Kræsen: Hvordan pepper jeg børnemenuen op?!
Jo Brand er mor til en femårig, der er kræsen, og helst kun spiser pasta. Men nu kan det være nok: Mor vil have smagen ind i familiens mad igen! Find ud af, om det lykkes – og hvad Jo lærer om gamle kasseroller, kødsovs og ramsløg undervejs.
Det kan jeg ikke lide!’ Ordene er min søn, Vilfreds, og jeg hører dem næsten hver dag. Han er nemlig typen, der er fem år, kræsen, og helst bare spiser pasta. Så det får vi tit.Når vi spiser, er vi bare os to, så jeg gider ikke kokkerere i timevis, hvis det alligevel ikke ryger indenbords.
Nej, okay, nu lyver jeg, for det gider jeg faktisk ikke alligevel (mad har ikke min store interesse, og jeg er ikke specielt god til at lave den), men pointen er, at jeg ikke vil stå og bruge tid på noget, der ikke bliver spist, og derfor er menuen nu gået fra uinspirerende til sølle.
LÆS OGSÅ: Bordskik: Kan du så spise ordentligt!
Men jeg vil jo også gerne være sådan en, der laver noget med ramsløg, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor det er gået i absolut modsatte retning. I Vilfreds børnehave bliver der serveret kulinariske herligheder som risotto med friske ærter, parmesan og peberrod, og svampesuppe med hvidløgsbrød. Mit indtryk er, at han spiser det meste derhenne, mens jeg derhjemme ikke engang kan få ham til at hælde kødsovs på pastaen.
Hvad gør jeg galt?
“Jeg tror, at ‘kræsen’ er noget, vi voksne er med til at skabe. Børn er ikke født kræsne, det er noget, de bliver hen ad vejen,” siger køkkenleder i Berlingske Børnehus ved Kongens Have, Thomas Breum Knudsen.
Fra kedelig til krydret
Opskrifter: 5 børnefavoritter – på den sunde måde!Mad med farver
Hjælp, mit barn vil ikke spise!Nå, sku’ vi aldrig ha’ ramsløg?!
Test: Hvor sunde er dine børns madvaner?8 gode råd om mad, smag og børn
1. Lad være med at blande for mange ingredienser sammen. Børn bryder sig ikke om, at de ikke kan gennemskue hvad, der er i maden, og opdager de bare en ingrediens, de ikke kan lide, ødelægger det hele retten for dem. Derfor er det også de færreste børn, der bryder sig om blandet salat.
2. Involver dit barn i madlavningen – så længe han har lyst og gider. På den måde bliver mad en positiv oplevelse, og barnet får ejerskab til maden. Men sørg for, at du har god tid og overskud til ujævne agurkeskiver og nys i sovsen, ellers er det bedre at lade være.
3. Sørg for, at der altid er noget ‘sikkert’ i måltidet – noget som du ved, dit barn godt kan lide.
4. Lad være med at tvinge dit barn til at spise eller smage, men bed ham om det. Og giv aldrig op, selv om du igen og igen får et ‘det kan jeg ikke lide’. Det tager op til ti gange, før et barn vænner sig til en ny smag. Mange forældre giver op alt for tidligt.
5. Snyd med måde. Hvis dit barn siger, at han ikke kan lide løg, kan du godt blende det i frikadellerne, og sige der ikke er løg i. Men lad være med at bilde barnet ind, at fisk er kylling, og at porretærte er kage.
6. Sørg for at skabe en rar spisesituation med hyggelige rammer – dæk for eksempel bordet pænt, læg mobilen væk, og bliv siddende, i hvert fald så længe dit barn spiser.
7. Lad være med at fortælle dit barn, hvad det ikke kan lide. Det skal barnet nok selv finde ud af!
8. Gode rollemodeller virker også, når det kommer til mad. Hvis barnet ser dig, en søskende eller en ven spise den nye fødevare, øger det chancen for, at barnet selv vil smage på den.
Kilder: Adjunkt, ph.d. ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Annemarie Olsen, køkkenleder i Berlingske Børnehus ved Kongens Have, Thomas Breum Knudsen.
LÆS OGSÅ: Madvaner: Derfor er dit barn kræsent
LÆS OGSÅ: Opskrifter: Uhm, indisk!
LÆS OGSÅ: 5 genveje til madglade børn