Skilsmisse: Pres ikke på med bonusforældre
Skiftende bonusforældre kan gøre børn utrygge, og skilsmissebørn kan få svært ved at knytte sig til andre, hvis de oplever for mange brud, advarer eksperter.
Otte ud af ti skilsmissebørn oplever at skulle forholde sig til endnu en voksen, når mor og far finder en ny kæreste efter et brud. Det viser en undersøgelse, som er foretaget af Epinion for Børns Vilkår og Egmont Fonden.
Men vi bør være varsomme med at introducere endnu en voksen i barnets liv. Det bør i hvert fald ikke gå for hurtigt, råder Bente Boserup, seniorkonsulent hos Børns Vilkår.
– Vent med at introducere en ny kæreste, til du er sikker på, at forholdet holder.
– Hvis barnet skal forholde sig til for mange voksne, bliver de forvirrede og utrygge. I værste fald kan de senere i livet få svært ved at knytte sig til andre, for de lærer, at de alligevel forsvinder, siger hun til Vores Børn.
66 procent af skilsmissebørn oplever nemlig, at mor eller far også bryder med den nye kæreste, viser undersøgelsen.
LÆS OGSÅ: Forældres skilsmisse rammer helt små børn
Ifølge psykolog Heidi Agerkvist danner vi mennesker vores første vigtige tilknytninger til vores forældre. Disse tilknytninger bliver skabelonen for, hvordan vi indgår i verden.
– Hvis din skabelon indeholder et brud, og du derefter oplever brud på brud, kan din lyst til at indgå i nære relationer blive reduceret, siger Heidi Agerkvist.
– Hvis der sker en række af brud for børnene, kan de ende med at føle sig enormt ensomme – også som voksne. Man får simpelthen et forbehold for at indgå i en ny relation, for det forsvinder jo ud af hænderne på en, siger psykologen.
Når planen giver bagslag
Selv om man måske meget gerne vil introducere sin nye kærlighed til sit barn, kan det ende med at give bagslag for barnets og den nye kærestes indbyrdes relation.– Hvis det går alt for stærkt, kan man risikere, at barnet slet ikke vil have noget med den nye voksne at gøre. Det kan gøre det meget vanskeligt for de voksne at få det nye forhold til at fungere, siger Bente Boserup.
LÆS OGSÅ: Sammenbragt familie: Sådan gør I det bedst for børnene
Hvis et barn ikke er tryg ved den nye kæreste, vil barnet vise det. Enten ved at trække sig ind i sig selv, klage over ondt i maven og blive trist eller mut – eller også vil barnet signalere sin utilfredshed ved at lave ballade.
– Barnet vil gøre en masse ting for at få opmærksomhed, som for eksempel at vælte alle potteplanter ned i sofaen eller forsøge at mase sig ned i sofaen mellem mor eller far og den nye kæreste, siger psykolog Heidi Agerkvist.
– Det kan nemt blive en kamp eller konkurrence at få mors opmærksomhed, hvis hun er optaget af sin forelskelse. Men det er de voksnes lod at give lidt slip på egne behov for de små – selv om det ikke er nemt, når man er forelsket, siger hun.
Pres ikke barnet
Børn kan ligesom voksne ikke lide alle de mennesker, de møder. Hvis det er tilfældet med den nye kæreste, kan det blive vanskeligere, hvis barnet bliver presset til at skulle synes om den nye kæreste, siger Bente Boserup.
Jo mere barnet bliver presset, desto sværere bliver det, vurderer seniorkonsulenten fra Børns Vilkår:
– Sig ikke ’Hun er da sød, hende kan du da godt lide’. Børn på to-tre år kan ikke blive instrueret i, hvordan de skal føle. Du kan ikke overbevise barnet med snak, barnet skal mærke det. Måske er det bare for tidligt? Hav tålmodighed, og giv det tid, siger hun.
LÆS OGSÅ: Sådan bliver du en glad stedmor
Hvis mor og far til gengæld formår at indgå i nye relationer på en ordentlig måde, der tager hensyn til børnene, kan bonusforældre blive en gave.
– Den nye voksne kan måske en masse, som er rart for barnet. De kan ende med at blive rigtig gode venner, så længe den nye voksne respekterer, at barnet er mere knyttet til de biologiske voksne, siger Bente Boserup.
I visse tilfælde kan det sågar være en lettelse for barnet, når mor eller far finder en ny kæreste. I hvert fald hvis mor eller far har været kede af det i lang tid og pludselig finder overskud og glæde igennem det nye parforhold. Eller hvis skilsmissen har været rigtig slem.
– Hvis tiden op til skilsmissen heller ikke var rar, og det viser sig, at den nye partner, mor eller far møder, er et bedre match, så kan det være rart, fordi der er en bedre stemning i hjemmet. Men det forudsætter, at begge biologiske parter er ok med det, siger Heidi Agerkvist.
For at komme godt igennem de nye familiedannelser, er det – ud over samarbejde – også vigtigt at give barnet tid, for det er en meget stor ændring, når en voksen kommer ind i et barns liv. Uanset barnets alder.
– Det nytter ikke, at den nye voksne vil bestemme alting. Tag det roligt, så barnet kan lære den nye voksne at kende, inden kæresten skal både hente, putte og bade barnet, siger Bente Boserup og opfordrer forældre og nye kærester til at respektere de vaner, barnet er vant til.
– Børnenes tempo kan være et andet end ens eget. Man tænker måske selv: ’Hende eller ham her er så skøn, og man har lyst til, at alting skal gå hurtigt. Men spørg dig selv: ’Kan mine børn følge med i samme tempo? Eller skal jeg slappe lidt af?, siger Heidi Agerkvist.
LÆS OGSÅ: Skilsmisse: 5 råd før det går galt
LÆS OGSÅ: Delebørn finder måder at klare sig på
LÆS OGSÅ: Skilsmisse: Jeg savner at være en familie