På jagt efter klassikere i små størrelser
Hvis man som jeg er bidt af danske møbelklassikere, så prøver man naturligvis også at fylde børneværelserne med lækre møbler i små størrelser. Uanset om man har børn eller ej, så er der noget fascinerende over møbler i små størrelser, og derfor er efterspørgslen stor. Jeg bringer her en miniguide over de små klassikere, jeg holder mest af.
Nanna Ditzel har designet nogle af de mest fantastiske børnemøbler. Hendes høje barnestol fra 1954 er min absolut favorit og er usædvanlig smuk. Nanna Ditzel lavede den sammen med sin mand, da de selv fik tre børn og ønskede et mere elegant møbel til de mindste. Den er desværre ikke i produktion længere, men kan til tider findes på auktion.
Nanna Ditzel er også kvinden bag de smukke Trisse-møbler. Trisserne findes i forskellige størrelser og kan bruges både som stol og legetøj. De kan trilles med, siddes på, stables og meget andet. Til serien hører også et bord. Trisserne er ligesom den høje stol fremstillet af drejet træ.
Møbelarkitekten Kristian Vedel begyndte i 1948 at tegne forskellige børnemøbler, som blandt andet kom i produktion hos Torben Ørskov og Co. Møbler var mere sjove end brugbare, men i 1956 fik en af hans børnemøbler succes. Den bestod af en formbøjet finerskal med to rækker af slidser i hver side og henholdsvis en, to eller tre løse finerplader, som kan sættes ind i skallen. Også dette møbel kan både bruges til at sidde i eller som legetøj. Det kan være en legetunnel, boghylde, vugge til dukker, skib og meget andet. Vedel kaldte den en ”Multipurpose”- barnestol. Stolen kan findes antikvarisk og er også netop blevet relanceret af Architectmade.
En anden af mine favoritter er Jørgen Rasmussens klassiske Kevinstol. Det er den klassiske kontorstol fra 70’erne og kan findes på loppemarkeder. Den er ikke speciel smuk, men den er cool og sjov.
Wegner kom faktisk også med et bud på en barnestol i 1978. Han udformede et løst barnesæde, der kunne monteres på en almindelig spisestuestol. Men det børnemøbel, han er mest kendt for, er “Peters bord og stol”.
Grunden til at Wegner lavede disse møbler, var fordi hans ven Børge Mogensen havde bedt ham være gudfar til hans søn. Så skulle Wegner finde på en god dåbsgave. Det var under krigen, og det var svært at finde noget ordentlig. Wegner tænkte – jeg går på værkstedet og laver en stol og et bord. Da Børge Mogensen så sættet, fik han den ide at sætte det i produktion hos FDB (Foreningen af Danske Brugsforeninger).
Alvar Altos børnemøbler kender de fleste fra institutionerne. De er vel nok noget af det mest moderne i tiden og især newyorkerne elsker hans karakteristiske møbler af birketræ med overflade af rødt linoleum. Jeg er selv stor fan og leder med lys og lygte efter det helt rigtige sæt. Altos møbler kan virkelig tåle at blive brugt og bliver kun smukkere af slidtage.
Til sidste vil jeg nævne Arne Jacobsens børnestole, som er produceret til f.eks. Munkegårdsskolen. Disse stole er elegante og søde og de passer godt til hans sofaborde. På den måde kan man lave din egen kombination, som passer perfekt til børn mellem 2 og 8. Jeg har selv Munkegaards-stolen i miniature. Den kan kun findes brugt, da den ikke er i produktion længere.