÅ: Er det blevet alt for svært at være gravid?
"Vi anbefaler ikke økologiske frem for konventionelle fødevarer i forhold til graviditet. Men vores råd er, at hvis man som forbruger gerne vil vælge fødevarer uden pesticidrester, så er
økologi den bedste mulighed", siger Robert Lind, der er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.
Han forklarer, at der på EU-niveau er fastlagt grænseværdier for restværdien af pesticidindhold i fødevarer, og så længe man holder sig under de grænseværdier, er det videnskabeligt vurderet til at være sikkert for både gravide og ikke-gravide.
Kulør i det kemifrie
Hjemme hos højgravide Anne Marie Loeschecke foregår aftenens hårvask med svanemærket shampoo og balsam, håndhygiejnen sikres med uparfumeret håndsæbe, og rengøringen af hjemmet med uparfumeret rengøringsmiddel. Lidt kulør i hverdagen har hun dog valgt at holde fast i.
"Jeg vælger at bruge makeup i dagligdagen og neglelak en gang imellem, for jeg skal også have lov til at være et menneske. En gang imellem bruger jeg lidt parfume, og så sprayer jeg det ikke på huden, men enten på tøjet eller på min hårelastik", siger Anne Marie Loeschecke.
Og det er en god tilgang at have til tingene, mener forsker Anna-Maria Andersson, der opfordrer os til at bruge vores sunde fornuft.
"Vi er ikke ude på at lave skræmmekampagne, for kemikalier er en del af en moderne livsstil, og de kan ikke undgås. Men du kan fravælge dem, der er nemme at vælge fra", siger Anna-Maria Andersson, som bliver bakket op af kemiker Shima Dobel fra Miljøstyrelsen.
"Selvom du er gravid, skal du stadig leve og nyde din graviditet. Rådene er lavet, så de er nemme at følge, og på den måde føle sig mere tryg i sin graviditet", siger Shima Dobel.
Og på den måde tæller Anne Marie Loeschecke ned til ankomsten af sit tredje barn med nogle tanker om til- og fravalg på vegne af sine børn.
"Jeg er afklaret med, at vi med den måde, vi har bygget vores samfund op på, har skabt en verden, der er fyldt med kemi. Så jeg synes, det er vigtigt at træffe et valg på sine børns vegne og se på, hvad man kan undgå for at skåne sit barn."
LÆS OGSÅ: Miljømærket ble skåner din babys hud
LÆS OGSÅ: Sådan ser min smukke, gravide krop ud
LÆS OGSÅ: Plej din baby fra top til tå
LÆS OGSÅ: 10 typiske bekymringer som gravid