Sådan undgår du trætte ben under graviditeten
Trætte ben, hævede fødder, åreknuder og øget risiko for blodpropper er typiske problemer under en graviditet. Se hvad du selv kan gøre for at undgå veneproblemer og komme de trætte ben til livs.
Som gravid kan du allerede tidligt i din graviditet opleve problemer med trætte ben og fødder. Det skyldes hormonelle forandringer, en øget blodmængde med omkring 20 procent og en vægtstigning, som øger trykket på dine bens vener.
En del kvinder får f.eks. synlige karbrist og åreknuder under deres første graviditet, og er det anden gang som gravid, er sandsynligheden for åreknuder endnu større.
LÆS OGSÅ: Graviditetsgener: Sådan bekæmper du dem
Som gravid har du også øget risiko for blodprop. Indtil seks uger efter fødslen stiger risikoen faktisk – især efter kejsersnit eller stort blodtab.
Undgå varige gener
Sådan forebygger du gravidgener:
Hvis du kan undgå det, så lad være med at sidde stille for længe ad gangen og husk ikke at sidde for lavt, for så kan blodet meget lettere flyde gennem årerne og op til dit hjerte.
Hvis du ligger ned, er det en rigtig god ide at ligge med hævede ben – læg f.eks. et sammenlagt tæppe, der er max. 25 centimeter højt, i sofaens fodende. Gør gerne det samme om natten i sengen.
Du vil også opleve en lindrende effekt i trætte og hævede ben og fødder ved dagligt at bruse dem over med koldt vand nedefra og op. I det hele taget bør du undgå for varme bade og direkte sol i længere tid, da venerne udvider sig og får blodet til at løbe langsommere.
LÆS OGSÅ: Motion du må dyrke som gravid
Motion er også vigtig for at bevare et sundt blodomløb. Gymnastikøvelser på 10 sekunder, hvor du går op og ned på tæer er godt at lave et par gange hver dag.
Overvej støttestrømper
Det kan føles mormor-agtigt at skulle trække i en støttestrømpe, men det kan alligevel være en overvejelse værd.
Tag derfor en snak med din læge eller jordemoder om forebyggelse af gener, og hør om du vil have gavn af enten knæ, lårstrømper eller strømpebukser, der forbedrer blodomløbet i benene.
LÆS OGSÅ: Pinlige lidelser gravide skjuler
Du får mest ud af dem, hvis du bruger dem fra tredje graviditetsmåned til to måneder efter fødslen, eller så længe du ammer.
Kilde: Hanne Boye, statsaut. fodterapeut
LÆS OGSÅ: 12 søvntip til gravide